Ο χιονάνθρωπος / The Snowman (2017) – Κριτική Ταινίας

Όταν πρωτοείδα το τρέιλερ του ‘The Snowman’ σκέφτηκα ωραίο στόρι, ωραία πλάνα, ωραίο καστ, βασίζεται σε βιβλίο, τι μπορεί να πάει στραβά; Ε λοιπόν, αποδείχθηκε πως πολλά μπορούν να πάνε στραβά καθώς όσο προχωρούσε η ταινία τόσο και οι ελπίδες μου για μια καλή εξέλιξη λιγόστευαν. Στο τέλος έκλαιγα και τα λεφτά μου και το χρόνο μου.

Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής· ο Harry Hole (Michael Fassbender) είναι ένας ντετέκτιβ, ο οποίος ερευνά μια σειρά από φόνους, που ως μοτίβο τους φαίνεται να έχουν ένα χιονάνθρωπο που ο δολοφόνος αφήνει στη σκηνή του εγκλήματος και το γεγονός ότι σκοτώνει πάντα όταν πέφτει το πρώτο χιόνι.

Μόνο αυτά έχω να σας πω για την υπόθεση, γιατί στη κυριολεξία αυτή είναι. Απλά με πάρα πολλά κενά -τεράστια θα έλεγα-, με ένα πολύ πρόχειρο μοντάζ και χαρακτήρες τους οποίους δε μπαίνει καν στο κόπο να αναλύσει αλλά έχει την απαίτηση να νοιαστείς για αυτούς.

mv5bndbmzwizotatntjkzi00mgi4lwixm2utn2y2ntc5ngqznzrixkeyxkfqcgdeqxvynjawmji5mdk-_v1_

Δεν λέω… Το βιβλίο είναι εξαιρετικά επιτυχημένο και έχω ακούσει τα καλύτερα αλλά η μεταφορά του στην οθόνη θυμίζει σενάριο που το έγραψε κάποιος περιμένοντας το λεωφορείο του στη στάση. Από που να ξεκινήσω… από έναν πρωταγωνιστή τον οποίο η ταινία μας δείχνει πως κοιμάται σε παγκάκια ενώ βρίσκεται στη Νορβηγία σε περίοδο χειμώνα; Ναι, μας δείχνει ότι είναι μέθυσος οπότε μπορεί να καταλήξει να κοιμάται σε παγκάκια αλλά κοιμόταν και επίσης όταν ήταν νηφάλιος. Και η ταινία δε μπαίνει καν στο κόπο να μας εξηγήσει το γιατί.

Πέρα από τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζει ο Fassbender  στο supporting cast βρίσκονται οι J.K. Simmons, Rebecca Ferguson, Toby Jones, Charlotte Gainsbourg και δε ξέρω αν θυμάστε τον Val Kilmer, έναν ηθοποιό που έπαιζε σε παλιές καλές ταινίες του 90’. Όλοι έχουν δώσει πάρα πολύ καλές ερμηνείες παλαιότερα αλλά με κάποιο τρόπο το ανύπαρκτο σενάριο τους κάνει άκρως αντιπαθητικούς και χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης καθώς η ταινία πασχίζει να τα βγάλει πέρα με το βασικό stοryline του πρωταγωνιστή.

Ναι, εντάξει, ένα καλό που βγήκε από τη ταινία ήταν τα φανταστικά μακρινά πλάνα του νορβηγικού χειμώνα. Πανέμορφα και πολύ ωραία γυρισμένα τοπία, αλλά πόσο βουνό να δει το μάτι σου χωρίς να βαρεθείς όταν story δεν υπάρχει;

mv5bywziy2jkndutn2rmms00otbilwexmwmtmthhyznmytu0zwe1xkeyxkfqcgdeqxvyntk1ntmynzm-_v1_

Πραγματικά το παζλ της εξιχνίασης των φόνων δεν έχει καμία συνοχή. Οι σκηνές απλά λαμβάνουν χώρα χωρίς να μας έχει εξηγήσει κανείς πως φτάσαμε ως εκεί και σαν να μην έφτανε αυτό υπάρχουν και κάποιες σκηνές flashback που κάνουν ακόμα πιο τραγική τη κατάσταση. Το φινάλε της ταινίας είναι από τα πιο κωμικοτραγικά φινάλε που έχω δει τελευταία. Δεν ξέρεις αν πρέπει να γελάσεις με αυτό που είδες ή αν πρέπει να κλάψεις επειδή πλήρωσες για να το δεις!

Εν τέλει, η ταινία ήταν μία αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Η ιστορία δε στέκει και δε μπορείς να την ακολουθήσεις καθώς δεν υπάρχει συνοχή. Οι ερμηνείες είναι αδιάφορες και το τελικό αποτέλεσμα ένα τεράστιο χάσιμο χρόνου.


Advertisement

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Snowman_Oute_Se_Torrent.jpg