Thor: Ragnarok (2017) – Κριτική Ταινίας

Η τρίτη σε σειρά ταινία Thor έχει στον τίτλο της τη μυστήρια λέξη ragnarok που σημαίνει το “τέλος όλων” και είναι κάτι σαν την αποκάλυψη στην σκανδιναβική μυθολογία. Όταν πρωτοανακοινώθηκε η ταινία το logo έβγαινε μέσα από φωτιές σκαλισμένο πάνω σε βράχο. Βλέποντας το λέω “εδώ είμαστε”, ragnarok, καταστροφές, χαμός, είμαστε και λίγο πριν το Infinity War, ότι πρέπει. Μέτα από περίπου ένα χρόνο το logo άλλαξε και από τη φλεγόμενη πέτρα πήγε σε main menu του Nintendo, πολύχρωμο με στιλ βγαλμένο από τα 80s. Έκει κάπου κατάλαβα πως η ταινία είχε αλλάξει πορεία και πως η Marvel πήγαινε για κάτι άλλο. Και αυτό ακριβώς ήταν που με ανησυχούσε.

Η ταινία λοιπόν, βρίσκει τον Thor δύο περίπου χρόνια μετά τα γεγονότα του “Age of Ultron” να αναζητεί τα infinity stones χωρίς καμία ιδιαίτερη επιτυχία. Έχοντας  καταλάβει τη πλεκτάνη του Loki, ο οποίος κάθεται στο θρόνο του Asgard παριστάνοντας τον Odin, ο Thor θα τον αναγκάσει να τον ακολουθήσει σε ένα ταξίδι αναζήτησης του Odin. Από ‘κει και πέρα θα βρεθούν σε νέους πλανήτες, με καινούριους χαρακτήρες αλλά και αντιμέτωποι με νέους εχθρούς αλλά και παλιούς συμμάχους.

Πηγαίνοντας στη ταινία είχα πολύ χαμηλές προσδοκίες καθώς όπως προείπα οι αλλαγές στον τόνο της δε με ενθουσίασαν. Πρόκειται για μία κωμωδία με στοιχεία περιπέτειας που σε άλλες περιπτώσεις και αν δεν είχε τον υπότιτλο ragnarok θα μου άρεσε περισσότερο. Καταλαβαίνω τη θέση της Marvel, η οποία αισθάνθηκε πως έπρεπε να αλλάξει ριζικά τον χαρακτήρα καθώς είχε τη πιο αδύναμη τριλογία σε σχέση με τους Iron Man και Captain America. Ίσως το πιο θετικό που μπορώ να σκεφτώ γα την ταινία είναι πως ξέρει ακριβώς τι είναι και δεν το κρύβει. Ο σκηνοθέτης Taika Waititi δημιούργησε κατά κάποιο τρόπο το Deadpool του cinematic universe της Marvel καθώς δεν διστάζει να κοροϊδέψει κατάμουτρα ορισμένες επιλογές του franchise. Κάτι που βρήκα πολύ τολμηρό.

mv5bnji4mzk4njqwof5bml5banbnxkftztgwnjmzotcwndi-_v1_sx1777_cr001777744_al_

mv5bmjeyntg4ndmwnv5bml5banbnxkftztgwnji2mtgwndi-_v1_sx1777_cr001777744_al_

Έτσι, από τον θεϊκό και σοβαρό χαρακτήρα ο Thor το γύρισε στη ψυχή της παρέας πετώντας τη μία αστεία ατάκα μετά την άλλη. Όπως σε κάθε κωμωδία υπάρχουν ατάκες που σε κάνουν να γελάς και κάποιες που όχι. Εδώ, οι ατάκες αν και καλές ήταν στη κυριολεξία συνεχόμενες με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνεις να τις εκτιμήσεις. Μέχρι να σταματήσεις να γελάς η ταινία σου είχε ήδη πετάξει μια άλλη ατάκα και πολύ απλά δεν προλάβαινες να γελάσεις έτσι και η ατάκα έχανε την ουσία της.

Από πλευράς χαρακτήρων θεωρώ πώς όλοι λειτούργησαν και έκαναν το κομμάτι τους όπως έπρεπε. Ο Chris Hemsworth το διασκέδασε παίζοντας τον Thor και αυτό φαίνεται στην οθόνη. Επίσης, σε αυτή τη ταινία ένιωσα πως είχε πραγματικό character development καθώς του συμβαίνουν πολλά που θα τον αλλάξουν οριστικά. Τον Tom Hiddleston δε βαριέμαι ποτέ να τον βλέπω σαν Loki και σε αυτή τη ταινία δίνει ρέστα με μερικές από τις καλύτερες ατάκες. Η Cate Blancett στο ρόλο της νέας μας villain Hela είναι άκρως απολαυστική αν και με περιορισμένο screen time. Θα την ήθελα περισσότερο στη ταινία αν και τον σκοπό της τον πετυχαίνει. Ο Mark Ruffalo  επιστρέφει ως Hulk και αυτή τη φορά δίνει “πραγματική” ερμηνεία μιας και σε αυτή τη ταινία ο Hulk μιλάει, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί με τον χαρακτήρα του. Η Valkyrie κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο πρόσωπο της Tessa Thompson ως badass πολεμίστρια, την οποία θα δούμε σίγουρα αργότερα σε κύριο ρόλο. Τελευταίο άφησα τον Jeff Golblum ως τον δικτάτορα του πλανήτη Sakaar, ο οποίος ήταν απλά ο εαυτός του και αυτό ήταν αρκετό για να βγει γέλιο. Κατα τα άλλα, από τους side characters που υπήρχαν ορισμένοι αξιοποιήθηκαν καλά και άλλοι όχι.

Γενικότερα, η ταινία προσφέρει θέαμα με πολύ πειστικά εφέ και πολύχρωμα σκηνικά μιας και είναι περιπέτεια στο διάστημα. Το πρόβλημα που είχα ήταν πως η θεματολογία που επέλεξε δεν ταίριαζε με τον τόνο της. Κατα τα άλλα πέρασα ευχάριστα τις δύο και κάτι ώρες μου απλά θα μπορούσε να γίνει κάτι τελείως διαφορετικό που θα ταίριαζε πολύ περισσότερο σε κάτι με τον υπότιτλο ragnarok.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Thor_Noikiase_To_Se_DVD

thorpop