Σίγουρα όχι κριτική: Freud και Φύλακες του Γαλαξία 2

Προσοχή: Αυτό το πράγμα δεν είναι κριτική. Με το ζόρι είναι κείμενο.

Μία ακόμα ταινία της Μάρβελ. Έχει πήξει η ψυχή μας, ρε παιδιά. Εντάξει, καλές οι μπέρτες και οι μάσκες, αλλά αφήστε και καμιά κουρτίνα ή κάνα τραπεζομάντιλο στη θέση του. Αν ζούσε ο Freud, σίγουρα θα συνέδεε την πληθώρα υπερηωικών ταινιών με τις μάνες μας και πιο συγκεκριμένα bondage με τις μάνες μας. Λέω αυτό να το χρησιμοποιήσω σαν τίτλο. Clickbait για το λάθος κοινό.

Φύλακες του Γαλαξία 2. Κάποια στιγμή ίσως καταλάβω γιατί ό,τι κι αν μεταφραστεί από τα αγγλικά σε ελληνικά χάνει πάσα αξιοπρέπεια. Μιας και είμαι στο θέμα, ο υποτιτλισμός των ξένων ταινιών είναι επίτηδες άθλιος; Awesome mixtape=Μπομπάτο μιξ. Ρε ψηλέ, αν είναι να μην μεταφράσεις, μην μεταφράζεις. Πήγαινε σε παραλία και κάνε greek καμάκι. Δούλεψε σε ταβέρνα, κάνε σεζόν, βγάλε μαρούλι. Άσε την απόδοση για κάποιον που έχει όρεξη.

Guardians-of-the-Galaxy-Vol-2-wallpaper

Μετά από δύο παραγράφους άσκοπης φλυαρίας, ας ξεκινήσω την ειρωνεία μου από τα ονόματα. Star lord. Αστρολόρδος λέγεται ο πρωταγωνιστής. Φαντάζομαι ότι αυτό είναι το όνομα του πρώτου γκόμενου της Λίτσας Πατέρα. Gamora. Γαμάτος τρόπος να περνάει την ώρα του ο Αστρολόρδος. Rocket, είναι ένα γενετικό πείραμα πάνω σε ένα ρακούν που χρησιμοποιεί πολλά όπλα με ρουκέτες. Μπράβο, έμπνευση. Drax the destroyer. Έτσι φωνάζω το πέος μου που παραδόξως έχει ίδιο χρώμα. Yondu και Nebula. Μπλε, μπομπάτα τυπάκια. Σέβομαι και δεν κοροϊδεύω. I am Groot, αλλά σε μορφή μωρού, διότι έτσι εκμεταλλεύεσαι την έλλειψη ταλέντου του Vin Diesel. Τέλος, φτάνουμε στον μπαμπάκα του Αστρολόρδου. Το όνομα του κυρίου είναι Ego. Πόσος Freud χωράει σε μία ταινία; Όσο το υπερεγώ σου.

Για να είμαι ειλικρινής, σταράτος και μπελαλής, πήγα σε ετούτο το ταινιάκι επειδή μου άρεσε το πρώτο. Μουσικούλα, αστειάκια και Μάρβελ. Μισώ τις μόδες, αλλά ας έχω και κάτι να συζητάω με τους υποτιθέμενους φίλους μου. Βλέποντας τους φύλακες για δεύτερη φορά, μπορώ να πω ότι πάλι καλοί μου φάνηκαν. Οι χαρακτήρες έλεγαν τις χαζομάρες τους, έπιναν τα τσιπουράκια τους και γελούσαν με τα αστεία τους. Τα τραγουδάκια δημιουργούσαν μία αμερικάνικη ατμόσφαιρα 1980 που με έκανε να θέλω να εισβάλω σε Κούβα και Παναμά. Είχε και εκρήξεις στο κενό του διαστήματος, οπότε ήξερα ότι βλέπω ταινία κι όχι ντοκιμαντέρ. Αν στην πρώτη έβαζα 7 στα 10, στο sequel βάζω 42 μπάμιες σε ένα σκουπιδοτενεκέ. Όποιος καταλάβει τι σημαίνει αυτό, ας με πάρει τηλέφωνο στο 090-666-δεν έχω λεφτά για να ζήσω και γράφω ό,τι μου κατέβει μήπως και νιώσω χρήσιμος στο μάταιο τούτο κόσμο.

null

Πάμε μια βόλτα κι από την πλοκή κάνοντας όσα περισσότερα spoilers μπορούμε, χωρίς να βγάζουμε κανένα απολύτως νόημα. Η ταινία ξεκινάει από την Πτολεμαΐδα, όπου ένα πρόγραμμα υπολογιστή, που σε κάνει να φαίνεσαι νεότερος, αποπλανεί τη μάνα του Αστρολόρδου. Αφού πηδάει ο μπαμπάκας του πρωταγωνιστή, πηδάμε κι εμείς 34 χρόνια στο μέλλον και βλέπουμε τους Φύλακες του Γαλαξία να κυνηγάνε χταπόδια σε μία διαφήμιση της Duracell. Μπαίνουν σε ορυχείο χρυσού, κυνηγιούνται στο διάστημα και γνωρίζουν το μπαμπάκα του Αστρολόρδου, ο οποίος τυχαίνει να είναι ένας Θεός-πλανήτης-μαλάκας. Δυστυχώς, το θέμα της ιστορίας είναι το «δε μ’ αγαπάει ο μπαμπάς μου». Όσο καλά κι αν πέρασα, εκεί βαρέθηκα. Αν ήθελα να δω daddy issues θα έμενα στο πατρικό μου. Για την ακρίβεια, το θέμα της ταινίας είναι ότι την πραγματική οικογένεια την διαλέγεις ή όπως το λέω εγώ «η φιλοσοφία της ζωής μου για να αποφύγω τους γονείς μου». Τέλος πάντων, έχει λίγες μάχες, περισσότερη σαπουνόπερα από μεξικάνικο και αρκετό χιούμορ για να ισοφαρίσει το μελόδραμα. Στο τέλος, και οι δύο πατρικές φιγούρες του Αστρολόρδου πεθαίνουν καταδικάζοντάς τον να μείνει για πάντα με τη μάνα του και να μάθει τι ζώδιο είναι.

Δεν θέλω να κουράσω άλλο τα ματάκια σας. Ας αφήσω να κάνει και κάτι η ταινία. Η Disney και η Μάρβελ έχουν βρει τη συνταγή ώστε να βγάζουν κασέρι. Ρίξε τρία κιλά χιούμορ και ένα κιλό ουσία στην κατσαρόλα, βάλε το σύμβολο της εταιρείας και προώθησε τρία τρέιλερ. Το αποτέλεσμα είναι μία μέτρια ταινία για ένα μέτριο κοινό.

c61c3bb9d97ee50643036029a0983ce733e64cec

guardians_AD