Stranger Things (Season 02) – Κριτική σειράς

Μετά από ένα χρόνο και κάτι το Netflix επιστρέφει με ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του. Το ‘Stranger Things’ έκανε πάταγο εκεί που κανένας δεν το περίμενε. Οκ, είδαμε το τρέιλερ, μας άρεσε, αλλά αυτό που κανείς δεν φανταζόταν ήταν πως μετά από το πρώτο κιόλας επεισόδιο το παρεάκι που συστήνει η σειρά μένει αξέχαστο.

Έτσι λοιπόν και στη δεύτερη σεζόν, οι χαρακτήρες έχουν το πρώτο λόγο σε μία σειρά από περιπέτειες βγαλμένες από καθαρό sci-fi χωρίς πολλές φανφάρες και πολυπλοκότητες. Απλά μια παρέα προσπαθεί να καταπολεμήσει κάτι που τους ξεπερνά κατά πολύ. Αυτή η απλότητα της σειράς την κάνει, κατά τη γνώμη μου, ξεχωριστή.

Ένας χρόνος έχει περάσει από τα γεγονότα της πρώτης σεζόν καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο Halloween, οπού οι πρωταγωνιστές μας ετοιμάζονται να βγουν στους δρόμους. Ο Will προσπαθεί να ξεπεράσει τις τραγικές εμπειρίες που είχε καθώς βρισκόταν στο λεγόμενο “upside down” όμως ορισμένα οράματα που έχει αρκετά συχνά τον κάνουν να ανησυχεί πως κάτι μεγαλύτερο και πιο μοχθηρό έρχεται προς το Hawkins. Έτσι, με τη βοήθεια του Hoper και της μητέρας του Will  προσπαθούν να βρουν τι ακριβώς σημαίνουν. Ο Mike έπειτα από την απουσία της Εleven ή El, όπως την αποκαλούσε, προσπαθεί απεγνωσμένα να επικοινωνήσει μαζί της χωρίς όμως η προσπάθεια του να έχει αποτέλεσμα. Ο Dustin και ο Lucas προσπαθούν να εντυπωσιάσουν το καινούργιο κορίτσι στο σχολείο, τη Max, η οποία έχει φέρει όμως μαζί της τον ετεροθαλή αδερφό της, ο οποίος θα προκαλέσει πολλά προβλήματα αργότερα.

MV5BYTUzMTRiNDYtMTQ3Yy00ZmE4LWIyYmMtYzFmNGMwZWU5MGE3XkEyXkFqcGdeQXVyNzQ0MDUyMzg@._V1_SX1777_CR0,0,1777,826_AL_

Ξεκινώντας η σειρά έχει κρατήσει όλα τα καλά της στοιχεία. Tο σενάριο αλλά και οι ερμηνείες δένουν τόσο ώστε να δημιουργηθεί μία συνέχεια στην ιστορία. Έχοντας αλλάξει λίγο τόνο καθώς το στοιχείο της εξαφάνισης που επικρατούσε στη πρώτη σεζόν δίνει τη θέση του σε ένα story που επικεντρώνεται πιο πολύ στο φανταστικό στοιχείο. Μέσα σε αυτό όμως προστίθενται και ορισμένα horror στοιχεία που ταιριάζουν πολύ στο χαρακτήρα της σειράς.

Όλα τα storylines που προϋπήρχαν στη σειρά εξελίσσονται χωρίς κανένας από τους χαρακτήρες να αφήνεται έξω από το συνολικό στόρι ή να το επιβαρύνει με ένα άλλο βαρετό arc. Κάτι που διαφέρει σε αυτή τη σεζόν είναι οι αλληλεπιδράσεις των χαρακτήρων. Ενώ η βασική παρέα παραμένει πάνω κάτω η ίδια υπάρχουν αλληλεπιδράσεις και “συμμαχίες” που δεν περίμενα και με εξέπληξαν θετικά.

Όσον αφορά την Eleven, αυτή η σεζόν εμβαθύνει στο origin του χαρακτήρα της με πολύ ενδιαφέρουσες σκηνές. Είναι φανερά αλλαγμένη ως προς τον χαρακτήρα της. Έχει ωριμάσει και αυτό φαίνεται κυρίως στις σκηνές με τον Hopper (που ήταν το κάτι άλλο). Αυτό που ίσως με ενόχλησε είναι ότι αποφάσισαν να χωρίσουν την El από την υπόλοιπη παρέα για αρκετά επεισόδια, κάτι που αποτελούσε το highlight της πρώτης σεζόν, για να της δώσουν το δικό της arc το οποίο αν και ενδιαφέρον (θα παίξει μεγαλύτερο ρόλο σε επόμενες σεζόν), στεκόταν πολύ ωραία σαν μονάδα αλλά όχι τόσο συνολικά με τα υπόλοιπα επεισόδια.

MV5BMTUzODQ0Njc0Nl5BMl5BanBnXkFtZTgwNDQwNzQwNDI@._V1_SX1777_CR0,0,1777,826_AL_

Αυτό που βοήθησε τη σειρά να δείξει ακόμα περισσότερο όμορφη και καλαίσθητη ήταν το φανερά πιο υψηλό budget. Από το πρώτο κιόλας επεισόδιο φαίνεται πως δεν φοβήθηκαν το μέγεθος των σκηνών που περιέχουν εφέ, demogorgons και καινούριες προσθήκες από εκπληκτικά τέρατα. Αυτό όμως που πραγματικά κάνει τη σειρά να είναι το φαινόμενο που είναι σήμερα δεν είναι ούτε τα εφέ ούτε τα καινούρια τέρατα. Είναι οι εκπληκτικά καλογραμμένοι  χαρακτήρες. Και δεν εννοώ μόνο για τα παιδιά της σειράς και τους έφηβους, των οποίων τα προβλήματα και οι ανησυχίες διαφέρουν από αυτές των παιδιών, αλλά και τους ενήλικες, οι οποίοι διατηρούν ένα στοιχείο κωμωδίας… όπως βλέπαμε εμείς τους γονείς μας όταν ήμασταν παιδιά.

Όσα προείπα δεν είναι παρά μόνο μια πολύ γενική εικόνα του τι διαδραματίζεται στη συγκεκριμένη σεζόν. Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες γιατί και η παραμικρή μπορεί να χαλάσει την συνολική εμπειρία του θεατή. Εγώ, το απόλαυσα απίστευτα! Θεωρώ πως έκανε σχεδόν τα πάντα καλύτερα από τη πρώτη σεζόν και ελπίζω πως θα συνεχίζει να το κάνει καθώς αποτελεί μια από τις πιο ειλικρινείς σειρές. Το ‘Stranger Things’ ξέρει τι πραγματεύεται και το κάνει σωστά.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Stranger_Things_Must_Watch


Advertisement