Logan (2017) – Κριτική Ταινίας

Η ένατη και τελευταία ταινία του Hugh Jackman ως Wolverine (όπως ο ίδιος υποστηρίζει), είναι κάτι το τελείως διαφορετικό από ότι έχουμε συνηθίσει στις superhero ταινίες. Ο σκοτεινός, καταθλιπτικός και άκρως αιματηρός της τόνος σε συνδυασμό με τις εξαιρετικές ερμηνείες του Hugh Jackman και του Patrick Stewart αλλά και αυτή η αίσθηση τέλους που ξυπνάει τη παιδική σου νοσταλγία για τον χαρακτήρα, κάνει το ‘Logan’ μια εξαιρετική ταινία. Δεν θυμίζει τίποτα σε ότι έχουμε δει από X-men ή από άλλες ταινίες του είδους. Αντιθέτως, συνδυάζει μια road movie, ένα western και ένα family drama με λίγα στοιχεία κομικ.

Είναι 2029 και βρίσκουμε έναν φανερά γερασμένο και ταλαιπωρημένο Logan να εργάζεται ως οδηγός για να μπορεί να πληρώνει την φαρμακευτική αγωγή του Charles Xavier, ο οποίος λόγω ηλικίας παθαίνει ορισμένες κρίσεις που επηρεάζουν όχι μόνο τον ίδιο αλλά και όσους βρίσκονται γύρω του. Μετά από μία σειρά γεγονότων, οι δύο πρωταγωνιστές βρίσκονται στο ίδιο μονοπάτι με ένα 12 χρόνο κορίτσι το οποίο πρέπει να προστατεύσουν από κάποιους που θέλουν να τη βλάψουν.

Από την πρώτη κιόλας σκηνή καταλαβαίνεις ότι η ταινία διαφέρει από τους προκατόχους της. Το αίμα και η βία κυριαρχούν, κάτι που ταιριάζει απόλυτα στο χαρακτήρα του Wolverine. Πολλοί φανς του χαρακτήρα περίμεναν να δουν κάτι τέτοιο για πολύ καιρό.

14733532_309604456092836_1710341739174166528_n

Ο Hugh Jackman δίνει ρεσιτάλ καθώς ο ρόλος έχει ωριμάσει μαζί με αυτόν. Η ερμηνεία του στο ‘Logan’ είναι μακράν η καλύτερη του ως Wolverine. Ένα είναι σίγουρο, αυτή η εμφάνιση του ήρωα θα μου μείνει αξέχαστη.

Από την άλλη, έχουμε τον Patrick Stewart στο ρόλο του Charles Xavier σε μία εκδοχή του χαρακτήρα που δεν έχουμε ξαναδεί. Οξύθυμος, αθυρόστομος και με μακράν τις καλύτερες χιουμοριστικές ατάκες σε όλη τη ταινία, ο χαρακτήρας του έχει το καλύτερο character development από τις πρώτες κιόλας ταινίες X-Men.

Τελευταία άφησα το νεότερο μέλος της τριάδας την Dafne Keen ως Laura ή Χ-23, όπως τη γνωρίζουν οι φανς των κόμικς, η οποία σύστησε τον χαρακτήρα της X-23 άψογα, με το δικό της τρόπο. Ήταν άγρια, βίαιη και μπορώ να πω με σιγουριά ότι το αίμα που σκόρπισε από τους εχθρούς της και οι τρόποι που χρησιμοποιούσε τα νύχια της κόντραρε τον Wolverine σε μεγάλο βαθμό. Ήταν μία προσθήκη, όχι μόνο στην πλοκή, αλλά και την συνολική ανάπτυξη των χαρακτήρων καθώς μέσω αυτής μαθαίνουμε πολλά για τη σχέση του Logan με τον Xavier (και όχι μόνο).

LOGAN

Η ταινία αποτελεί από μόνη της ένα κεφάλαιο και δεν μπαίνει στον κόπο να μπλεχτεί με το timeline των υπόλοιπων ταινιών X-Men. Φτιάχτηκε για ένα και μόνο σκοπό: να δώσει ένα επίλογο στην ιστορία του χαρακτήρα του Wolverine. Σε όλη της τη διάρκεια  διατηρεί έναν δραματικό τόνο με διαλείμματα από βίαιη αιματηρή δράση που καταφέρνει, όσο περίεργο και αν φαίνεται, να σε διασκεδάσει. Δεν λείπουν βέβαια και κάποιες πετυχημένες ατάκες εκεί που πρέπει για να ελαφρύνουν ελάχιστα την ατμόσφαιρα. Σε όλο του όμως τον καταθλιπτικό χαρακτήρα, το ‘Logan’ καταφέρνει μέσω του κλίματος θαλπωρής που δημιουργεί να κάνει τη διαφορά και να ξεχωρίσει από μία απλή Rated R ταινία.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

na_to_deis_sto_cinema

wolverinead