Louis C.K.:2017

“Go ahead and do the lights.”

Έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει ένα πιτζάμα πάρτι με άσχημους ανθρώπους. Στην προκειμένη περίπτωση, έτσι ξεκινάει το δέκατο σπέσιαλ του ο Louis C.K. Δίχως φανφάρες. Φώτα, ανακοίνωση του ονόματός του, χειροκρότημα, ουρλιαχτά και ο καλύτερος κωμικός του πλανήτη ανεβαίνει στη σκηνή.

Ετούτο το κείμενο δεν αποτελεί κριτική. Περισσότερο μοιάζει με διαφήμιση για Louis και Netflix. Διότι όταν έχεις τόσο μεγάλο κοινό όσο εγώ, μπορείς να διαφημίζεις ανερχόμενα παιδιά όπως ο Louis και οικογενειακές βιοτεχνίες όπως το Netflix.

1200.jpg

Χωρίς φανφάρες, ορίστε μία περίληψη. Ο Louis λέει ένα «γεια» και φορώντας το κοστούμι του (για πρώτη φορά σε special) μπαίνει στο ψητό. Εκτρώσεις. Όταν είσαι ο σπουδαιότερος κωμικός της εποχής σου δεν σε νοιάζει πως θα ξεκινήσεις την παράστασή σου. Οπότε γιατί να μην αρχίσεις με ένα θέμα που συνήθως τελειώνει σχέσεις;

Έπειτα, η θεματολογία χαλαρώνει. Αυτοκτονία, αστεία για ISIS και πάλι εκτρώσεις. Κάπου εκεί κατάλαβα ότι ο Louis δε νοιάζεται πια. Είναι ο μεθυσμένος θείος στο οικογενειακό τραπέζι. Θα μιλήσει για ό,τι θέλει, όποτε θέλει και θα πάρει τα γέλια που δικαιούται, γιατί είναι ο Louis C.K. Ακριβώς όπως ο Ρουβάς θα παίρνει ουρλιαχτά, επειδή έχει ακόμα κοιλιακούς.

Δεν είναι σόλο του C.K αν δεν αναφέρει την πατρότητα και τις κόρες του. Συνδυάζει αυτό το θέμα με θρησκεία και χριστιανισμό και δεν βρισκόμαστε καν στη μέση της παράστασης. Μόνο 25 λεπτά και ο τύπος έχει θίξει ήδη εκτρώσεις, πατρότητα, θρησκεία. Μία κλασσική μου Πέμπτη με το σόι τρώγοντας φασολάδα.

Σε αυτό το σημείο έρχεται ένα από τα αγαπημένα μου αστεία. Είναι ένα απλό λογοπαίγνιο για την ενδεκάτη Σεπτεμβρίου. Στην πραγματικότητα, δεν έχει να κάνει με την τραγική εκείνη μέρα, αλλά με ένα λάθος της κόρης του που τον οδηγεί σε μία σειρά ηλίθιων σκέψεων. Το bit λέγεται 9/11 deniers και είναι ιδιοφυές. Τόσο ιδιοφυές ώστε να αξίζει την δική του παράγραφο; Ναι, συγκαταβατική φωνή που ζεις στο κεφάλι μου. Τόσο καλό.

Louis-CK

Ακολουθούν μερικά αστεία για το σχολείο και την ελληνική μυθολογία. Επιτέλους, ένα αστείο για τη φτέρνα του Αχιλλέα. Κάθε δεύτερη Τετάρτη προσεύχομαι για αστεία σχετικά με τη φτέρνα του Αχιλλέα. Η κωμωδία βασίζεται στην έκπληξη και στις ανατροπές. Αυτό ακριβώς  κάνει ο κύριος Louis, αστειευόμενος για σχέσεις, θάνατο και παράδεισο. Η αποδόμηση σοβαρών θεμάτων αποτελεί την ειδικότητα του. Γι’΄ ακόμη μία φορά αποδεικνύει πόσο καλά μπορεί να αναλύσει ανθρώπινες σχέσεις μέσω μίας τελείως σουρεαλιστικής οπτικής. Τα ανόητα, υπέροχα αστεία διαδέχονται την σοβαροφάνεια. Μάχες μέσω e-mail και φλερτ παιδιών στην Αναγεννησιακή Αγγλία. Τι δεν καταλαβαίνετε; Ξεκάθαρη συνοχή.

Η κορύφωση έρχεται όταν ο Louis αγγίζει άλλο ένα ταμπού της Αμερικής. Θυμάται έναν συμμαθητή που του έφαγε κοπέλα στο λύκειο και τελικά έγινε τρανσέξουαλ. Γι’ αυτό δεν την έπεφτα σε κοπέλες όταν ήμουν μικρός. Εξομολογείται ότι τον ερεθίζει ο Magic Mike (όλους μας, Louis) κι ότι μπορεί να είναι gay. Φυσικά, ολοκληρώνει το special με το αγαπημένο του θέμα. Αστεία για πέη ή όπως τα ονομάζω εγώ, «η σεξουαλική μου ζωή». Ο ίδιος έχει πει ότι στην κωμωδία σκάβεις μέσα σου για να βρεις αστεία και πάντα καταλήγεις να μιλάς για τα αρχίδια σου. Μαθήματα αρχαιολογίας. Ο Louis δηλώνει ότι θα ήθελε να έχει boyfriend και προφανώς αναφέρει το πέος του υποθετικού του γκόμενου. Με αυτόν τον όμορφο και γλυκό τρόπο, αποφασίζει να κλείσει το show του. Αυτός ευχαριστεί, το κοινό αποθεώνει κι εγώ κάνω αποδέχομαι ότι δεν θα είμαι ποτέ αστείος.

Εν ολίγοις, ο καλύτερος stand-up comedian της Αμερικής είναι ακόμη ένας κωμικός μαέστρος. Σχολιάζει κοινωνικά δόγματα ασκεί κοινωνική κριτική και είναι και πάλι αστείος. Ο Louis C.K δεν είναι μόνο ένας stand-up comedian. Είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός. Παρουσιάζει special κάθε χρόνο ενώ ταυτόχρονα γράφει και σκηνοθετεί κωμωδία, τραγωδία και βοηθά άλλους κωμικούς να κάνουν το ίδιο. Έχει αλλάξει την βιομηχανία της διασκέδασης με περισσότερους από έναν τρόπους και διατηρεί το επίπεδό του ψηλά.

Από εκεί και πέρα, υπήρξε και καλύτερος. Πιστεύω ότι ο Louis πίκαρε στο Hilarious το 2010. Ψήγματα αυτού του μεγαλείου είδα και στο Oh My God το 2013. Δείτε τα. Πλέον, στερεύει από θέματα, επαναλαμβάνει αστεία και αναπτύσσει τεχνικές και δομές που έχει ήδη παρουσιάσει. Αυτό δεν είναι αναγκαστικά κακό. Μιλάμε για έναν τεράστιο κωμικό που ακόμη πειραματίζεται και εξελίσσει την τέχνη του, αλλά μετά από 10 ώρες υλικού, κάπου θα ξεμείνει. Το μεγάλο του προτέρημα και ο λόγος που διαφημίζω την παράσταση είναι ότι ακόμη και στα χειρότερά του (που δεν είναι εδώ) ο Louis είναι καταπληκτικός. Ο πρώτος κωμικός που παρακολούθησα συνειδητά και αυτός που με πόρωσε αρκετά για να δοκιμάσω να κάνω αυτό που κάνει παραμένει εξαιρετικός.

Lights out.

cs9sgm-xyaaiarw.jpg