Warcraft: Η σύγκρουση δυο κόσμων – Κριτική Ταινίας

Από τα πρώτα παιχνίδια που έπαιξα στον υπολογιστή, ήταν το Warcraft 2: Tides of Darkness. Ήταν η πρώτη μου επαφή με Orcs, Elves, Trolls και όλα τα υπόλοιπα ωραία πλασματάκια που ζουν και πεθαίνουν σε αυτό το υπέροχο παιχνίδι. Θυμάμαι από τότε πόσο πολύ περίμενα να δω το επόμενο βιντεάκι του παιχνιδιού. Σκεφτόμουν τι ωραίο θα ήταν, μια μέρα να έβγαινε μια ταινία βασισμένη σε αυτόν τον κόσμο. Τα χρόνια πέρασαν, βγήκαν και άλλα παιχνίδια Warcraft. Κάθε τόσο έψαχνα στο ίντερνετ να δω μήπως είχε κυκλοφορήσει κάποιο νέο σχετικά με ταινία. Κάποια στιγμή η Blizzard, η εταιρεία πίσω από τα παιχνίδια, ανακοίνωσε πως η ταινία ήταν στα σκαριά. Η χαρά μου ήταν απερίγραπτη. Επιτέλους θα έβλεπα τους αγαπημένους μου χαρακτήρες στην μεγάλη οθόνη. Πέρασαν κι άλλα χρόνια. Έφτασα επιτέλους να δω το Warcraft, ενώ είχαν ήδη κάνει την εμφάνιση τους οι πρώτες άσπρες μου τρίχες. Για να δούμε αν άξιζε η όχι, την αναμονή.

Το κύριο θέμα της ταινίας είναι ο πόλεμος μεταξύ των ανθρώπων και των Orcs. Τα πολεμοχαρή Orcs λοιπόν, βλέποντας τον κόσμο τους (Draenor) να καταστρέφεται σχεδιάζουν να εισβάλουν στον κόσμο των ανθρώπων (Azeroth) και να τους κατακτήσουν, ώστε να εγκατασταθούν μόνιμα εκεί. Πίσω από αυτό το σχέδιο βρίσκεται ο «Μάγος» των Orcs Gul’Dan (Daniel Wu), ο οποίος έχει ανακαλύψει ένα νέο είδος μαγείας, το λεγόμενο «Fel». Το «Fel» δίνει τρομερή δύναμη στα Orcs, ταυτόχρονα όμως χρειάζεται συνεχώς να απορροφά ζωτική ενέργεια για να τροφοδοτηθεί. Τα Orcs χτίζουν μία μαγική Πύλη, η οποία μπορεί να μεταφέρει τους πολεμιστές τους στον κόσμο των ανθρώπων και έτσι ξεκινάν τις επιδρομές. Υπάρχουν κάποια Orcs που διαφωνούν με τον Gul’Dan κυρίως για την χρήση της μαγείας, καθώς φαίνεται πως διαφθείρει την ίδια τους την φυλή. Κύριος εκπρόσωπος τους είναι ο Durotan (Toby Kebbell), ο πολέμαρχος της φατρίας Frostwolf. Από την άλλη μεριά έχουμε τον στρατηγό των ανθρώπων Anduin Lothar (Travis Fimmel), ο οποίος μαθαίνοντας για τις επιδρομές προσπαθεί να οργανώσει με την βοήθεια του Βασιλιά Llane (Dominic Cooper) και του Μάγου-Φύλακα Medivh (Ben Foster), την αντίσταση του Βασιλείου, απέναντι σε αυτή την νέα απειλή.

3067954-img5

Η ταινία ποντάρει ξεκάθαρα στην αγάπη που έχει το κοινό της Blizzard για τα παιχνίδια της. Σε πάρα πολλά σημεία στην διάρκειά της, υπάρχουν αναφορές και στοιχεία απ’ ευθείας από το σύμπαν των παιχνιδιών που σίγουρα θα ξυπνήσουν όμορφα συναισθήματα σε όσους έχουν επενδύσει τον χρόνο τους για να τα παίξουν.

Παρόλο που τα Orcs είναι εξ’ ολοκλήρου φτιαγμένα με CGI, δεν φαίνονται σε καμία περίπτωση ψεύτικα και πολλές φορές οι ερμηνείες τους ξεπερνούν τους ηθοποιούς με τα πραγματικά τους πρόσωπα. Στον τεχνικό τομέα έχει γίνει καταπληκτική δουλειά· οι σκηνές μάχης είναι εντυπωσιακές, η χρήση μαγείας έχει εκπληκτική παλέτα χρωμάτων και τα φανταστικά πλάσματα δίνουν την αίσθηση πως όντως υπάρχουν. Όλες οι τοποθεσίες είναι προσεγμένες και πιστές στο πνεύμα του αρχικού υλικού. Οι περισσότεροι ηθοποιοί παίζουν ικανοποιητικά, αν σκεφτεί κανείς πόσο δύσκολο είναι να διαχειριστείς τέτοιο σενάριο. Η πλοκή είναι σε αρκετά σημεία φορτωμένη, όμως σε γενικές γραμμές δεν μπερδεύει ιδιαίτερα τον θεατή, αν και κάποια σημεία της θα μπορούσαν άνετα να παραλειφθούν, χωρίς να αλλάξει ιδιαίτερα η ροή. Το soundtrack της ταινίας είναι επικό και πετυχαίνει τον στόχο του, συμπληρώνοντας όπου χρειάζεται αυτό που βλέπουμε επι της οθόνης.

3067950-img11

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν αρκετά αρνητικά στοιχεία στο Warcraft, που πραγματικά το αδικούν. Ο Travis Fimmel παίζει τον ρόλο του σχεδόν με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο παίζει στην σειρά Vikings. Φαίνεται επίσης πως οι συντελεστές έδωσαν μεγαλύτερη σημασία στην πλευρά των Orcs, αφήνοντας τους ανθρώπους και τα κίνητρά τους να δείχνουν αδιάφορα. Επίσης ο μεγάλος αριθμός των χαρακτήρων που εισάγονται, μπορεί να αποπροσανατολίσει εκείνους που δεν έχουν επαφή με την ιστορία των παιχνιδιών, καθώς δεν δίνεται και ο απαραίτητος χρόνος ώστε να τους γνωρίσουν. Κάποιες πανοπλίες και όπλα, κυρίως στην μεριά των ανθρώπων, δίνουν την αίσθηση ότι είναι πλαστικά, κάτι σαν αποκριάτικες στολές. Το σενάριο, αν και δεν είναι σε καμία περίπτωση κακό, σε κάποιες στιγμές δείχνει προχειρογραμμένο και πομπώδες, χωρίς να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Οι αλλαγές που έχουν γίνει στην ιστορία ενδέχεται επίσης να εκνευρίσουν τους σκληροπυρηνικούς θαυμαστές.

Συνοψίζοντας λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μία ταινία επικής φαντασίας, εμπνευσμένη από μία άκρως επιτυχημένη σειρά ηλεκτρονικών παιχνιδιών που απευθύνεται σε νεαρές ηλικίες και πρέπει να την δούμε έχοντας κυρίως αυτό στο μυαλό μας. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα νέο Lord of The Rings, ούτε όμως θυμίζει και τις υπόλοιπες ταινίες του είδους, οι περισσότερες των οποίων ήταν στην καλύτερη περίπτωση μέτριες. Βλέπεται ευχάριστα από οποιονδήποτε και είναι διασκεδαστική, ενώ οι fans είτε θα την λατρέψουν ή θα την μισήσουν.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Noikiase_To_Se_DVD


Advertisement