Okja: O Bong Joon Ho θέλει να σε κάνει vegan – Κριτική Ταινίας

To ‘Okja‘ είναι μια ταινία σίγουρα διαφορετική από ότι έχεις συνηθίσει μέχρι τώρα. Και γιατί αυτό; Γιατί είναι ένα κράμα διαφορετικών ειδών σε ένα. Είναι λίγο παραμύθι, λίγο περιπέτεια, λίγο ταινία δράσης και λίγο από κωμωδία και δράμα. Προσπαθεί λοιπόν να ενώσει πολλά είδη, και με έναν παράξενο και πολλές φορές γλυκό τρόπο, και τα καταφέρνει (ορισμένες φορές).

Μια πολυεθνική εταιρία κρεάτων, καταφέρνει να δημιουργήσει, μέσω γενετικής, μεγαλόσωμα ζώα τα οποία στην πορεία θα τα μοιράσει σε φάρμες ανά τον κόσμο ούτως ώστε να μεγαλώσουν και να τραφούν από την μητέρα γη και αργότερα να τα ξαναπάρουν πίσω. Η Okja λοιπόν (ναι είναι θηλυκό) είναι ένα από εκείνα τα super pigs (όπως και λέγονται στην ταινία), η οποία μεγαλώνει με την Mija (Seo-Hyun Ahn), μια μικρή αθώα και φιλική Κορεάτισσα. Ο καιρός όμως περνάει και η πολυεθνική φτάνει στο χωριό της Mija για να πάρει πίσω το ιπποποταμογουρούνι (όντως έτσι μοιάζουν) για να το γδάρει και να πουλήσει το κρέας του. Η Mija τότε ξεκινάει μια οδύσσεια για να την γυρίσει πίσω, γιατί όπως άλλωστε θα μαντέψατε και μόνοι σας, έχουν γίνει φίλες (όχι από εκείνες που πάνε μαζί στα club, γιατί δυστυχώς το χωριό τους δεν έχει club). Τότε θα συναντήσει τον Jay (Paul Dano) που ηγείτο μιας ομάδας vegan που σκοπό έχουν να απελευθερώνουν κακόμοιρα ζωάκια από κλουβιά (και από μηχανές κιμά).

source

Σε αυτήν την ταινία δεν θα δεις μόνο έναν γνωστό ηθοποιό, αλλά πέντε. Την Tilda Swinton να υποδύεται την “κακιά” πρόεδρο, τον Jake Gyllenhaal μια εγωκεντρική και λίγο σαλεμένη τηλεπερσόνα, τον Steven Yeun (The Walking Dead) και την Lily Collins (The Mortal Instruments: City of Bones), όπου οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, χαρακτήρες του έργου, είναι αρκετά καρτουνίστικοι. Η κακιά Lucy Mirando (Swinton) δεν είναι εξ’ ολοκλήρου κακιά. Ο ψωνισμένος Johnny Wilcox (Gyllenhaal) είναι χαρακτήρας που πιο εύκολα συναντάς στα παιδικά του STAR παρά σε μια ταινία με ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά μηνύματα. Κι εδώ είναι η μίξη που διαβάσατε πριν.

Στην αρχή η ταινία είναι περισσότερο κωμική και χαρούμενη με όμορφα βουκολικά τοπία που σε κάνει να πιστεύεις πως βλέπεις μια κωμωδία με ένα τσαπατσούλικο… τέρας. Στην πορεία γίνεται μια αστεία περιπέτεια κυνηγητού, έπειτα δράσης, μετά κοινωνική, έπειτα λίγο θρίλερ, μετά πολιτική, μετά ξανά δράσης και τελειώνει σε κοινωνική. Αν ψάχνετε μια ταινία δηλαδή στα χνάρια φορμαλισμού και τυπικότητας, τότε ψάξτε αλλού. Ο Joon Ho, μας δείχνει εδώ όπως και στο Snowpiercer, πως δεν είναι τυπολάτρης· του αρέσει να μπουρδουκλώνει τα genre των ταινιών του.

Παρ’ όλα αυτά δεν είναι τόσο σουρεάλ όσο ίσως να πιστεύατε, διότι οι εναλλαγές έχουν κάποια διαλείμματα ανάμεσά τους και δεν μοιάζει με βιαστική και άχαρη σκηνοθεσία ή μοντάζ· μην αγχώνεστε, δεν θα μπερδευτείτε. Επικεντρώνεται στην σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλων και με την φιλία, καθώς δεν λείπει και η σάτιρα της μεγαλομανίας και της απληστίας των πολυεθνικών εταιριών. Όμως δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει τόσο πολύ, όσο στο να συγκινήσει (πέρα από την πλάκα, όλοι μου οι φίλοι με λένε σκληρόπετσο, αλλά στο τέλος όντως συγκινήθηκα). Ορισμένες φορές έχανε λίγη από τη ζοφερότητα και την eerie ατμόσφαιρά της  (θέλοντας να αποφύγω τα spoils, θα καταλάβετε ποια σημεία εννοώ).

Jake Gyllenhaal, Okja 2017
Jake Gyllenhaal στον ρόλο του Johnny Wilcox, Okja (c) Netflix

Κάτι το οποίο, νομίζω, πως δεν ήταν απαραίτητο, ήταν η μουσική αλά Kusturica που υπήρχε ανά περιόδους. Don’t get me wrong, γουστάρω Kusturica, όμως πιστεύω πως στην ταινία αυτή δεν ήταν τόσο ταιριαστό. Κατά τα άλλα δεν βαρέθηκα τις 2 περίπου ώρες που χάρισα στην ταινία. Και επίσης την προτείνω σε όσους θέλουν να κάνουν ένα break από το παραφορτωμένο super hero cine-kingdom.

Y.Γ. Για κάποιο λόγο γιουχαρίστηκε στην προβολή της στις Κάννες. Ίσως φταίει το brand του Netflix που δεν είναι τόσο αγαπητό, κατά τα άλλα δεν είναι τόσο χάλια.

Υ.Γ. 2 Έχει post-credits scene, και μόλις το δείτε ανοίξτε browser και πληκτρολογήστε mirandoisfucked.com… you’ll be fucked too.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Okja_Noikiase_To_Se_DVD


Advertisement