Dark (Season 01) – Κριτική Σειράς

“Σημασία δεν έχει το που, αλλά το πότε”

Όλα ξεκινάνε μετά την εξαφάνιση του Mikkel, του γιου ενός αστυνομικού μιας φιλήσυχης κωμόπολης, κάπου στις παρυφές της Γερμανίας. Η εξαφάνιση του μικρού Mikkel, πυροδοτεί ένα κυκεώνα αποκαλύψεων για το παρελθόν της πόλης, αλλά και κάποιον, φαινομενικά, απλών ανθρώπων.

Ξέρω πως με αυτά που έγραψα η υπόθεση θα σας φανεί πολύ retro και πολύ κλισέ. Αρχικά ίσως ξεγελαστείτε από την απλή του δομή, μέχρι που θα φτάσετε στο τέλος του δεύτερου επεισοδίου, και τότε όλα θα αρχίσουν να περιπλέκονται υπό έναν απροσδόκητο βαθμό. Δεν θέλω να σας δώσω περισσότερες πληροφορίες, διότι δεν θέλω να μάθετε κάτι από τώρα και σας το χαλάσω.

Η σειρά χτίζει ένα puzzle με πολλά κομμάτια και σε δυσκολεύει περισσότερο στη λύση του με κάθε επεισόδιο που περνάει. Εκεί που πιστεύεις ότι πλησιάζεις στη λύση, τότε υπάρχουν ανατροπές που σε πάνε πάλι πίσω.

final_dark_106_unit_02629

Οι ομοιότητες με Stranger Things (ένα παιδί που εξαφανίζεται και η ύπαρξη του υπερφυσικού στοιχείου) καθώς και του Twin Peaks (κάτοικοι μιας πόλης με πολλά μυστικά) είναι εμφανής, αλλά δεν θα έλεγα ότι πάει να τα αντιγράψει όσο ότι εμπνέεται από αυτά και προσπαθεί να φτιάξει κάτι δικό του. Ένα παράδειγμα που μπορώ να σας φέρω είναι η εξαφάνιση του αγοριού, που ενώ στο Stranger Things ήταν το βασικό μυστήριο του πρώτου κύκλου, εδώ είναι μόνο η αρχή της υπόθεσης· το εναρκτήριο λάκτισμα. Ένα ακόμα κοινό, είναι ο εθισμός που θα σου προκαλέσει. Το ένα επεισόδιο θα φέρει το άλλο, και πάει λέγοντας, μέχρι που θα φτάσεις κιόλας στο δέκατο (τελευταίο), δίχως να καταλάβεις το πότε.

Στα πιο τεχνικά κομμάτια τώρα:
Η σειρά είναι καλοσκηνοθετημένη και καλογραμμένη, ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να μην σας εντυπωσιάσει η εκπληκτική του μουσική, που ανεβάζει τις σκηνές και τις πλαισιώνει με πολύ όμορφο τρόπο. Ένα, κάποιο μείον στο όλο αυτό ευρωπαϊκό εγχείρημα, ίσως αποτελεί η υποκριτική.  Ορισμένοι ηθοποιοί είναι εξαιρετική, ενώ κάποιοι άλλοι (κυρίως οι teenagers) είναι λιγάκι… dull, και “χαλάνε” κάπως την όλη φάση. Σε γενικές γραμμές όμως, δεν μπορώ να πω ότι ενοχλήθηκα ή ότι με κράτησε πίσω από τη ροή του μυστηρίου.

gallery-1512125653-dark-season-1-netflix-4

Το ‘Dark’ για το Netflix ήταν ένα ρίσκο. Το να χρηματοδοτήσεις μια ξένη παραγωγή που θα μπορούσε κάλλιστα να μεταφέρει με Αμερικάνικες παραγωγές, ήταν κάτι για το οποίο πολλοί αμφέβαλαν, ειδικά αν σκεφτεί κανείς την λατρεία των Αμερικάνων προς τα δικά τους προϊόντα, αλλά και την γλώσσα του show. Παρ’ όλ’ αυτά, το Dark απέδωσε μια χαρά στο διεθνές κοινό και οι φήμες για την δεύτερη season έχουν ήδη αρχίζει να πολλαπλασιάζονται.

netflix-dark-trailer-0PP

 

 

 

Tagged with: