I, Tonya (2018) – Κριτική Ταινίας

Το ‘I, Tonya’ είναι μια βιογραφική ταινία σχετικά με τη ζωή της Tonya Harding. Η τελευταία ήταν μια από τις μεγαλύτερες χορεύτριες καλλιτεχνικού πατινάζ και επίσης η πρώτη γυναίκα που κατάφερε να εκτελέσει, με επιτυχία, τριπλό axel. Η καριέρα της όμως αλλά και η ίδια της η ζωή, πήρε “την κάτω βόλτα” όταν κατηγορήθηκε για μποϊκοτάζ και σωματική επίθεση σε μια από τις αντιπάλους τις, Nancy Kerrigan. Αυτό το, διάσημο τότε περιστατικό, της κόστισε την απόκλισή της από όλους τους διαγωνισμούς καλλιτεχνικού πατινάζ, αλλά και τρία χρόνια φυλάκισης. Αποτέλεσμα: η ζωή της να καταστραφεί.

Μην το παίρνετε ως spoil, γιατί η ταινία δεν επικεντρώνεται στο τι έγινε, αλλά στο πως έγινε και στην αντιμετώπιση του εν λόγο συμβάντος από την ίδια την Tonya αλλά και όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα (την μητέρα της, τον σύζυγό της), όπως επίσης τα media και την επιτροπή του πατινάζ.

Παρ’ ολ’ αυτά, η ταινία του Gillespie δεν επικεντρώνεται μόνο στο συμβάν, αλλά σκιαγραφεί ολόκληρη τη ζωή της μέχρι αυτού· τη βία, την αδιαφορία αλλά και την καταπίεση που είχε υποστεί από την μητέρα της και τον σύζυγό της. Το ‘I, Tonya’ εμβαθύνει στο παρελθόν της, κι έτσι μας φέρνει στο σημείο να αποκτήσουμε κάποια γλυκά συναισθήματα για την, τότε μισητή, Tonya Harding.

i-tonya-1509553467

 

Την σκηνοθεσία, προσωπικά, την βρήκα εξαιρετική, καθώς ο Gillespie δεν μας ρίχνει στο πιάτο απλά facts για τη ζωή της κι έπειτα να τα παρασέρνει στην υπόλοιπη ταινία, αλλά εστιάζει με προσοχή στη ζωή της, κι έτσι καταφέρνει να μας κάνει όχι να λυπηθούμε την Tonya, αλλά να την συμπονέσουμε και να την καταλάβουμε. Κάτι που η ίδια η Tonya Harding δεν εισέπραξε ποτέ από τον κόσμο. Σε αυτό βοήθησε και το πολύ όμορφο σενάριο, όπως και οι διάλογοί του.
Μου έκανε πραγματικά εντύπωση που ο σκηνοθέτης δεν προτάθηκε για κάποιο Oscar ή Χρυσή Σφαίρα. Βέβαια υποψηφιότητα απέσπασε το μοντάζ, το οποίο είναι πραγματικό εξαιρετικό.

Ως προς τις ερμηνείες τώρα, θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση· όσοι έχετε δει την ταινία, περιμένατε τέτοια μαγευτική ερμηνεία από την Margot Robbie; Η τελευταία μας έχει συνηθίσει σε εμφανίσεις bombshell, και τώρα πήρε έναν ρόλο, που κανένας μας δεν περίμενε, και τον έφερε κάτι παραπάνω από εις πέρας. Ξέχναγες ότι έβλεπες τη Robbie και νόμιζες πως η ίδια η Tonya ήταν αυτή που έκανε πιρουέτες στον πάγο. Από τη μία έβλεπες υπεροψία, τσαμπουκά και σθένος, από την άλλη γλυκύτητα λύπηση και αγάπη.
Επιπλέον η Allison Janney δίνει ρέστα ως η ζαμανφουτιστική μητέρα της Robbie, και δικαιολογεί, με κάθε επισημότητα, τη Χρυσή Σφαίρα την οποία κέρδισε.

anigif_sub-buzz-9309-1509554006-5

Το ‘I, Tonya’ είναι μια κοινωνική μαύρη κωμωδία που κάνει πολύ καλά αυτό που της ζητήθηκε: να πει μια βιογραφική ιστορία με τον καλύτερο τρόπο.

Αν και υπάρχουν κάνα δυο κομμάτια προς το τέλος της ταινίας τα οποία είναι λιγάκι βαρετά και κάποια άλλα τα οποία δείχνουν κάπως εκτός τόνου, στο σύνολό της είναι μια πολύ καλή ταινία που μας λέει πως τίποτα στη ζωή δεν είναι έτσι όπως φαίνεται.

FINAL VERDICT:

hbz

ΤΡΕΙΛΕΡ:

 

Tagged with: