Hollywood: Η αυτοκαταστροφή

Hey oh, λείπω καιρό. Ξέρετε πως πάνε αυτά. Εξεταστική, δουλείες, ξύσιμο επίμαχων σημείων. Περιορισμένη όρεξη για γράψιμο παρά την πληθώρα ταινιών και σειρών που κατανάλωσα αυτό το διάστημα. Μου λείψατε αόρατοι και ίσως ανύπαρκτοι αναγνώστες. Κρατώ ενός λεπτού σιγή για να συμπεράνω ότι δεν έλειψα σε κανέναν και ότι μιλάω μόνος μου. Το κείμενο που ακολουθεί θα προκαλέσει διαφωνίες, βρισιές και δολοφονίες, αλλά το γράφω διότι κανείς δεν θα το διαβάσει ολόκληρο.

Το Hollywood αυτοκαταστρέφεται ακούσια, σιωπηλά και κερδοφόρα.

Τι; Τώρα πρέπει να εξηγήσω; Παραθέτω το link με τη λίστα των πιο κερδοφόρων ταινιών στην ιστορία του κινηματογράφου σε παγκόσμιο επίπεδο:

http://www.the-numbers.com/movie/records/All-Time-Worldwide-Box-Office

Επίσης ιδού η λίστα με τις 250 κορυφαίες ταινίες όλων των εποχών όπως έχουν ψηφιστεί από κοινούς θνητούς στην πλατφόρμα του IMDb:

http://www.imdb.com/chart/top

Ακολουθεί σύγκριση, ώστε να αποφανθούμε πόσες ταινίες της μίας λίστας υπάρχουν στην άλλη. Αυτό το κεφάλαιο ονομάζεται εισαγωγή στα Venn Diagrams. Σίγουρα έχω κάνει λάθη στα μαθηματικά, αλλά ίσως για 1-2 ταινίες. 88 εκ των 100 πιο επιτυχημένων οικονομικά ταινιών δεν βρίσκονται στις κορυφαίες 100. Βέβαια, to be fair, αρκετές εκ των κορυφαίων είναι παλαιότερες, ο κινηματογράφος δεν είχε τόσο καλό marketing από πίσω και ο πληθωρισμός δεν έχει ληφθεί υπόψη. Γράφω αυτό το έκτρωμα, γιατί με ενοχλεί η αποδοχή ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εισπρακτικά επιτυχείς, εξαιρετικές ταινίες. 12 εκ των κορυφαίων τείνουν να διαφωνήσουν. NAME DROPPING: Dark Knight, Lord of the Rings 1 & 3, Forrest Gump, Inception, The Matrix, Star Wars, Interstellar (?), Lion King, Dark Knight Returns (?) και τα Toy στόρια 3 και 1. Όποιος δεν κατάλαβε τα ερωτηματικά, ας σταματήσει να διαβάζει.

m8ivhoj

Συμπέρασμα: Τα λεφτά δεν φέρνουν επιτυχία.

Δεν έπιασε η άκυρη προσπάθεια δημιουργίας ρητού. Με ενοχλεί απίστευτα ότι τα στούντιο κυνηγάνε πλήρως τα λεφτά μέσω franchises και ανούσιων, άθλιων sequels και απορρίπτουν τη δημιουργικότητα και τη φρεσκάδα των original ιδεών. Κάθε χρόνο περνάνε 1-2  Ex-Machina, The Nice Guys, Sing street και τα βλέπουν μόνο ο ενοχλητικός, hipster, σινεφίλ μαζί με τον καταθλιπτικό ταξιθέτη. Από την άλλη, κάθε γιγάντια κουράδα που μοιάζει με robot, οδηγεί αμάξι και παλεύει σουρεαλιστικά με μία γιγάντια τρύπα στον ουρανό τσιμπάει εκατομμύρια. Μετά από όλα αυτά, φαίνεται δύσκολο να σας πείσω ότι δεν είμαι κουλτούρα, κασκόλ και κάστανα, αλλά είναι η αλήθεια. Κι εγώ πληρώνω και βλέπω πακεταρισμένο marketing σε μορφή ταινίας, αλλά προσπαθώ να προτιμώ κάτι φρέσκο, όταν μου δίνεται η ευκαιρία.

Καταλαβαίνω ότι τα στούντιο είναι κερδοσκοπικές εταιρείες και οι τυποποιημένες συνταγές φέρνουν μαρούλι, αλλά καταλαβαίνεις ότι κάτι πάει λάθος, όταν ρίχνεις περισσότερο κασέρι σε ντροπιαστικές διαφημίσεις, σε κλωνοποιημένα trailer και στο ανεκδιήγητο promotion, αντί στην παραγωγή της ταινίας. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κινηματογράφος είναι τέχνη. Η τέχνη, δυστυχώς ή ευτυχώς χρειάζεται λεφτά για να προχωρήσει. Τα λεφτά δεν δίνονται χωρίς παρέμβαση, αλλά η πολύ παρέμβαση τρώει το ταλέντο. Το Hollywood έβγαλε μορφές όπως ο Spielberg, o Scorsese και ο Kubrick, δηλαδή τυπάκια με όραμα, ταλέντο και δημιουργικότητα που έσταζε από τα μπατζάκια τους. Το πρόβλημα εντοπίζεται στην απουσία νέων Spielberg, Scorsese και Kubrick. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν θεσπέσιοι δημιουργοί. Δηλώνω ότι με την τρέχουσα πορεία, οι νέοι καλλιτέχνες του χώρου γίνονται κλώνοι. Παράγουν ό,τι ζητάει η βιομηχανία ή χάνονται κάπου στα φεστιβάλ ανεξάρτητου κινηματογράφου, χωρίς να έχουν ποτέ την ευκαιρία να φτιάξουν το δικό τους Star Wars.

posters2

Προφανώς, όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικεύσεις του ηλίθιου εγκεφάλου μου και ίσως μπορούν να αναιρεθούν. Δυστυχώς, πιστεύω ότι η το Hollywood αποτελεί άλλη μία φούσκα. Πρόκειται για μία υπερμεγέθη βιομηχανία που δεν παράγει τίποτα παραπάνω από ψεύτικα όνειρα και μέτριες ταινίες. Και σιχαίνομαι τις μέτριες ταινίες. Ειλικρινά, προτιμώ να προσπαθήσεις να πετύχεις το αδύνατο και να αποτύχεις παταγωδώς, παρά να μου δίνεις ρομαντικές κομεντί της Aniston. Κάθε Interstellar είναι προτιμότερο από κάθε Paranormal Activity. Κάθε Swiss Army Man (Κυνόδοντας και μαλακίες…) είναι καλύτερο από κάθε Avatar. Θεωρώ ότι η φούσκα σύντομα θα σκάσει, οι υπερήρωες, με την τωρινή τους μορφή, θα γίνουν βαρετοί και ο κινηματογράφος θα χρειαστεί καλούς και διαφορετικούς δημιουργούς για να παρουσιάσουν πρωτότυπες και ιδιαίτερες ιδέες. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτοί θα είναι είτε σε τάφους, είτε στην τηλεόραση ή θα δουλεύουν ως ταξιθέτες μαζεύοντας πεταμένα pop-corn σε επαρχιακό κινηματογράφο του Texas.

*Φαντάζομαι ότι χειροκροτάτε δακρυσμένοι.

Bonus φωτογραφίες poster trend.

997ba1d08ee6eb8237426da6ccf87311.jpg25aa9391065e12a32e9071b6370f8ca0.jpg