Luke Cage – Κριτική Σειράς

Το ‘Luke Cage’ προσφέρει διαφθορά, μυστήριο, πόλεμο για εξουσία μεταξύ οικογενειών του Harlem και γενικά πληρεί κάθε προϋπόθεση ενός γκανγκστερικού θρίλερ με μπόλικες δόσεις ξύλου και superhero action. 

Το ‘Luke Cage’ αποτελεί την τρίτη σειρά του Netflix σε συνεργασία με το στούντιο της Marvel και φέρνει στη μικρή οθόνη τον ήρωα του ομώνυμου κομικ… Luke Cage. Το Netflix γνώρισε δύο συνεχόμενες επιτυχίες με το ‘Daredevil’ που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η καλύτερη superhero σειρά, αλλά και το ‘Jessica Jones’ που μας εξέπληξε καθώς είχε το δικό του μοναδικό στυλ, κάτι που οι δημιουργοί των σειρών αυτών προσπαθούν να διατηρήσουν παρά το γεγονός ότι οι χαρακτήρες θα συναντηθούν στην crossover σειρά ‘Defenders’ το 2017.

Η υπόθεση λοιπόν έχει ως εξής: o Carl Lucas (Mike Colter), έχοντας μπει φυλακή για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε, υποβάλλεται παρά τη θέληση του σε ένα πείραμα, το οποίο υπόσχεται υπεράνθρωπη δύναμη και αντοχή. Έχοντας καταλάβει την πλεκτάνη που στήθηκε εις βάρος του ο Carl δραπετεύει δημιουργώντας μια νέα ταυτότητα, αυτή του Luke Cage.

tumblr_of9l99lygf1vak2oko1_500H σειρά ξεκινάει σχετικά ήρεμα παίρνοντας χρόνο για να σου συστήσει τους χαρακτήρες μιας και εκεί είναι που εστιάζει καθώς ο πρωταγωνιστής είναι αλεξίσφαιρος και άτρωτος και κάπως πρέπει να κεντρίσει το ενδιαφέρον του θεατή. Κάπως έτσι η σειρά αρχίζει να ‘’βομβαρδίζει’’ τον Cage με συναισθηματικά και ηθικά διλήμματα που όμως αρμόζουν στη σοβαρότητα του χαρακτήρα και δεν πηγαίνει καθόλου στο μελό που θα μπορούσε πολύ εύκολα να οδηγηθεί. Αυτό θεωρώ ότι κάνει τη σειρά ακόμη μία πολύ ωραία προσθήκη στις street level σειρές του Netflix. Δεν εστιάζει στο γεγονός ότι είναι σουπερ ήρωας με αλεξίσφαιρο δέρμα αλλά στον άνθρωπο πίσω από τη δύναμη και στο περιβάλλον που δραστηριοποιείται… τις γειτονίες του Harlem.

Συνεχίζοντας θα ήθελα να αναφέρω το κάστ που βοηθάει τη σειρά να προχωράει χωρίς μονοτονία. Η ντετέκτιβ Misty Knight (Simone Missick) η οποία ακολουθεί τον Cage και προσπαθεί να βρει λύση στο κουβάρι που έχει στηθεί εις βάρος του. Έπειτα ο κακός Cornell ‘cottonmouth’ Stokes, o οποίος είναι ο μεγαλύτερος gangster του Harlem, με την εκκεντρική παρουσία του προσθέτει κάτι τελείως διαφορετικό στην σειρά. Στο πλευρό του βρίσκουμε την ξαδέρφη του Stokes και υποψήφια δήμαρχο του Harlem, Mariah Dillard (Alfre Woodard). Η Dillard αποτελεί, κατά τη γνώμη μου, τον καλύτερο χαρακτήρα της σειράς με διαφορά. Όσο προχωράνε τα επεισόδια και εξελίσσεται η υπόθεση τόσο ξεδιπλώνεται και ο χαρακτήρας της και σε συνδυασμό με τον βρώμικο τρόπο του Cottonmout βλέπουμε μαζί δύο διαφορετικούς δρόμους προς την εξουσία του Harlem.

Κάτι που αξίζει να αναφέρουμαι είναι η μουσική της σειράς και ο τόνος που χτίζεται μέσω αυτής. Οι ήχοι της Jazz συνδυάζονται υπέροχα με τα χρώματα και το στυλ που θέλει να μεταδώσει η σειρά. Το soundtrack, από το intro μέχρι και τη τελευταία σκηνή, ξεχωρίζει και είναι μακράν το καλύτερο από τις σειρές Marvel του Netflix.

960

Δεν είναι όμως όλα καλά για τη σειρά. Στα 3-4 επεισόδια πριν το τέλος και μετά από ένα απολαυστικότατο plot twist, η σειρά παίρνει λίγο την “κάτω βόλτα”. Όλα γίνονται λίγο πιο βιαστικά από ότι πρέπει και η γενική εικόνα και το στυλ της σειράς αλλάζουν, χωρίς να είναι απαραίτητη αυτή η αλλαγή. Στην σειρά εισέρχεται ακόμα ένας κακός με ένα πολύ forced backstory και με χαρακτήρα που δεν προλαβαίνει να εξελιχθεί και να “ωριμάσει’’ έτσι ώστε να ξεχωρίσει.

Συνοψίζοντας, το Luke Cage, με τη βοήθεια του πολύ καλού και δομημένου σεναρίου βασισμένο κυρίως στους χαρακτήρες με καλούς ανταγωνιστές, με κάστ και ατμόσφαιρα που ξεχωρίζουν, είναι για το μεγαλύτερο του μέρος μία πολύ διασκεδαστική σειρά για φάνς του είδους και όχι μόνο.


Advertisement

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

luke