Ένας χαρισματικός άνθρωπος (Genius) [2016] – Κριτική Ταινίας

Στη Νέα Υόρκη της δεκαετίας του ’20 ένας ταλαντούχος νεαρός συγγραφέας ο Τόμας Γουλφ (Τζουντ Λο), έχοντας δεχτεί την απόρριψη από όλους τους εκδοτικούς οίκους της πόλης, καταφεύγει και σε έναν ακόμη όπου εργάζεται ένας καταξιωμένος επιμελητής εκδόσεων ο Μαξ Πέρκινς (Κόλιν Φερθ). Προς μεγάλη έκπληξη του νεαρού Τόμας, ο Πέρκινς θα δεχτεί να εκδώσει τη πρώτη του συγγραφική προσπάθεια και το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας θα είναι ένα παγκόσμιο best-seller “Γύρνα σπίτι, άγγελέ μου”.

Το ‘Genius’ πρόκειται για την αφηγηματική ιστορία μιας συνάντησης που έμελλε να επηρεάσει τους κόλπους της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Από τη μία βλέπουμε έναν υποτονικό και συνεσταλμένο επιμελητή εκδόσεων με τεράστια αναγνωρισιμότητα στο χώρο του έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίες φυσιογνωμίες της αμερικανικής λογοτεχνίας όπως ο Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ. Πρότυπο οικογενειάρχη, πατέρας πέντε κοριτσιών, και έχοντας στο πλάι του μια υποδειγματική σύζυγο τη Λουίζ (Λόρα Λίνευ). Από την αντίπερα όχθη βλέπουμε έναν παρορμητικό και χαρισματικό νεαρό συγγραφέα που η εξωστρέφεια του τον κάνει πολλές φορές φλύαρο και κουραστικό. Δεν εκδηλώνει φανερά τα συναισθήματα του, τουλάχιστον στην κοπέλα που διατηρεί σχέση, την Αλίν (Νικόλ Κίντμαν) κι αυτό την κάνει υστερική και της ξυπνάει το αίσθημα της ζήλειας βλέποντας την στενή σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του συντρόφου της και του συντηρητικού εκδότη.

Η ταινία βασίζεται κυρίως στην ψυχαναλυτική σκιαγράφηση των χαρακτήρων και αφήνει σε δεύτερο πλάνο την λεπτομερή δράση των γεγονότων. Περιστρέφεται γύρω από τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ δύο εντελώς αντίθετων χαρακτήρων όπου τελικά βρίσκουν κοινό σημείο επαφής. (Ο αντισυμβατικός Τόμας Γουλφ βρίσκει στο πρόσωπο του Μαξ ένα μέντορα και φίλο μαζί και ο συντηρητικός Μαξ Πέρκινς ανακαλύπτει στο νεαρό Τόμας το γιο που δεν απόκτησε ποτέ). Οι γυναίκες που βρίσκονται πλάι τους δυσκολεύονται να αποδεχτούν αυτή τη σχέση, η κάθε μία από τη δική της οπτική γωνία, κι έτσι δημιουργείται αναπόφευκτα ένα κουαρτέτο χαρακτήρων που δε θα γλιτώσουν τη σύρραξη.

Το ‘Genius’ μας μεταφέρει ιδανικά σε μια νοσταλγική Νέα Υόρκη, λίγο πριν το χρηματιστηριακό κραχ του 1929, και αποτυπώνει με εξαιρετική φωτογραφία εικόνες μιας νουάρ εκδοχής της αμερικανικής κοινωνίας του ’20. (Κορυφαία “φωτογραφική” σκηνή για μένα είναι όταν οι δύο κεντρικοί ήρωες απολαμβάνουν από το μπαλκόνι του παλιού σπιτιού του Τόμας την απέραντη θέα της Νέας Υόρκης).

Το διασκευασμένο σενάριο ανήκει στους Σκοτ Μπεργκ (και συγγραφέας του βιβλίου) και Τζον Λόγκαν (Ο Μονομάχος, Aviator, Skyfall, Hugo και πολλά άλλα) ενώ η σκηνοθεσία στον, πρωτοεμφανιζόμενο στα κινηματογραφικά δρώμενα αλλά με πλούσιο βιογραφικό στο θέατρο, Μάικλ Γκραντέιντζ. (Στο φεστιβάλ του Βερολίνου ο ίδιος ήταν υποψήφιος για το βραβείο του καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη αλλά και για τη χρυσή Άρκτο σκηνοθεσίας). Από την ταινία κάνουν ένα σύντομο πέρασμα οι Γκάι Πιρς (ως Σκοτ Φιτζέραλντ) και Ντομινίκ Γουέστ (ως Έρνεστ Χέμινγουεϊ).

kinopoisk.ru

Η ταινία δε σε βαραίνει με ρόλους εσωτερικής αναζήτησης αλλά αντίθετα ορισμένες φορές σου χαρίζει ευχάριστες στιγμές ανάλαφρης διάθεσης όπως στη σκηνή όπου οι δύο φίλοι χαλαρώνουν πίνοντας μπέρμπον σε ένα μπαρ με τζαζ μουσική. (Μου θύμισε ανάλογη σκηνή στον Ταλαντούχο Κύριο Ρίπλευ όπου κι εκεί ο Τζουντ Λω ξεσηκώνει ύπο τους ήχους της τζαζ το Ματ Ντέιμον).

Το ‘Genius’ δεν πρόκειται να σε κερδίσει από τις δυνατές ερμηνείες των πρωταγωνιστών αλλά σίγουρα θα σε κάνει να ανακαλύψεις μια ιδιάζουσα μορφή της παγκόσμιας λογοτεχνίας που επηρέασε μεταγενέστερους σπουδαίους συγγραφείς όπως τον Τζακ Κερουάκ και τον Φίλιπ Ροθ. Κι αν την ταινία υπέγραφε ο ίδιος ο Τόμας Γουλφ θα δήλωνε πως “σας φέρνω κάτι βγαλμένο από τα σωθικά μου” όπως δηλώνει στην ταινία με εμφατικό τρόπο στο Μαξ Πέρκινς.

Ο Τόμας Γουλφ έγραψε συνολικά τέσσερα μυθιστορήματα και πέθανε πολύ πρόωρα σε ηλικία μόλις 38 ετών.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Must_Watch


Advertisement

Tagged with: