Vikingdom: Εκεί που τερματίζει ο κινηματογράφος

Τι θα γινόταν αν κάποιος ένωνε το Lord of the Rings με Vikings και John Wick;

Η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Το όνομα αυτής;

VIKINGDOM.

Από το 2013 ήθελα να γράψω γι’ αυτό το αριστούργημα. Είναι ένα passion project για εμένα. Από τη μέρα που βγήκε στους κινηματογράφους της Μαλαισίας, αρκετοί, αυτοαποκαλούμενοι κριτικοί έσπευσαν να προπαγανδίσουν εναντίον της. Πληρωμένοι από τους παραγωγούς του Hollywood βιάστηκαν να θάψουν για ακόμη μία φορά το δημιούργημα της KRU Studios.

Δυστυχώς, υπολόγιζαν χωρίς να λάβουν υπόψη τους τύπους σαν εμένα. Λάτρεις του αγνού σινεμά. Εραστές του οράματος των ανερχόμενων σκηνοθετών.

ΕΔΩ! ΌΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ VIKINGDOM.

maxresdefault.jpg

Πρόκειται για μία θεσπέσια ιστορία επικής φαντασίας που απεικονίζει με αηδιαστική ακρίβεια το πνεύμα της εποχής. Σας προκαλώ να βρείτε έστω και μία ιστορική ανακρίβεια.

Δε μπορώ να πω πολλά για την πλοκή χωρίς να σας μολύνω την απόλαυση. Πολύ προσεκτικά θα αναφέρω μόνο ορισμένα πράγματα που θα βρείτε εντός αυτού του αριστουργήματος:

 • Μάχες, πολλές μάχες.
 • Πάλη με αρκούδα πολύ πριν το Revenant.
 • Έναν καταπληκτικό ήρωα βγαλμένο από την φαντασία κάθε μικρού παιδιού.
 • Λόγους καλύτερους από αυτόν στην Μέρα Ανεξαρτησίας.
 • Λογοπαίγνια που δουλεύουν στην εντέλεια.
 • Βόρειους Θεούς πριν το American Gods.
 • Κοστούμια κατευθείαν από τα υγρά όνειρα φαν της Eurovision.
 • Όση τεστοστερόνη αντέχετε (Αληθινοί άντρες με αληθινούς μύες).
 • Μία ομάδα πολεμιστών που θυμίζει PC παιχνίδι της Ubisoft.
 • Την καλύτερη ανατροπή στην ιστορία του κινηματογράφου.
 • Και τον καλύτερο Θορ που έχει πατήσει ποτέ στην Βαλχάλα.

Όσο αφορά την υποκριτική, δεν χρειάζονται σάλτσες. Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του. Ο Dominic Purcel συνεχίζει να προσφέρει απλόχερα οσκαρικές ερμηνείες αδιαφορώντας για τους επικριτές του. Θέτει υποψηφιότητα ως αντικαταστάτης του Daniel Day Lewis. Δίπλα του στέκονται επάξια η Natalie Malthe και ο John Foo. Ο τελευταίος μας χαρίζει τις κορυφαίες σκηνές δράσης των τελευταίων 20 χρόνων. Stunt work που θα ζήλευε και o Jackie Chan.

maxresdefault (1).jpg

Ο σκηνοθέτης Yusry Abd Halim εξυψώνει το ήδη ασυναγώνιστο σενάριο του James Coyne και μας δίνει μία ταινία ωδή στον κινηματογράφο. Διάλογοι που κάνουν τον Aaron Sorkin να κοκκινίζει από το κακό του. Το αποτέλεσμα φαντάζει περισσότερο εντυπωσιακό όταν μαθαίνει κανείς ότι όλες οι επικές, χιονισμένες σκηνές γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στη Μαλαισία.

Φυσικά αυτό δεν θα συνέβαινε χωρίς την εκπληκτική ομάδα ειδικών εφέ της KRU Studios. Με το μηδαμινό προϋπολογισμό των 15 εκατομμυρίων πετυχαίνουν εκεί που τεράστιες παραγωγές πάτωσαν. Εκεί που ο Beowolf απέτυχε, το Vikingdom θριαμβεύει. Το Hobbit ήταν μία απογοήτευση, αλλά το Vikingdom όχι. Αποδεικνύουν πως με μεράκι και αγάπη για την τέχνη σου, μπορείς να συναγωνιστείς το Matrix χρησιμοποιώντας μόνο Adobe After Effects. Το CGI είναι τόσο καλό που μοιάζει ψεύτικο. Τα φίλτρα χρωμάτων φαντάζουν βγαλμένα από την παλέτα του Πικάσο. Όλα τα παραπάνω δημιουργούν μία ονειρική ατμόσφαιρα που παρασύρει τον θεατή στη δίνη της ιστορίας.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη -που φυσικά δεν θα έπρεπε να είναι τόσο ταπεινή καθώς έχω γράψει περίπου 30 κριτικές- πρόκειται για μία ταινία που δανείζεται πολλά από παλαιότερες, αλλά καταφέρνει να βελτιώσει το είδος τοποθετώντας το σε έναν νέο δρόμο. Σειρές όπως το Vikings και το Last Kingdom πάλεψαν να αγγίξουν αυτό που τόσο εύκολα πέτυχαν οι δημιουργοί του Vikingdom.

Μία άκρως υποτιμημένη ταινία που ο κάθε σινεφίλ οφείλει να παρακολουθήσει τουλάχιστον δέκα φορές. Ένα μάθημα στο αγνό σινεμά που όλοι αγαπάμε. Η απόλυτη ένωση των θεαματικών ταινιών και της οσκαρικής κοινότητας.

 

VIKINGDOM: Καλύτερο απ’το Pulp Fiction!

Vikingdom-Movie-Wallpapers-10.jpg