Μην Ανασαίνεις (Don’t Breathe) – Κριτική Ταινίας

Όταν πηγαίνεις σε μια ταινία τέτοιου είδους και πιάνεις τον εαυτό σου να προσπαθεί ορισμένες φορές να μην αναπνέει, καθώς νιώθεις σαν ένας από τους πρωταγωνιστές, τότε η ταινία έχει πετύχει το σκοπό της.

Η πλοκή της ταινίας είναι φοβερά απλή. Τρεις φίλοι, οι οποίοι συνηθίζουν να κάνουν μικροκλοπές σε σπίτια, μαθαίνουν ότι σε μία ερημωμένη περιοχή της πόλης ζει μοναχικά ένας γέρος ο οποίος έχει κρυμμένα στο σπίτι του 300.000 δολάρια. Πηγαίνοντας λοιπόν να ερευνήσουν την περιοχή, για να ετοιμαστούν κατάλληλα για τη διάρρηξη, έχουν στηθεί έξω από το σπίτι του θύματός τους και συνειδητοποιούν ότι ο συγκεκριμένος γέρος είναι τυφλός.

Η ληστεία φαίνεται πιο εύκολη από κάθε άλλη· γέρος, τυφλός, ερημωμένη περιοχή, 300.000 δολάρια που περιμένουν. Και ακριβώς τότε είναι που η ταινία σε ξαφνιάζει καθώς εκεί που νομίζεις ότι το θύμα είναι ο τυφλός και ανυπεράσπιστος γέρος, το ταμπλό γυρίζει και ξαφνικά οι 3 φίλοι βρίσκονται παγιδευμένοι στο σπίτι του, προσπαθώντας να γλιτώσουν, αφού ο τυφλός ιδιοκτήτης δεν θα παραδώσει τόσο εύκολα τα χρήματα ούτε θα παραδοθεί ο ίδιος.

Ο τίτλος της ταινίας όπως προείπα ταιριάζει απόλυτα. Το ‘Don’t Breathe’ είναι ένα θρίλερ που εστιάζει στο κλειστοφοβικό περιβάλλον του σπιτιού και στην έλλειψη όρασης του γέρου που όμως ταυτόχρονα, βρίσκει τους υπόλοιπους σε μειονεκτική θέση αφού δεν γνωρίζουν το περιβάλλον και οι υπόλοιπες αισθήσεις τους δεν είναι τόσο αναπτυγμένες όσο του τυφλού ιδιοκτήτη.

dontbreathemoneybed-0

Η αγωνία σε ορισμένες σκηνές είναι άψογα “τοποθετημένη”. Σε κρατάει σε μία κατάσταση έντασης και χωρίς να το καταλαβαίνεις προσπαθείς να βρεθείς στη θέση των πρωταγωνιστών. Με ελάχιστα αλλά, παρ’όλα αυτά, πολύ “αληθινά” jump scares – εκεί που χρειάζεται – η ταινία πετυχαίνει, χωρίς να κουράζει. Επίσης, δεν λείπουν και ορισμένα plot twists τα οποία βοήθούν στο χτίσιμο της αγωνίας.

Όσο αναφορά τώρα το κάστ, κανένας δεν μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση εκτός του ανατριχιαστικού Stephen Lang. Ο Lang κάνει καταπληκτική δουλειά ως τυφλός γέρος που αν τον έβλεπες στο δρόμο σίγουρα δε θα σου περνούσε απαρατήρητος.

Το ‘Don’t Breathe’ είναι μία φρέσκια ματιά στις ταινίες τρόμου με πολλά σωστά σημεία που δύσκολα βρίσκεις αλλού! Με άφθονες σκηνές αγωνίας και φόβου είναι ένα θρίλερ που δεν θα εκνευρίσει όποιον βγει από την αίθουσα λέγοντας ότι ήταν μια από τα ίδια.

P.S. Το μόνο θέμα που ίσως έχω με την ταινία είναι το τέλος. Κάποιους μπορεί να μη τους πειράξει τόσο αλλά το θεώρησα κάπως αχρείαστο.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

dontbreathe

TRAILER: