The Nice Guys (2016) – Κριτική Ταινίας

O Ryan Gosling είναι sexy. Ο Russell Crowe ήταν sexy στο «Gladiator» και μετά δεν ξανάγινε ποτέ sexy, επειδή το φαΐ είναι υπέροχο. Το «The Nice Guys» είναι εξίσου υπέροχο με το φαΐ. Γι’ αυτό μόλις το είδα, ήθελα να ικανοποιήσω παραπάνω την ικανοποίησή μου και πήγα να φάω burger, γιατί ο Russell Crowe είναι το πρότυπο μου και όχι ο Ryan Gosling. Κυρίως επειδή μου είναι ευκολότερο ν’ ανοιγοκλείνω τα σαγόνια μου, παρά να σηκώνω βάρη.

«The Nice Guys» είναι ο τίτλος της νέας ταινίας του Shane Black. Ποιος είναι αυτός; Ούτε εγώ τον ήξερα ονομαστικά. Ούτε φατσικά. Αλλά γνώριζα της ταινίες του όπως κι εσείς. «Lethal Weapon», «Lethal Weapon 2», «Lethal Weapon 3», «Lethal Weapon 4», «Kiss Kiss Bang Bang» και «Iron Man 3». Κοινώς ο τύπος είναι οι ταινίες δράσης με μπάτσους κι έναν υπερήρωα. Προφανώς η νέα του ταινία δεν απέχει πολύ από αυτό το είδος. Πρόκειται για μία θεωρητικά απλή ιστορία. Ιδιωτικός ντετέκτιβ γνωρίζει έναν wannabe ντετέκτιβ και ψάχνουν να βρουν ένα κορίτσι, που συνδέεται κάπως με την πορνοβιομηχανία του Los Angeles στην δεκαετία του ’70. Όπως προείπα ή προέγραψα, η ιστορία είναι φαινομενικά απλή. Στην πραγματικότητα γίνεται ό,τι να ‘ναι. Ευτυχώς δεν πρόκειται για τον ακατανόητο χαμό του «Iron Man 3», του δωματίου μου ή της ζωής μου, αλλά για έναν υπέροχο και άκρως διασκεδαστικό χαμό με εξαιρετική δράση, χιούμορ και ανατροπές.

105810792

Αν και η ταινία μοιάζει με κλασσική buddy cop ιστορία, ξεφεύγει αρκετά από αυτόν τον περιορισμό. Το μυστήριο είναι εντονότερο και καλοχτισμένο, οι χαρακτήρες θεσπέσιοι και το χιούμορ φρέσκο και με σωστό timing. Ο Black αποφεύγει τα κλισέ που ο ίδιος καθιέρωσε με τα φονικά όπλα το ’80 και το ’90 και δείχνει ότι μπορεί να δημιουργήσει μία όμορφη, σύγχρονη και καλογραμμένη ταινία, παρότι αναφέρεται στην δεκαετία που τα μουστάκια του 1821 επανήλθαν στη μόδα. Σκηνοθετικά δεν πρόσεξα κάτι αξιομνημόνευτο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε, αλλά ότι ήμουν πλήρως απορροφημένος στην ιστορία και δεν πρόσεχα την σκηνοθεσία. Α και το «The Nice Guys» είναι η πρώτη ταινία που σκηνοθετεί ο Shane Black, στην οποία δεν παίζει ο Robert Downey Jr. Αυτή ήταν μια άχρηστη πληροφορία, για να γεμίσω το κομμάτι που θα έπρεπε να μιλάει για τα τεχνικά ζητήματα της ταινίας.

Συνήθως το σημείο όπου πρέπει ν’ αναφέρω τους ηθοποιούς και το επίπεδο των ερμηνειών τους, είναι το χειρότερό μου, αλλά σήμερα είναι μια διαφορετική μέρα. Διάβασα για την σχολή μου, οπότε κατ’ επέκταση ευθυγραμμίστηκαν είκοσι πλανήτες, σφαγιάστηκαν εξήντα παρθένες και έσκασε το μπαμπάκι. Η υποκριτική ικανότητα του Russell Crowe είναι αδιαμφισβήτητη. Η εμφάνιση του Gosling επίσης. Οι πλαστικές της Kim Basinger το ίδιο. Η διαφορά είναι ότι ο Ryan Gosling δίνει μία από τις απολαυστικότερες και πιο τσαλακωμένες ερμηνείες της ζωής του. Δεν παίζει τον ωραίο, γοητευτικό και μυστηριώδη τύπο, αλλά έναν τραυματισμένο πατέρα με χαλασμένη ηθική πυξίδα. Και είναι εκπληκτικός. Η χημεία του με τον βίαιο, σοβαροφανή χαρακτήρα του Crowe είναι φυσικότατη και καθ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας, αυτοί οι δύο χολιγουντιανοί σταρ μοιάζουν να είναι όντως ιδιωτικοί ντετέκτιβ, που όλα τους πάνε σκατά. Συγγνώμη για τη γλώσσα, αλλά η λέξη κόπρανα δε μου αρέσει. Παρά την φοβερή ερμηνεία του ξανθού αγγέλου που όλες σας θα βιάζατε, την παράσταση κερδίζει η μικρή Angourie Rice. Παλεύω με όλο μου το είναι να μην κάνω λογοπαίγνιο με το αγγούρι και το ρύζι του ονόματός της. Το κοριτσάκι υποδύεται την κόρη του χαρακτήρα του Ryan Gosling και κατατροπώνει όποιον βρίσκεται σε σκηνή μαζί της. Επίσης ο χαρακτήρας της είναι ο μόνος που σπρώχνει την ιστορία προς την σωστή κατεύθυνση και ταυτόχρονα δεν είναι το ενοχλητικό παιδάκι που καταστρέφει την ευχάριστη διάθεση της ταινίας.

maxresdefault

Αν ψάχνετε λόγους να πάτε κινηματογράφο, ιδού μία ταινία που αξίζει τον κόπο, τον χρόνο και το χρήμα. Αν όμως ο χρόνος είναι χρήμα, τότε αξίζει τον κόπο, το χρήμα και το χρήμα. Μπορεί να πάω να την ξαναδώ. Ναι είμαι από αυτούς. Χιούμορ, πλοκή, χαρακτήρες και δράση. Τι άλλο θέλετε; Ένα εκατομμύριο ευρώ; Οκ δεκτό. Επειδή προς το παρόν μου είναι δύσκολο να εκπληρώσω αυτήν την επιθυμία, πηγαίνετε να δείτε το «The Nice Guys».

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

The Nice Guys


Advertisement