Έρχεται τη νύχτα / It Comes at Night (2017) – Κριτική Ταινίας

Ένα από τα χειρότερα marketing που έγιναν ποτέ.

«Και γιατί αποτελεί κακό marketing;» θα ρωτήσετε οι περισσότεροι… πολύ απλά γιατί παντού παρουσιάζονταν ως ταινία τρόμου ενώ στην πραγματικότητα δεν ήταν. Από την περιγραφή που έδινε, μέχρι το (όντως creepy και τρομακτικό) teaser της, φαινόταν ως μια τρομακτική ταινία και πλασάρονταν με τέτοιο τρόπο που έπεισε τους περισσότερους (αν όχι όλους) θεατές στον κόσμο (ή τουλάχιστον όσους έμαθαν γι’ αυτή), ότι πρόκειται για μια πάρα πολύ καλή ταινία ψυχολογικού τρόμου. Μάλιστα το teaser της αποθεώθηκε από τους περισσότερους, πως δεν παρουσίαζε τίποτα και κράταγε όλο το μυστήριο για την ταινία. Με λίγα λόγια δηλαδή, δεν έδειχνε ποτέ τι είναι αυτό το περιβόητο «It» στoν τίτλο του, το οποίο μάλιστα έρχεται και τα βράδια (τον ρόλο του θα τον καταλάβετε αφού δείτε την ταινία.)

Η υπόθεση έχει ως εξής: Η ταινία διαδραματίζεται σε άγνωστο(;) τόπο και χρόνο. Μια οικογένεια προσπαθεί να επιβιώσει από έναν μυστήριο ιό που πλήττει τον κόσμο και που αποτέλεσμα έχει να προκαλεί τεράστια εξανθήματα πάνω στο σώμα του πάσχοντα, να ξερνάει χολή (κυριολεκτικά) και γενικά να μην δείχνει πολύ legit. Έτσι η οικογένεια, προς αποφυγή της μόλυνσης, οχυρώνεται μέσα στο σπίτι, και θέτουν ως όρο το να μην βγαίνει ποτέ κανείς εκτός αυτού το βράδυ. Μέχρι που δέχονται να μοιραστούν την στέγη τους με μια ακόμη οικογένεια…

Έρχεται τη νύχτα / It Comes at Night (2017)

Πολλοί θα φανταστείτε ότι όντως αποτελεί μέρος του horror genre. Όμως η ταινία του Shults (Krisha) δεν έχει παρά δυο – τρείς πινελιές τρομακτικών συμβάντων στην ταινία, οι οποίες παίζουν περισσότερο με τον ήχο και τα jump-scares. Στο σύνολό της όμως αποτελεί ένα ψυχολογικό θρίλερ (μην συγχέετε τον όρο θρίλερ με τρόμο, γιατί δεν είναι πάντα το ίδιο), που επικεντρώνεται στις ανθρώπινες σχέσεις και στον φόβο αλλά και την «κατρακύλα» του ανθρώπινου είδους σε δύσκολες περιόδους.

«Άρα είναι κακή ταινία;», δικαίως θα ρωτήσετε όλοι. Και η απάντηση είναι όχι! Το It Comes at Night δεν αποτελεί σε καμία των περιπτώσεων κακή ταινία. Είναι αργή, με όχι τόσο καλό σενάριο ή υπόθεση· αλλά είναι πολύ έξυπνα σκηνοθετημένη με πολύ ρευστή κίνηση στη κάμερα και πολύ ωραία μελετημένα πλάνα. Επίσης με εντυπωσίασε το μοντάζ της (η λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά) καθώς και ο ατμοσφαιρικός της ήχος, σε μουσική και sound design (οι δυο –  τρείς πινελιές που λέγαμε πριν). Επιπλέον ο Joel Edgerton (Warrior, The Black Mass) αποτελεί μια πολύ καλή υποκριτική προσθήκη στο έργο. Εκείνος όμως που «έδωσε ρέστα», ήταν ο Travis (που τον υποδύεται ο, αδίκως άσημος, Kelvin Harrison Jr.).

Το πολύ κακό και misleading (όπως θα το δείτε παντού) marketing του, ήταν ένας από τους λόγους που η ταινία θάφτηκε. Δεν μιλάμε για κάτι άπαιχτο σαν ταινία, αλλά όπως κι αν έχει, μην την δείτε ως ταινία τρόμου, γιατί θα απογοητευτείτε. Δείτε την ως αυτό που είναι.

FINAL VERDICT:

it_comes_at_night_Noikiase_To_Se_DVD


Advertisement