Το παιχνίδι του Τζέραλντ / Gerald’s Game – Κριτική Ταινίας

Καταλαβαίνω πως τις τελευταίες μέρες όταν μιλάμε για κινηματογραφική μεταφορά ενός μυθιστορήματος του Stephen King εννοείται πως μιλάμε για το IT και όχι για ένα από τα λιγότερα γνωστά του έργα όπως το “Gerald’s Game”.

Το Netflix έρχεται ξανά σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη Mike Flanagan, είχαν συνεργαστεί επίσης και στο εξαίρετο “Hush”, και το ‘Gerald’s Game’ δεν αποτελεί εξαίρεση.

Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής· ο Gerald (Bruce Greenwood) και η Jessie (Carla Gugino) είναι ένα ώριμο ζευγάρι που αποφασίζει να περάσει ένα σαββατοκύριακο στο απομονωμένο εξοχικό τους για να ξαναζωντανέψει το πάθος στο γάμο του. Αφού λοιπόν τη δένει στο κρεβάτι με χειροπέδες έπειτα από λίγο o Gerald παθαίνει καρδιακή προσβολή και έτσι η Jessie βρίσκεται δεμένη στο κρεβάτι χωρίς κανέναν να μπορεί να τη σώσει.

Απλό αλλά ταυτόχρονα πολύ ενδιαφέρον. Επιφανειακά και με μια πρώτη ματιά φαίνεται ως ένα θρίλερ αγωνίας που το έχεις ξαναδεί, όμως η ταινία σου δείχνει από τις πρώτες κιόλας σκηνές πως είναι κάτι πολύ περισσότερο. Το ‘Gerald’s Game’ βασίζεται στον χαρακτήρα της Jessie και στο τραγικό παρελθόν της που ανακαλύπτουμε μέσω αναδρομών. Οι αναδρομές έρχονται σε συνδυασμό με τη τωρινή της κατάσταση και μας αναλύουν τον άνθρωπο που είναι τώρα και πώς θα προσπαθήσει να ξεφύγει.

geralds-game-review

Τα εύσημα τα δίνω ξεκάθαρα στον σκηνοθέτη Mike Flanagan, ο οποίος έχει αποδείξει πως ξέρει να χειρίζεται το συγκεκριμένο είδος ταινίας μέσω ατμόσφαιρας και εικόνας και όχι μέσω άσκοπων προβλέψιμων jumpscares. Εδώ, σου αποδεικνύει πως το να χτίζεις μία σκηνή αγωνίας και στο τέλος να δίνεις την ανακούφιση στο θεατή όταν τελειώνει είναι χίλιες φορές καλύτερο από το να βάζεις μια γάτα να πετάγεται μέσα από ένα κάδο για χάρη του jumpscare.

Επίσης, η ερμηνεία της Carla Gugino με άφησε έκπληκτο. Η θλίψη και η αγωνία της αποτυπώνεται τέλεια και σε κρατάει σε πλήρη αγωνία καθώς τη βλέπεις να προσπαθεί να βρει τρόπο να ελευθερωθεί ή όταν ανακαλύπτει πτυχές του εαυτού της που ούτε η ίδια γνώριζε πως υπήρχαν. Επιπλέον παίζει δύο διαφορετικούς ρόλους του εαυτού της και αυτό κάνει τη ερμηνεία της ακόμα πιο δυνατή.

Όταν η ταινία αποφασίζει να σε κάνει να δαγκώνεις τα νύχια σου το πετυχαίνει 100%. Υπάρχουν δύο πλευρές κινδύνου σε τέτοιες καταστάσεις, οι φυσικοί κίνδυνοι όπως μια ανοιχτή πόρτα σε ένα απόμακρο μέρος και οι κίνδυνοι που σου παίζει το μυαλό όταν βρίσκεται υπό πίεση. Δε θα μπω σε λεπτομέρειες αλλά όταν νυχτώνει στη ταινία, σε συνδυασμό με το καταπληκτικό μοντάζ, σε κάνει να το ξανασκέφτεσαι να κοιτάξεις.

Τέλος, το “Gerald’s Game” είναι μία πολύ ιδιαίτερη ταινία που αξίζει το χρόνο της.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Gerald_Game_Must_Watch.jpg

gerald_game_ad