Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές (2017) / Murder on the Οrient Express – Κριτική Ταινίας

Το ‘Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές’ είναι μια ταινία βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Agatha Christie, το οποίο έχει υποστεί πολλά remakes ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το συγκεκριμένο βρίσκεται υπό τη σκηνοθεσία του Kenneth Branagh, ο οποίος κατέχει επίσης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Hercule Poirot.

Τέτοιου είδους ταινίες θα μπορούσα να πω πως είναι οι αγαπημένες μου. Ένα καλό μυστήριο που διαδραματίζεται σε μία ωραία και πολύ ενδιαφέρουσα τοποθεσία, στην προκειμένη ένα τρένο, και ένα εξαιρετικό cast το οποίο περιμένεις ως θεατής να το δεις να ξεδιπλώνει το ταλέντο του.

Η υπόθεση είναι απλή. Ο διακεκριμένος ντετέκτιβ Hercule Poirot πρόκειται να ξεκινήσει τις διακοπές του και επιβιβάζεται στο Orient Express για ένα ταξίδι. Εκεί, κατά τη διάρκεια της νύχτας διαπράττεται ένας φόνος και έτσι έχουμε ένα μυστήριο το οποίο απαιτεί λύση.

Το cast αυτής της ταινίας είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά της κινηματογραφικής χρονιάς. Αναφορικά, μερικοί από τους πρωταγωνιστές είναι οι Johnny Depp, Penelope Cruz, Michelle Pfeiffer, Daisy Ridley, Judi Dench και Willem Dafoe. Εξαιτίας του cast, οι απαιτήσεις που είχα ήταν υψηλές και περίμενα ένα αγωνιώδες θρίλερ μυστηρίου οπού οι χαρακτήρες θα ήταν το επίκεντρο της υπόθεσης μαζί με ένα εξαιρετικά όμορφο τοπίο με ωραία αισθητική.

murder-on-the-orient-express

Θα ξεκινήσω με τα θετικά, κατά τη γνώμη μου, στοιχεία της ταινίας. Το στήσιμο του σεναρίου και της υπόθεσης – το πώς δηλαδή οι χαρακτήρες τοποθετήθηκαν σαν πιόνια για να μη μπορείς να καταλάβεις αρχικά τουλάχιστον ποιος είναι ο δολοφόνος – θεωρώ πως έγινε άψογα. Εξάλλου, σε τέτοιου είδους ταινίες αυτό είναι το παν. Να στηθεί έτσι το σκηνικό ώστε να μπλέκει την υπόθεση.

Έχοντας δει μόνο αυτή την μεταφορά του νόβελ, μου άρεσε ιδιαίτερα το πώς ο Poirot είχε ορισμένα χαρακτηριστικά που μόνο ένας χαρακτήρας τέτοιου είδους θα είχε, όπως για παράδειγμα ο Sherlock Holmes. Έτσι, και ο Poirot είχε ορισμένες ιδιοτροπίες που με την ερμηνεία του Branagh πέρασαν στην οθόνη με χιούμορ, όπως άλλωστε θα έπρεπε να περάσουν.

Τέλος, ο Branagh στην σκηνοθεσία κάνει εξαιρετική δουλειά στα χιονισμένα τοπία που περιβάλλουν το τρένο αλλά και στη φωτογραφία της ταινίας η οποία προσθέτει μια ιδιαίτερη αισθητική.

v1.bjsxNjM2MTUyO2o7MTc1MjM7MTIwMDszMTIwOzIwODQ

Πάνω λοιπόν σε αυτά που μου άρεσαν θα βασιστώ και θα πω αυτά που πιστεύω θα μπορούσαν να γίνουν καλύτερα. Αρχικά, οι χαρακτήρες αν και ιδιαίτεροι δεν τους δόθηκε ο απαραίτητος χρόνος για να εδραιωθούν στη σκέψη του θεατή. Όλοι στην αρχή είναι ύποπτοι όμως έπειτα από μία σύντομη σχετικά σκηνή ανάκρισης αφού περνάνε όλοι από το στόχαστρο του ντετέκτιβ δεν μαθαίνουμε τίποτα περισσότερο για αυτούς μέχρι να λυθεί το μυστήριο. Οπότε όταν τα στοιχεία συνδέονται και ένα όνομα αναφέρεται, χρειάζεσαι χρόνο για να καταλάβεις ποιος είναι ποιος και αυτό σε αποσπά από τα γεγονότα. Κάτι που δεν θα έπρεπε να συμβαίνει λόγο των εξαιρετικών ηθοποιών, που πραγματικά δεν είχα κανένα θέμα με τις ερμηνείες τους, απλά καμία δεν ξεχώρισε ιδιαίτερα πέραν του Branagh.

Τέλος, μπορώ να πω ότι διασκέδασα αρκετά με την ταινία. Είναι καλοστημένη από άποψη τοποθεσίας και υποκριτικής όμως έχει ορισμένα θέματα. Το στήσιμο του “παζλ”, η έκβαση του μυστηρίου, ο περιορισμένος χρόνος των χαρακτήρων που δε σου επιτρέπει να ‘δεθείς’ και η υπόθεση σαν σύνολο την εμποδίζουν να ξεχωρίσει ως μία από τις κορυφαίες του είδους.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Murder_Noikiase_To_Se_DVD.jpg