Mindhunter (Season 01) – Κριτική Σειράς

To Netflix δε σταματά να εντυπωσιάζει με τις καταπληκτικές παραγωγές του. 

Το ‘Mindhunter’ έχοντας στο τιμόνι της σκηνοθεσίας των πρώτων δύο επεισοδίων τον David Fincher δίνει μία πρώτη γεύση από αυτό που πρόκειται να δεις και μαζί με ένα εξαιρετικό cast και ένα άκρως εθιστικό σενάριο στήνει άψογα την αισθητική των ‘70s όπου διαδραματίζεται η σειρά.

Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής· στα τέλη της δεκαετίας του ’70, το FBI αποφασίζει να φτιάξει μία ομάδα που να ειδικεύεται στην δημιουργία ψυχολογικών προφίλ για εγκληματίες που διαπράττουν βίαια εγκλήματα παίρνοντας συνεντεύξεις από εγκληματίες που βρίσκονται στη φυλακή.

H σειρά σαν σύνολο παίρνει ορισμένα ρίσκα που άλλες σειρές του είδους δύσκολα θα έπαιρναν. Με αυτό εννοώ πως δεν εστιάζει σε έναν κεντρικό ανταγωνιστή – δολοφόνο τον οποίο η ομάδα προσπαθεί να βρει. Κάτι που μπορεί να διώξει αρκετό κοινό από τα πρώτα κιόλας επεισόδια και όντως η σειρά δεν είναι για όλους αλλά εάν κάποιος είναι φαν του είδους θα βρει άκρως ενδιαφέρουσες τις επιλογές της σειράς.

mv5bnda3nmm0mtqtyjezms00mja1lwixndgtzdk4nzk3mgfiyju5xkeyxkfqcgdeqxvynzq0mduymzg-_v1_sx1777_cr001777928_al_

Υπάρχουν δύο με τρεις υποθέσεις που απασχολούν τους πρωταγωνιστές μας αλλά καμία υπόθεση δεν διαρκεί πάνω από τρία επεισόδια. Αντ’ αυτού εστιάζει στη δημιουργία της ομάδας, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα μέλη της για να βρουν μια αρμονική συνεργασία αλλά και το πώς η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο με ψυχοπαθείς δολοφόνους μπορεί να επηρεάσει κάποιον στην καθημερινότητά του.

Αυτό που ξεκάθαρα κάνει τη σειρά να ξεχωρίζει είναι το cast, το οποίο δίνει δυνατές ερμηνείες, ρεαλιστικές, χωρίς κλισέ ντεντεκτιβικές συμπεριφορές. Ο πρωταγωνιστής μας Holden Ford (Jonathan Groff) είναι ένας φιλόδοξος πράκτορας που βάζει ως στόχο του να μπει όσο το δυνατόν περισσότερο στην ψυχολογία των εγκληματιών με σκοπό να τους καταλάβει. Ο Bill Tench (Holt McCallany) είναι ο δεύτερος από τους τρεις πράκτορες της ομάδας, ο οποίος ακολουθεί τον Holden χωρίς να συμφωνεί πολλές φορές με τις επιλογές και τις τακτικές του. Η ομάδα κλείνει με τη Wendy Carr (Anna Torv), η οποία έχοντας εξωτερική οπτική των πραγμάτων, μιας και δεν βρίσκεται στις συνεντεύξεις αυτοπροσώπως, μόνον ακούγοντας τις ηχογραφήσεις των συνεντεύξεων να εντοπίζει ψεγάδια και στοιχεία στην ανάλυση των προφίλ.

Κανένας από τους χαρακτήρες δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Όλοι τους έχουν κοινό σκοπό και ο καθένας τους είναι πολύ καλός σε αυτό που κάνει. Ο καθένας τους όμως το προσεγγίζει από μία διαφορετική οπτική. Και στους τρείς χαρακτήρες αφιερώνεται αρκετός χρόνος στο να δείξει πως η δουλειά αυτή τους επηρεάζει. Τον Holden στη σχέση που μόλις απέκτησε, τον Bill στην οικογένεια του και ιδιαίτερα στον γιo του και την Wendy στην σχέση της από την οποία απομακρύνεται.

mv5bzti4mduxmtityzgwzc00zgnhltg0owmtzwniyji0yti2zdi4xkeyxkfqcgdeqxvynjuxmjc1otm-_v1_sx1777_cr001777889_al_

Όλα τα παραπάνω βοηθούν στο να στηθεί μία σεζόν που χτίζει σταθερά τους χαρακτήρες και την πλοκή, η οποία σου τραβάει το ενδιαφέρον με ιδιαίτερο τρόπο. Το μόνο θέμα που ίσως είχα είναι πως τα επεισόδια χάνουν ελάχιστα το ενδιαφέρον τους προς τη μέση της σεζόν και για πολύ μικρό χρονικό διάστημα χωρίς αυτό να επηρεάζει αρνητικά τη σειρά σαν σύνολο.

Γενικότερα ήταν μια άκρως απολαυστική σειρά, καλοφτιαγμένη, με πολύ δυνατές ερμηνείες και πλοκή που παίρνει τον χρόνο της αλλά ανταμείβει στο τέλος. Και ας μη ξεχνάμε πως μιλάμε για σειρά. Περαιτέρω ανάλυση της υπόθεσης θα υπάρξει σε επόμενη σεζόν καθώς σε ‘όλη τη διάρκεια της πρώτης γίνεται tease ενός δολοφόνου του οποίου δεν μαθαίνουμε σχεδόν τίποτα αλλά φαίνεται πως θα προκαλέσει πολλά προβλήματα αργότερα.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Mindhunter)Must_Watch