London Has Fallen / Το Λονδίνο Έπεσε (2016) – Κριτική Ταινίας

Η συνταγή είναι απλή· 90 λεπτά άσκοπης δράσης με overacted ματσό ερμηνεία από Gerard Butler, ο οποίος από ένα σημείο και μετά κουράζει απίστευτα. 

Ζούμε σε μία εποχή όπου το Hollywood έτσι και δεί μία ταινία “original” περιεχομένου να πηγαίνει καλούτσικα στο box office και να μην τη “θάβουν” τελείως οι κριτικοί, μέσα σε χρόνο άψε – σβήσε έχει ετοιμάσει σενάριο και είμαστε έτοιμοι για το sequel. Τρανταχτό παράδειγμα το ‘London has Fallen’. Τα αποτελέσματα… έπονται καταστροφικά.

Από που να ξεκινήσω και που να τελειώσω; Αρχικά, η ταινία είναι άσκοπη, με την έννοια του ότι δεν πρόκειται για το έπος της δεκαετίας του 90’ τύπου ‘Independence Day’ όπου ξύπνησε τον κοιμισμένο πατριώτη του κάθε αμερικανού και παρακαλούσε 20 χρόνια για sequel.

Εδώ λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος πρέπει να παραστεί στην κηδεία του πρωθυπουργού της Αγγλίας μαζί με όλους τους πολιτικούς ηγέτες του πλανήτη. Ένας τρομοκράτης, του οποίου ο αδερφός σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση απο τις ΗΠΑ, θέλει να πάρει εκδίκηση σκοτώνοντάς τους όλους ως κίνηση παραδειγματισμού.

london-fb

Η ταινία νομίζει ότι έχουμε 1990, καθώς ακολουθεί την “συνταγή” που αποτελείται από τον κακό τρομοκράτη με σπαστή προφορά, τον μάτσο – badass φύλακα του προέδρου, τον ίδιο τον πρόεδρο ο οποίος είναι διατεθιμένος να δώσει τη ζωή του για την πατρίδα και το τόσο αθώο αμερικάνικο έθνος που πάντα μένει όρθιο στο τέλος και δίνει τη τελική “γροθιά” στην κακιά ανατολή…

Και αν η ταινία ανταποκρινόταν έστω και λίγο στο ρεαλισμό από τα γεγογνότα της προηγούμενης ταινίας ‘Olympus Has Fallen’, όπου κατέρευσε ο Λευκός Οίκος και οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής, όχι μόνο τον πρόεδρο δεν θα άφηνε να πάει στην κηδεία αυτοπροσώπως αλλά μόνο από skype θα παρεβρισκόταν στην κηδεία. Αλλά ας το ξεχάσουμε αυτό and for the sake of… κάτι δε ξέρω… ας πούμε ότι τον αφήνουν να παραστεί. Ο τρόπος που μεταφέρεται ο πρόεδρος και οι υπόλοιποι ηγέτες με έκανε να γελάσω τόσο πολύ που ξέχασα γιατί μέχρι τότε δε μου άρεσε η ταινία.

Γενικά η ταινία πάσχιζε να σε πείσει ότι κάτι τέτοιο είναι δυνατόν να συμβεί. Δεν θεωρεί τον εαυτό της ταινία φαντασίας. Ανταυτού τα ίχνη του προέδρου χάνονται τόσο εύκολα που σκυλάκι να είχαν πιο πολύ θα το πρόσεχαν. Και να μην ξεχάσω να αναφέρω πως το σενάριο άσχετα του ότι είναι ανύπαρκτο μπερδέυει και τα πιο απλά πράγματα όπως π.χ. γιατί πάμε σε ένα μέρος και μετά από λίγο χωρίς λόγο αλλάζουμε προορισμό για να πέσουν μερικες ακόμα (άσκοπες) εκρήξεις.

1458087626233

Από cast τους επισκιάζει όλους με την αντρίλα που αραδιάζει ο ‘Leonidas’ Gerard Butler. Ο Morgan Freeman προσπαθεί αλλα δε… και ο Aaron Eckhart βγάζει ένα συμπαθητικό, μέχρι ενός σημείου, πρόεδρο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να συμβουλέψω όποιον σκέφτεται “Ντάξει μωρέ, μια ακόμη αμερικανιά θα δούμε. Ούτε πρώτη θα είναι ούτε η τελευταία.”  να μην την πλησιάσει καν. Υπάρχουν ωραιότατες διασκεδαστικές αμερικανιές εκεί έξω που δεν έχουν στον τίτλο τους τη λέξη London. Γενικότερα αν ο τίτλος λέει κάτι μόνο το fallen να θυμάστε.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Oute_Se_Torrent.jpg


Advertisement