Νερούδα / Neruda (2016) – Κριτική Ταινίας

“Puedo escribir los versos mas tristes esta noche”

(Τη σημερινή νύχτα μου πάει να γράψω τους πιο λυπητερούς μου στίχους). 

Αυτή η φράση, αν και μόνο σε μέσες άκρες καταλαβαίνω τα ισπανικά, μου είχε κολλήσει στο μυαλό για κάμποσες μέρες αφότου είδα το «Neruda», εξαιτίας της συχνής επανάληψης της κατά τη διάρκεια της ταινίας με την αισθαντική φωνή του πρωταγωνιστή Luis Gnecco στο ρόλο του μεγάλου Χιλιανού ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Το «Neruda» είναι μια χιλιανική παραγωγή σε σκηνοθεσία του ανερχόμενου ταλαντούχου σκηνοθέτη της χώρας, του Πάμπλο Λορέν, που σου δίνει την αίσθηση ότι διαβάζεις ποίηση του νομπελίστα καλλιτέχνη, παρά ότι παρακολουθείς ταινία.

Παρόλο που η πλοκή της εκτυλίσσεται γύρω από την καταδίωξη του κομμουνιστή Νερούδα από τις χιλιανικές αρχές με επικεφαλής τον αρχηγό της αστυνομίας Όσκαρ Πελουσουνώ (τον υποδύεται ο εξαιρετικός Gael Garcia Bernal), σε τίποτα δε θυμίζει τις αμερικανικές ταινίες δράσης και ανθρωποκυνηγητού. Η σκηνοθεσία σου επιτρέπει να παρακολουθήσεις την υπόθεση χωρίς να σε βομβαρδίζει με γρήγορα εναλλασσόμενες σκηνές. Αυτό που ίσως ο θεατής δεν προλαβαίνει να «χωνέψει» είναι πιο πολύ τα νοήματα που περνάνε τα λόγια των πρωταγωνιστών, καθώς το έργο είναι πυκνογραμμένο και θα έλεγε κανείς πως το σενάριο αποτελεί ουσιαστικά ένα ποίημα.

neruda2-1600x900-c-default

Στο «Neruda», κυριαρχεί ο σαρκασμός, επειδή, καθώς ο ποιητής μαζί με τη γυναίκα του φυγαδεύονται από τη Χιλή και αλλάζουν συχνά τόπο διαμονής προκειμένου να γλιτώσουν από την αστυνομία, ο Νερούδα έχει την τάση να μην ξεχνάει την καλοπέραση του όσο και να κοροϊδεύει τον διώκτη του, τον Πελουσουνώ και να προσπαθεί με κάθε τρόπο να του δώσει την εντύπωση ότι είναι κάτω από τη μύτη του, αλλά αυτός δεν μπορεί να τον πιάσει. Ταυτόχρονα, ο Πελουσουνώ περνάει μία κρίση αυτοπεποίθησης εξαιτίας αυτών των παιχνιδιών. Ο διάσημος ποιητής που φαίνεται να μαγνητίζει ιδιαίτερα τις γυναίκες όχι με το παρουσιαστικό του, μα με την άκρως ρομαντική του φύση, μοιάζει να κάνει ό, τι θέλει τον διώκτη του, σαν τον Τομ το έξυπνο ποντικάκι που πάντοτε βρίσκει τον τρόπο να ξεγλιστρήσει από τα νύχια του γάτου Τζέρι. Μήπως όμως ο Πελουσουνώ είναι κάτι λιγότερο απτό από έναν πραγματικό αρχηγό της αστυνομίας;

To μόνο σίγουρο είναι ότι η χιλιανική ταινία «Neruda», θα σου αφήσει μία έντονη ποιητική και ρομαντική γεύση από αυτές που ερωτεύεσαι και θέλεις να δοκιμάσεις ξανά και ξανά. Γι’ αυτό, λοιπόν, αναμένουμε κι άλλες κινηματογραφικές επιτυχίες από τον πολλά υποσχόμενο Πάμπλο Λορέν στο μέλλον.

Απόψε μου πάει να γράψω τα πιο πικρά στιχάκια.
Θα σκέφτομαι πως δεν την έχω εγώ.
Θα νιώθω ότι την έχω χάσει.
Θ’ ακούω την απέραντη νύχτα,
την πέντε φορές απέραντη χωρίς εκείνην.
Και τους στίχους να πέφτουν στην ψυχή μου
όπως πέφτει η δροσιά στο λιβάδι.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

nerudaNoikiase_To_Se_DVD


Advertisement