The 100 – Κριτική Σειράς

Αν είστε τύπος που σας αρέσει η επιστημονική φαντασία, αν απολαμβάνετε τις ταινίες και σειρές τύπου Hunger Games, Lost και Divergent, τότε οι 100 είναι η σειρά σας! Πριν 2 χρόνια, ψάχνοντας για ταινίες μυστηρίου, έπεσα πάνω σε ένα ιδιαίτερο εξώφυλλο. Αν και δεν ήταν ταινία (η πρώτη σεζόν της σειράς είχε μόλις ολοκληρωθεί), το story ήταν τόσο ιδιαίτερο, που βάλαμε με το φίλο μου το πρώτο επεισόδιο. Και μετά το δεύτερο. Και μετά το τρίτο. Και μετά από αρκετές ώρες ανυπομονούσαμε να έρθει ο Οκτώβρης για να δούμε τη δεύτερη σεζόν! Και, όπως αντιλήφθηκα μετά από κάποιες μέρες, σε όποιο φίλο και γνωστό μίλησα για τη σειρά, όλοι την είδαν σχεδόν μονομιάς (κάποιοι είναι και εργαζόμενα παιδιά!).

Οι 100 είναι η σειρά που θα σου τραβήξει το ενδιαφέρον από το πρώτο επεισόδιο. Και θα στο κρατήσει. Στην πρώτη σεζόν. Στην δεύτερη θα κάνει “κοιλιά” αλλά θα το διορθώσει. Στην τρίτη σεζόν, που μόλις ολοκληρώθηκε, κάπου, κάπως χάνεται το θέμα, αλλά θα εξηγήσω παρακάτω.
Η υπόθεσή μας: Βρισκόμαστε σε ένα διαστημόπλοιο – βάση στο διάστημα, στο οποίο έχουν καταφύγει οι άνθρωποι, μετά από πυρηνική καταστροφή που συνέβη στη γη. Έπειτα από 97 χρόνια παραμονής εκεί, σε δύσκολες και αυστηρές συνθήκες ως προς την τάξη και την επιβίωση, οι υπεύθυνοι αποφασίζουν να στείλουν στη γη 100 ανήλικους μικροεγκληματίες (δηλαδή άτομα που έκαναν κάτι για το οποίο, αν ήταν ενήλικοι, θα τους σκότωναν εκτοξεύοντας τους στο διάστημα), για να δουν αν η γη είναι βιώσιμος τόπος. Οι 100 προσγειώνονται στη γη και εκεί ξεκινάει η δράση. Βεβαίως, δράση δεν θα υπήρχε αν οι 100 ήταν μόνοι τους στη γη!

cast-of-the-100-the-100-tv-show-37904770-1920-1080

Στις επόμενες σειρές ακολουθούν κάποια spoilers αν και τα περιόρισα όσο γινόταν!

Η κάθε σεζόν έχει κάποιους που κυνηγούν τους καημένους τους 100. Στην πρώτη σεζόν είναι οι πρωτόγονοι “γήινοι”, οι οποίοι βλέπουν τους “ουράνιους ανθρώπους” ως απειλή. Στην δεύτερη σεζόν, οι εξελιγμένοι “ορεσίβιοι” εμφανίζονται ως σανίδα σωτηρίας και κόλαση ταυτόχρονα. Και στην τρίτη σεζόν, η τεχνητή νοημοσύνη μεταμφιεσμένη ως “πίστη” ή θρησκεία φέρνει τα πάνω κάτω στους 100, οι οποίοι είναι ζήτημα να έχουν απομείνει 10! Φυσικά το διάστημα δεν αποτελεί πλέον μέρος της ιστορίας, καθώς όσοι απέμειναν εκεί έχουν προ πολλού κατέβει στη γη.
Οι “άνθρωποι του ουρανού” ακολουθούν την Clarke (Eliza Taylor) των “ανθρώπων του ουρανού”, τη “διοικήτρια του θανάτου”, τη “φύλακα της φλόγα”. Μαζί της βρίσκονται ο Bellamy (Bob Morley), o οποίος είναι λίγο μπερδεμένος χαρακτήρας, ο John Murphy (Richard Harmon), που όπου φυσάει ο άνεμος πάει, η απίστευτη μηχανικός Raven (Lindsey Morgan), η “grounder-wanna-be” Octavia, την οποία αγαπάμε διότι την ενσαρκώνει η μισή δικιά μας Marie Avgeropoulos και οι συμπαθητικοί κολλητοί φίλοι Jasper (Devon Bostick) και Monty (Christopher Larkin). Στην πλευρά των γήινων συναντάμε την ηγέτιδα Lexa (Alycia Debnam-Carey), την πολεμίστρια Indra (Adina Porter) και τον εξοστρακισμένο Lincoln (Ricky Whittle). Μαζί με πολλούς ακόμα, όλοι αυτοί μπλέκονται σε περιπέτειες κατά τις οποίες πότε είναι σύμμαχοι και πότε εχθροί. Όλοι με όλους!

Η ηθοποιία δεν συγκαταλέγεται στα υπέρ της σειράς. Οι περισσότεροι ρόλοι ενσαρκώνονται με μέτριο τρόπο και κυρίως από άτομα στις πρωταγωνιστικές θέσεις, όπως η Eliza Taylor. Στα μείον θα συμπεριλάβω τους ακατανόητους θανάτους χαρακτήρων που είναι πολύ δημοφιλείς. Στην τρίτη σεζόν αποφασίστηκε να σκοτώσουν ίσως και τον πιο δημοφιλή και αγαπητό χαρακτήρα. Όπως απάντησε για το ζήτημα ο Jason Rothenberg, δημιουργός της σειράς, αυτό έγινε επειδή η λογική της σειράς είναι “άσχημα πράγματα συμβαίνουν σε κάθε επεισόδιο” και προφανώς σε αυτό αποφάσισαν να σκοτώσουν αυτό το χαρακτήρα, κίνηση που μετάνιωσαν διότι ξεσηκώθηκαν όλοι οι φανς. Άρα, το σενάριο γράφεται στο πόδι και για να ταράξει περιέχει κάθε φορά και ένα συνταρακτικό γεγονός. Χμμ. Συγχαρητήρια!

Αν εξαιρέσουμε αυτό το θέμα, παρά το ότι γράφεται στο πόδι, το σενάριο επιμένει να είναι το δυνατό χαρτί της σειράς, μια σειρά την οποία συστήνω ανεπιφύλακτα! Βεβαίως κρατάω μια επιφύλαξη για το τι θα γίνει στην 4η σεζόν, καθώς το τελευταίο επεισόδιο άφησε περίεργη γεύση! Ίσως έπρεπε να τη λήξουν εδώ. Θα φανεί! Και ελπίζω να διαψευσθώ!

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΙΣΗ:

Must_Watch


Advertisement