Ταξιδεύοντας με τον Εχθρό μου / Hostiles (2018) – Κριτική Ταινίας

Το Hostiles είναι η νέα ταινία του Scott Cooper, σκηνοθέτη των παλαιότερων επιτυχιών ‘Crazy Heart’ και ‘Black Mass’. Και οι δύο αυτές ταινίες έλαβαν υποψηφιότητα για Oscar Α’ αντρικού ρόλου – Jeff Bridges (όπου και νίκησε) και Johhny Depp αντίστοιχα. Οι ταινίες που κάνει ο εν λόγο filmaker είναι σκοτεινές και επικεντρώνονται στις ανθρώπινες σχέσεις αλλά και στο πως αυτές έχουν αντίκτυπο στο μέλλον.

Εδώ ο Cooper λέει ίσως την πιο σκοτεινή ιστορία του, μέχρι σήμερα, και μας οδηγεί (εξαιρετικά) αργά μέσα από τις ερημιές του New Mexico και της Montana, όπου ο στρατηγός Joseph J. Blocker (Christian Bale) αναλαμβάνει, δίχως την συγκατάθεσή του, να συνοδεύσει έναν ετοιμοθάνατο Ινδιάνο αρχηγό Τσεγιέν (Wes Studi) μαζί με την οικογένειά του, πίσω στην γενέτηρά τους. Στο ταξίδι τους αυτό θα συναντήσουν και την Rosalie Quaid (Rosamund Pike) η οποία είναι η μοναδική επιζών ύστερα από την ολοκληρωτική σφαγή της οικογένειάς της από Ινδιάνους.

Η ιστορία που εκτυλίσσεται ενώπιόν μας μπορεί να περιέχει σωστά ηθικά και κοινωνικά μηνύματα για την συγχώρεση, την ανθρωπιά και τον αντιρατσισμό, είναι όμως υπερβολικά αργή και σίγουρα μεγαλύτερη σε διάρκεια από ότι θα έπρεπε.
Ενώ βλέπουμε μια πάρα πολύ καλή εναρκτήρια σκηνή που μας προϊδεάζει και μας προγευματίζει για κάτι δυνατό, στην πορεία η ταινία φαίνεται να το εγκαταλείπει και να μεταμορφώνεται σε ένα είδος εναλλακτικού road trip, που θυμίζει εκείνο του ‘3:10 to Yuma’ του J. Mangold, αλλά με λιγότερο ενδιαφέρον. Για να είμαι ειλικρινής, το πόνημα του Cooper ορισμένες φορές θυμίζει περισσότερο νεκρώσιμη τελετή από ότι escort-mission. Ίσως βέβαια να γίνεται κι επίτηδες.

hostiles-ynms-maybe-sunsethorses

Ως προς τις ερμηνείες η συνολική εικόνα είναι ικανοποιητική, αν και με λίγες να κάνουν την κάποια διαφορά. Πιο συγκεκριμένα το method acting που ακολουθεί ο Christian Bale φαίνεται πως εξυπηρετεί μόνο το μισό της διάρκειας της ταινίας. Ο βραβευμένος ηθοποιός έβαλε αρκετά κιλά λίπους για να υποδυθεί τον Blocker κάτι το οποίο φαίνεται κάπως περιττό, μιας και δεν έδειχνε να κάνει μια μεγάλη διαφορά. Παρ’ ολ’ αυτά, ο Bale, ήταν, όπως πάντα άλλωστε, μια πολύ καλή επιλογή για τον ρόλο. Από την άλλη ο Ben Foster είχε μια αδιάφορη συμμετοχή που δεν αποσκοπούσε σε κάτι του ουσιαστικό στην ταινία. Εμφανίστηκε, είπε κάνα δυο λόγια, έριξε λίγο ξύλο κι έφυγε· that’s it!
Κι έτσι περνάμε στην Rosamund Pike η οποία, ενώ μας χάρισε μια εξαιρετική πρώτη σκηνή του έργου, στην πορεία γίνεται κάπως υπερβολική (όχι κακή, απλώς λίγο υπερβολική).

Το Hostiles δεν είναι κακή ταινία. Ο ρυθμός όμως με τον οποίο εξελίσσεται η πλοκή είναι πολύ οκνηρός και αργός, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μετριάζει το ενδιαφέρον μας σκηνή προς σκηνή κι έτσι καταλήγει να μας σπρώχνει στο να αποτραβήξουμε για λίγο το ενδιαφέρον μας.

FINAL VERDICT:

hostiles-verdict

TRAILER:

 

 

 

 

Tagged with: