Money Monster (2016) – Κριτική Ταινίας

Ήταν Παρασκευή βράδυ και βαριόμουνα να δω ταινία, αλλά η κοπέλα δίπλα μου ήθελε. Ναι, είχα κοπέλα δίπλα μου. Στο πεζοδρόμιο. Σαν σωστός gentleman τη ρώτησα ποια ταινία θα ήθελε να δει. “Independence Day: Resurgence” απάντησε και την σκότωσα. Έπειτα πήγα στον κινηματογράφο. H φωτεινή οθόνη έγραφε “Money Monster” και δίπλα υπήρχε αφίσα με τις φάτσες των George Clooney και Julia Roberts. Κοίταξα το κινητό μου και αντιλήφθηκα ότι δεν ήταν 1996, άρα οι Clooney και Roberts είναι λίγο πιο αδιάφοροι από προκριματικά σε πρωτάθλημα cricket. Ευτυχώς για την ταινία, δίπλα είχε τ’ όνομα του Jack O’Connel κι έτσι την τίμησα με την παρουσία μου.

Τι είναι το “Money Monster”; Ένα τεράστιο πράσινο τέρας που γουστάρει να καταβροχθίζει κέρματα και χαρτονομίσματα, αλλά έχει αλλεργία στο Yen. Όλο στον υπολογιστή. Φουλ στο CGI με εξαιρετικό motion capture από τη Julia Roberts. Ο Clooney υποδύεται τα πόδια του τέρατος κι ο O’Connel τα λεφτά. Εντάξει, κλείνω το διακόπτη βλακείας μου αν και αυτή η ταινία πρέπει να γίνει πραγματικότητα. Επαναστάσεις και ταξική πάλη… Μία τέτοια ταινία ρίχνει τον καπιταλισμό.

maxresdefault

Τι είναι πραγματικά το “Money Monster”; Ένα ελαφρύ θρίλερ γύρω από μία ομηρία. Ο George Clooney παίζει τον George Clooney σε ρόλο παρουσιαστή εκπομπής περί χρηματιστηρίου. Η Roberts είναι η παραγωγός του. Ο Jack O’Connel υποδύεται έναν αποτυχημένο τύπο που έχασε λεφτά, επειδή εμπιστεύτηκε μία εσφαλμένη πρόβλεψη του Clooney. Οπότε κάνει το απολύτως λογικό κι επόμενο. Εισβάλει στο στούντιο, με όπλο και βόμβα παραμάσχαλα και κρατάει ως όμηρο το αγέραστο ομορφόπαιδο του Hollywood. Πυροβόλα, ρε Jack, μήπως κι αλλάξουν τα standards των γυναικών. Επί της ουσίας, η ταινία είναι μία, όχι και τόσο διακριτική, επίθεση στον τρόπο λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κοινώς, η ταινία κράζει wallstreet.

Προσπερνώ γρήγορα τις ερμηνείες των Clooney και Roberts. Είναι καλοί ηθοποιοί, το ξέρουμε. Jack O’Connel! Δε βάζω συχνά θαυμαστικά, αλλά έχω μεγάλη αδυναμία στο συγκεκριμένο τύπο. Πρωταγωνίστησε σε “‘71”, “Starred Up” και “Unbroken” εντός 2 ετών. Το παλικάρι το’ χει το άθλημα και αυτή η ταινία δεν αποτελεί εξαίρεση. Υποτίθεται ότι ο ρόλος του είναι αυτός του ανταγωνιστή, του κακού, αλλά είναι τόσο συμπαθητικός και καλογραμμένος χαρακτήρας, που τον υποστήριζα καθ’ όλη τη διάρκεια της ηλίθιας απόπειράς του ν’ αλλάξει τον κόσμο.   

Money-Monster

Η Jodie Foster παράτησε την υποκριτική κι έπιασε τη σκηνοθεσία. Λογικό. Κι εγώ το ίδιο θα έκανα αν άκουγα τον Hannibal να μου μιλάει για πρόβατα. Ομολογώ ότι έκανε αρκετά καλή δουλειά, σε αντίθεση με αυτό που κάνω εγώ τώρα. Ο ρυθμός της ταινίας είναι καλός, ιδιαίτερα όταν η ιστορία εστιάζει στους κεντρικούς χαρακτήρες. Θα συνεχίσω να γράφω κι άλλες ηλίθιες, προφανείς προτάσεις. Ο ήλιος είναι ζεστός, ειδικά όταν αυξάνεται η θερμοκρασία του. Ο ουρανός είναι μπλε, ειδικά όταν δεν έχει σύννεφα.

Τα παράπονά μου έχουν να κάνουν κυρίως με το σενάριο. Μετά την κρίση του 2007, δημιουργήθηκε ένα έντονο καλλιτεχνικό κύμα που στρέφεται εναντίον των τραπεζών, χρηματιστηρίων κτλ. Okay, we get it. Τράπεζες κακές, άνθρωποι καλοί κι ενίοτε χαζοί, αλλά το “Money Monster” απλοποιεί πολύ μία σύνθετη κατάσταση και μετατρέπει μία αγωνιώδη ιστορία σε προβλέψιμη προπαγάνδα. Μετά από αυτήν την πρόταση αναμένω χορηγία από Goldman Sachs.

Συμπερασματικά. Από έκθεση λυκείου είχα να γράψω αυτή τη λέξη. To “Money Monster” είναι μία μέτρια ταινία με εξαιρετικές ερμηνείες και καλή σκηνοθεσία, που μπορεί να σε κάνει να ταυτιστείς, να σκεφτείς και να αγχωθείς. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Πάω να βουτήξω στη γεμάτη λεφτά πισίνα μου.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

 

money monster
Advertisement