Wonder Woman Overhype

Για ακόμη μία φορά, στην πολυτάραχη ζωή μου (σήμερα τόλμησα να φάω πατατάκια για μεσημέρι και να μην πάω στη δουλειά μου λόγω αυτοσεβασμού) πηγαίνω κόντρα στο κύμα. Κυρίως διότι δεν καταλαβαίνω γιατί άρεσε τόσο αυτή η ταινία.

Ξεκινώ από τα καλά.

Είμαι χαρούμενος που επιτέλους βλέπουμε ρεαλιστικές ταινίες. Γυναίκες δέρνουν άντρες. Όλοι τρώμε παντόφλα. Το αποδεχόμαστε και συνεχίζουμε. Ομολογώ πως συγκινήθηκα λίγο όταν οι αμαζόνες έσφαζαν Γερμανούς. Το φύλο μετράει. Η εθνικότητα όχι. Σκηνές δράσης με τόσες γυναίκες δεν έχουμε ξαναδεί. Και τις χρειαζόμαστε, διότι ο σεξισμός καλά κρατεί.

Το soundtrack είναι μακράν το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι μουσικής από ταινία υπερηρώων. Έχει κάτι από immigrant song των Led Zeppelin και κάθε φορά που το ακούω, νιώθω περίεργα στον σφιγκτήρα μου. Τα slow motion αν και πολλά, τόνιζαν πόσο badass είναι η Wonder woman, που έπαιξε θεσπέσια η Gal Gadot, οπότε πάσο.

Τώρα πάμε στα άσχημα. Πρόκειται για μία οκ ταινία με σούπερ ήρωες. Αν έβγαινε πριν πέντε χρόνια, θα ήμουν εκστασιασμένος. Μία άτρωτη τύπισσα σκοτώνει κόσμο αβέρτα. Ουάου. Θα πεθάνει; Όχι. Εν μέσω πολέμου όμως θα πεθάνουν οι φίλοι της; Όχι. Μόνο ο γκόμενός της, που ούτως ή άλλως ήταν άχρηστος και δε με ένοιαζε. Late spoiler alert. Η δράση τέλεια, ε; Όχι. Οι σκηνές μάχης μου θύμισαν τις φανταστικές μονομαχίες που έφτιαχνα παίζοντας με τα παιχνίδια μου όταν ήμουν πέντε. Τουλάχιστον, στην προκειμένη περίπτωση μπορώ να δεχτώ ότι όλες οι ταινίες της DC έχουν τέτοια δράση, οπότε η Wonder Woman ακολουθεί τη νόρμα. Δεύτερο πάσο.

Το θέμα; Η ανθρωπότητα δεν είναι μόνο καλή ή κακή. Μας το έδειξαν με μία τελείως καλή πρωταγωνίστρια και προβάλλοντας τους Γερμανούς ως τυπάκια που πρέπει να πεθάνουν αν μπουν στο δρόμο της. Ειρωνεία. Από την άλλη, το καταλαβαίνω . Νιώθω βέβαιος πως οι κατσαρίδες είναι καλά παιδιά, αλλά τις σκοτώνω και τις αφήνω στο πάτωμα για παραδειγματισμό. Ναι κορίτσια, σκοτώνω κατσαρίδες. Κι αυτές με τα φτερά. Τόσο άντρας.

Συγχαρητήρια γιατί αποτελεί την πρώτη αξιόλογη ταινία με γυναίκα σούπερ ήρωα στο ρόλο του πρωταγωνιστή. Μπράβο διότι μας έδειξε σκηνές που δεν είχαμε ξαναδεί. Πιστεύω όμως ότι μπορούσε να κάνει πολλά παραπάνω. Οι συνοδοί της ήταν αναλώσιμοι κι όμως κανείς τους δεν παθαίνει κάτι ως το τέλος. Πόσο περισσότερο βάρος θα είχε κάθε επιλογής της πρωταγωνίστριας αν οδηγούσε σε πιθανό θάνατο ενός συντρόφου της; Το μόνο ελάττωμά της ήταν η άγνοια περί φύσης των ανθρώπων. Πώς να ταυτιστείς με μία τόσο τέλεια γυναίκα; Οι λόγοι που γουστάρουμε το Batman είναι η θνησιμότητα, οι αδυναμίες του και ότι είναι ο Batman. Προσωπικά, δεν χρειαζόμουν άλλον έναν Superman.

wonder-woman.png

Το βασικό μου πρόβλημα με την Wonder Woman είναι πως δεν ανήκει στον τωρινό, κινηματογραφικό κόσμο. Δυστυχώς, παρουσιάστηκε εν έτει 2017. Ακόμη πιο δυστυχώς, εμφανίστηκε στους κινηματογράφους λίγο μετά το Logan. Είναι ακριβώς το ίδιο φαινόμενο που παρατηρείται όταν εγώ μπαίνω σε ένα μπαρ και κάθομαι δίπλα σε τύπο 1,90, με κοιλιακούς από γρανίτη και χαμόγελο που φαίνεται από το διάστημα (σαν τον Hugh Jackman). Αν με γνωρίσεις, ίσως πεις πως έχω χιούμορ κι είμαι εντάξει παιδί, αλλά όλοι ξέρουμε ότι δεν θα μου μιλήσει ούτε ο μεθυσμένος μπάρμαν, που τον χώρισαν ταυτόχρονα όλες οι κοπέλες του. Και οι δώδεκα.

Η επιτυχία του Logan έδειξε πως οι θεατές θέλουν διαφορετικές ταινίες με αντιήρωες, που κινδυνεύουν έστω και λίγο να πεθάνουν. Που έχουν και λίγο συναισθηματικό υπόβαθρο, βρε αδερφέ. Η Wonder Woman όμως έμεινε στα ίδια. Βλέπεται ευχάριστα και για την εταιρεία παραγωγής της αυτό θεωρείται επιτυχία. Εμένα όμως, τόσο overhype μου θύμισε τη σχολική μου ζωή. Οι περισσότεροι εκθείαζαν το πόσο διάβαζα, ενώ εγώ απλώς δεν είχα φίλους.

wonder-woman.jpg