Altered Carbon (Season 01) – Κριτική Σειράς

Σε ένα σκοτεινό αλλά και συνάμα λαμπρό μέλλον, η ανθρωπότητα, μέσω της τεχνολογίας, απέκτησε την ικανότητα να μπορεί να απομονώσει την “ψυχή” (εντάξει μην ψαρώνετε, όχι ακριβώς την ψυχή αλλά μια συσκευή στην οποία αποθηκεύεται η συνολική νόηση και ο πραγματικός χαρακτήρας ενός ανθρώπου) από το σώμα. Σε αυτό το, άγνωστο χρονολογικά μέλλον, οι άνθρωποι με αρκετά χρήματα για να εξασφαλίσουν αυτή τη δυνατότητα, γίνονται, ουσιαστικά και χωρίς υπερβολές, αθάνατοι καθώς μπορούν να μεταφερθούν από σώμα σε σώμα χωρίς να γνωρίσουν τον θάνατο. Σε αυτό λοιπόν το μέλλον, ο Takeshi Kovacs (Joel Kinnaman) ξυπνάει στο νέο του σώμα μετά έπειτα από 250 χρόνια από τον θάνατό του. Υπεύθυνος για το “ξύπνημά” του είναι ο Laurens Bancroft (James Purefoy), ένας από τους πιο πλούσιους υπηκόους της Bay City, που προσλαμβάνει τον Kovacs προκειμένου να βρει τον άνθρωπο ο οποίος τον δολοφόνησε.

Το premise της σειράς δεν σας φαίνεται απίστευτα γοητευτικό; Ε λοιπόν είναι! Το Altered Carbon έχει έναν πολύ ωραίο κόσμο που άνετα έλκει την προσοχή και το ενδιαφέρον μας. Είναι από τις σειρές που θα θέλαμε να φανταστούμε τον εαυτό μας μέσα σε αυτόν (αλλά με λεφτά)· να δούμε πως είναι, πως ζουν οι άνθρωποι και, γιατί όχι, να μεταφέρουμε το σώμα μας σε κάποιο άλλο έτσι απλά από περιέργεια βρε αδερφέ.
Για τον λόγο αυτό, το Netflix δεν τσιγκουνεύτηκε καθόλου τα λεφτά. Όλο το production, τα  CGI και το art direction είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει σε σειρά εδώ και πολύ καιρό. Και ενώ σε άλλες αντίστοιχες παραγωγές βλέπουμε να χρησιμοποιούν φειδωλά τους εξωτερικούς χώρους, φοβούμενοι για τα χρήματα τα οποία απαιτούνται για το στήσιμό τους, εδώ δεν υπάρχει κανένας τέτοιος φόβος και όλα τα εξωτερικά γυρίσματα είναι εξίσου συχνά όσο εκείνα των εσωτερικών χώρων. Ως προς το σύνολο της παραγωγής λοιπόν, το Netflix, γι’ ακόμη μια φορά, δεν απογοητεύει.

MV5BNWI2OGE1MDItNTc1Zi00YTE3LTgwYmUtYTBjMzlkYTI1ODVhXkEyXkFqcGdeQXVyODExNTExMTM@._V1_
Παρά την όλη ομορφιά του όμως, υπάρχουν κάποια σημεία που το ‘Altered Carbon’ απογοητεύει και πέφτει θύμα της υπερβολικής φιλοδοξίας του.

Πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στο σενάριο αλλά και στην σκηνοθεσία (δυο από τα ποιο σημαντικά πράγματα για μένα).
Το σενάριο λοιπόν δεν είναι ούτε αδιάφορο, αλλά ούτε και ρηχό. Η όλη πλοκή είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και σε ορισμένα σημεία αναπάντεχη. Εκεί όμως είναι που θέλω να επικεντρωθώ (και σκηνοθετικά): τα ορισμένα σημεία. Άλλες φορές βλέπουμε μια χαζή σκηνή που θυμίζει κάποιο B-Movie και άλλες μια θαυματουργή και καλά τοποθετημένη. Άλλες φορές πράγματα που δεν βγάζουν νόημα και δεν αποσκοπούν πουθενά, και άλλες σε αφήνει χαζό από την πολυπλοκότητά του.
Π.χ: βλέπουμε σε ένα επεισόδιο μια σκηνή στην οποία βρισκόμαστε σε ένα gala με όλη την αφρόκρεμα της κοινωνίας όπου τίποτα από όσα λέγονται και γίνονται δεν έχει νόημα, και καπάκι ακολουθεί μια επίσης αδιάφορη μάχη σε μηδενική βαρύτητα για να διασκεδάσει την πλουτοκρατία (σε ένα σημείο μάλιστα πέφτει αίμα πάνω σε κάποιους και αυτοί αρχίζουν να χοροπηδούν από την χαρά τους #κλισέ #ξερνάω). Στο αμέσως επόμενο όμως επεισόδιο βλέπουμε μια εκπληκτική, βίαιη μάχη στον κλειστό και αποπνικτικό χώρο ενός ασανσέρ με πραγματική ουσία και αντίκτυπο στην πλοκή και στους χαρακτήρες. Θα μπορούσα να σας φέρω και άλλα παραδείγματα αλλά νομίζω θα είναι υπερβολικό. Βλέπουμε όμως την διπολικότητα αλλά και την κρίση ταυτότητας που έχουν οι σεναριογράφοι/σκηνοθέτες.
Επιπλέον ο χαρακτήρας του Purefoy πάει στράφι, και το μόνο που βλέπουμε είναι πολλά κλισέ χαρακτηριστικά συρραμμένα με έναν πρόχειρο τρόπο πάνω του. Κάτι παρεμφερές συμβαίνει και στους υπόλοιπους χαρακτήρες, που κανένας δεν μας εντυπωσιάζει ιδιαίτερα ούτε υποκριτικά ούτε ως ήρωες μιας cyberpunk σειράς.

MV5BNWUyZGQwNjAtMDZhZi00MjA4LThiODctZjIwYzRmMDBkMTY3XkEyXkFqcGdeQXVyODExNTExMTM@._V1_

Από την άλλη όμως, εκεί που το show παίρνει τα πάνω του, είναι στους γυναικείους χαρακτήρες και στην δυναμικότητά τους. Αυτό οφείλεται στις πολλές γυναίκες σκηνοθέτες που έχει το ‘Altered Carbon’ αλλά και στην (ελληνικής καταγωγής) δημιουργό της σειράς Laeta Kalogridis (Το Νησί των Καταραμένων, Alita: Battle Angel) η οποία θέλησε να δώσει μια φεμινιστική πλευρά και να προβάλει την δύναμη και την σεξουαλικότητα των γυναικών (οι πιο πολλές γυμνές γυναικείες σκηνές που θα δείτε, οι οποίες είναι και πολλές μέσα στη σειρά, έχουν σκηνοθετηθεί από γυναίκες). Έτσι το ‘Altered Carbon’ παίρνει ένα θέμα το οποίο λείπει από τις σημερινές σειρές (ή τουλάχιστον δεν παρουσιάζεται όσο συχνά θα έπρεπε) και του προσφέρει έναν καλοδεχούμενο σεβασμό.

Το ‘Altered Carbon’ δεν είναι κακό. Είναι διασκεδαστικό, είναι όμορφο, είναι ευχάριστο και ορισμένες φορές μία πολύ έξυπνη και καλοσκηνοθετημένη cyberpunk σειρά. Αλλά δεν ευχαριστεί τόσο το μυαλό σου όσο το μάτι σου. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για να πούμε αν θα υπάρξει δεύτερη σεζόν, μιας και έχει μόλις μια βδομάδα που κυκλοφόρησε, αλλά πραγματικά ελπίζουμε για μια πολύ πιο έξυπνη δεύτερη σεζόν, όπως θα μπορούσε πραγματικά να είναι και η πρώτη· αλλά μάλλον στις τόσες αλλαγές σωμάτων, κάτι χάθηκε…

FINAL VERDICT:

altered5

ΤΡΕΪΛΕΡ:

Tagged with: