The Expanse: Ιμπεριαλισμός, Υπερκέρδος και Ψυχρός Πόλεμος στο διάστημα – Κριτική Σειράς

Εδώ και περίπου δύο αιώνες, γνωστοί και φίλοι με έπρηζαν να δω μία σειρά επιστημονικής φαντασίας εν ονόματι «The Expanse». Δυστυχώς, ήμουν απασχολημένος κάνοντας σοβαρά πράγματα. Βιβλία, ταινίες, αυνανισμός. Αγία Τριάδα. Κάποια στιγμή, έκανα ένα διάλειμμα από το βαρύ μου πρόγραμμα και αποφάσισα να παρακολουθήσω ένα επεισόδιο. Δύο μέρες αργότερα, είχα δει και τα 23. Έκαστο διαρκούσε 45 λεπτά. Αυτό μας κάνει… πολλές ώρες.

Το γεγονός πως κόλλησα με μία τηλεοπτική σειρά στην ηλικία μου (πατημένα 23) σημαίνει είτε πως ήταν θεσπέσια, είτε πως απλώς η ζωή μου βρίσκεται σε τέλμα και προτιμώ να χάνω το χρόνο μου παρά να αντιμετωπίζω τα προβλήματά μου. Βέβαια, ίσως να συμβαίνουν και τα δύο.  Ο πρώτος κύκλος υπάρχει στο Netflix. Ο δεύτερος σε torrent sites. Ο τρίτος θα υπάρξει το 2018. Γι’ ακόμη μία φορά, η ζωή με χτυπάει πισώπλατα κι εγώ υπομένω, επιβιώνω κι αντιστέκομαι. Το Expanse είναι το νόθο παιδί του «Star Trek» με το «Battlestar Galactica». Μία λεπτομερής δημιουργία επιστημονικής φαντασίας, που φυσικά βασίζεται σε βιβλία, τα οποία δεν έχω διαβάσει.

maxresdefault-1

Η ιστορία ξεκινά κάμποσα χρόνια στο μέλλον. Το «κάμποσα» είναι μία νέα μονάδα μέτρησης χρόνου. Λίγο μεγαλύτερη από το έτος και λίγο μικρότερη από τρεις αιώνες. Η ανθρωπότητα εντοπίζεται σε τρία μέρη. Γη, Άρη και ζώνη αστεροειδών. Ναι, ξέρω πως η ζώνη δεν είναι ένα μέρος και εκτείνεται σε απόσταση που δε μπορώ καν να φανταστώ. Οι κάτοικοι της Γης την έχουν ψιλοκαταστρέψει (και τους κυβερνά ο ΟΗΕ). Οι κάτοικοι του Άρη είναι στρατόκαυλοι περιβαλλοντολόγοι και οι κάτοικοι της ζώνης είναι η εργατιά που τροφοδοτεί τους πλανήτες με πόρους. Εν ολίγοις, ιμπεριαλισμός, υπερκέρδος και ψυχρός πόλεμος στο διάστημα. Ό,τι άλλο προσθέσω, θα είναι spoiler και δεν θέλω να σας το κάνω αυτό. Όχι επειδή σας αγαπώ. Απλώς διότι βαριέμαι.

Ένας σοβαρός λόγος να ασχοληθείτε με το Expanse είναι οι χαρακτήρες. Τυχαίοι τύποι και τύπισσες που έρχονται συνεχώς αντιμέτωποι με ακραίες επιλογές. Όταν όλα τους πάνε σκατά, αυτοί επιδιώκουν να παραμείνουν ουδέτεροι και άνθρωποι. Υπάρχουν δύο, τρεις εξαιρετικές πορείες χαρακτήρων, που σε συνδυασμό με το κατασκοπευτικό μυστήριο (κυρίως στην πρώτη σεζόν)ανεβάζουν τη σειρά επίπεδο.

Οι ηθοποιοί δεν είναι γνωστοί κι εφόσον το αναγνωστικό κοινό μου είναι λιγότερο από τον αριθμό χελωνών καρέτα-καρέτα, δεν θα τους κάνω εγώ διάσημους. Εδώ χωράει ένα αστείο για survivor, αλλά σέβομαι τον εαυτό μου λίγο παραπάνω από αυτό. Αντ’ αυτού, ας μιλήσω για τους συγγραφείς. Οι Mark Fergus και Hawk Ostby δούλεψαν στο «Iron Man», «Children of Men» και «Cowboys & Aliens». 2 στις 3 καλές ταινίες. Όλες τους όμως έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Είναι λίγο, πολύ sci-fi. Η καλή επιστημονική φαντασία πάντα χρησιμοποιείται ως καθρέφτης της τωρινής κατάστασης της ανθρωπότητας. Προβάλει το ξένο και το παράταιρο των εξωγήινων για να εξηγήσει τα γνώριμα σφάλματα της κοινωνίας. Το Expanse κάνει ακριβώς αυτό. Παρότι ασχολείται κυρίως με μία ξένη, άγνωστη απειλή, στο επίκεντρο θέτει τις σχέσεις ανθρώπων, που τυχαίνει να ζουν σε διαφορετικούς πλανήτες. Παίζει με μεγάλες ιδέες όπως το κοινωνικό καλό, ο ρατσισμός και ηθική εναντίον λογικής. Θα ήταν εύκολο να χάσει τη μπάλα κι όμως δεν το κάνει. Αντίθετα, πιστεύω ότι προσφέρει δύο, τρία από τα καλύτερα επεισόδια που έχω δει στην σύντομη, μάταιη και βαρετή ζωή μου.

Αυτό που με έκανε να κολλήσω, ήταν η λειτουργικότητα και ο ρεαλισμός που εκπέμπει καθετί στη σειρά. Τα διαστημόπλοια, τα σκάφη και οι στολές μοιάζουν αληθινά. Οι συγγραφείς ξόδεψαν μελάνι, ο σκηνοθέτης κάρτες μνήμης και οι ηθοποιοί σάλιο για να δείξουν πως δουλεύουν τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός. Φυσικά, δε γνωρίζω κατά πόσο όλα αυτά βασίζονται στην πραγματικότητα και υπακούν τους νόμους της φυσικής, αλλά τουλάχιστον φαίνεται να ισχύουν. Άλλωστε, όπως λέει κι ο παππούς μου «το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι». Αυτή η παροιμία δεν είχε καμία σχέση με το επιχείρημά μου.

EX-LEAD

Μη με παρεξηγήσετε ή παρεξηγήστε με. Δε με νοιάζει. Δε λέω πως η σειρά είναι τέλεια. Σε σημεία θα μπορούσε να θεωρηθεί βαρετή ή επαναλαμβανόμενη. Οι χαρακτήρες και οι πρωταγωνιστές κατά καιρούς μοιάζουν αδρανείς και μοιρολάτρες. Τα εφέ ενίοτε απογοητεύουν και κάποιοι διάλογοι ίσως γράφτηκαν από μεθυσμένα πεντάχρονα. Ακόμη και ο κόσμος που παρουσιάζεται, έχει αρκετά κενά. Ίσως βέβαια αυτά καλυφτούν σε μελλοντικές σεζόν, αλλά ως τότε τίποτα δε μπορεί να με σταματήσει να παραπονιέμαι, ώστε να φαίνομαι αντικειμενικός.

Έναντι επιλόγου, θα γράψω έναν επίλογο. Αφαιρώ κάθε ίχνος σοβαροφάνειας και σας προτείνω να δείτε το Expanse, γιατί εμένα μου άρεσε. Θέλετε κι άλλο λόγο; Οι εκρήξεις διαστημόπλοιων δεν έχουν φωτιά, γιατί στο διάστημα απουσιάζει το οξυγόνο. Μπουμ!

the expanse.jpg


Advertisement