The Witch (2015) – Κριτική Ταινίας

Στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, πρωτοεμφανίστηκε στην αποικιοκρατική, τότε, Αμερική το φαινόμενο της μαγείας και των μαγισσών. Ξεκίνησε ουσιαστικά, με την δίκη ενός ζευγαριού όπου ο άντρας κατηγόρησε τη σύζυγό του ότι είναι μάγισσα και αυτή με τη σειρά της εκείνον, πως είναι μάγος. Σε μία άκρως συντηρητική κοινωνία, που κυριαρχούσε ο θρησκευτικός φονταμενταλισμός, μία τέτοια κατηγορία ήταν πάρα πολύ σοβαρή.

Ακολούθησαν πολλές δίκες και κυνήγια μαγισσών στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, με αποτέλεσμα αρκετοί άνθρωποι να εκτελεστούν, αφού είχαν κριθεί ένοχοι για πρακτικές μαγείας. Το μεγαλύτερο ποσοστό ήταν γυναίκες. Η ιστορία του The Witch, διαδραματίζεται εκείνη ακριβώς την εποχή και μας παρουσιάζει τη ζωή μίας οικογένειας που ζει απομονωμένη στο αγρόκτημά της. Όταν αρχίζουν να συμβαίνουν γεγονότα τα οποία, στην πορεία, οδηγούν σε υποψίες υπερφυσικής παρουσίας, η επιρροή μιας μάγισσας μοιάζει ως η μόνη εξήγηση.

Η πλοκή της ταινίας ξεκινάει με την δίκη του πατέρα της οικογένειας William (Ralph Ineson), ο οποίος καταδικάζεται για το έγκλημα της υπερηφάνιας ενώπιον του Θεού. Έτσι, αποφασίζεται να εξοριστεί μαζί με την οικογένεια του από τον οικισμό στον οποίο ζούσαν. Η οικογένεια φεύγει  και εγκαθίσταται σε μία πεδιάδα δίπλα στο δάσος, όπου χτίζει μια μικρή φάρμα. Οι τριβές μεταξύ των μελών της οικογένειας αρχίζουν όταν ο νεογέννητος γιός, τον οποίο πρόσεχε η μεγαλύτερη κόρη Thomasin (Anya Taylor-Joy), εξαφανίζεται μυστηριωδώς σχεδόν μέσα από τα χέρια της. Σε όλη την διάρκεια της ταινίας, τονίζεται η επιρροή που είχε τότε η θρησκεία στους ανθρώπους, οι οποίοι θεωρούσαν πως ήταν εκ των πραγμάτων ανάξιοι και αμαρτωλοί απέναντι στον Θεό, με κάθε τους πράξη να κρίνεται από Αυτόν. Ο πατέρας θεωρεί τον εαυτό του υποκριτή και ανάξιο να προσφέρει στην οικογένειά του, ενώ η μητέρα Katherine (Kate Dickie) βυθίζεται στο πένθος μετά την εξαφάνιση του μωρού και πιστεύει πως ο Θεός τους τιμωρεί για τις αμαρτίες τους. Ο μεγάλος γιός της οικογένειας, Caleb (Harvey Scrimshaw), ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του και τον καλύπτει στα ψέματά του. Παράλληλα με τις δυσκολίες επιβίωσης που αντιμετωπίζει η οικογένεια, καθώς οι σοδειές τους είναι φτωχικές και δεν έχουν πρόσβαση σε αγαθά, δημιουργούνται διαμάχες μεταξύ των μελών της, που κατηγορούν ο ένας τον άλλον για την κακή τους τύχη, αγνοώντας τις σκοτεινές δυνάμεις που φαίνεται να κινούν τα νήματα.

the-witch

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως το “The Witch” δεν είναι μια ταινία τρόμου, με την έννοια που ίσως έχουμε στο μυαλό μας οι περισσότεροι. Δεν περιέχει ακραία και αχρείαστη βία, ούτε scare jumps στα οποία είμαστε συνηθισμένοι στις ταινίες του είδους τα τελευταία χρόνια. Ο τρόμος της συγκεκριμένης ταινίας είναι υπόγειος και ρεαλιστικός, βάζοντας τον θεατή μέσα στη ζωή της οικογένειας και παρουσιάζει με ακρίβεια και αληθοφάνεια το κλίμα της περιόδου. Αναφέρεται στην μαγεία και τις μάγισσες όπως ακριβώς αποτυπώνεται στις παραδόσεις και τα κείμενα της εποχής και όχι με τον Χολιγουντιανό τρόπο που, ομολογουμένως, έχει κουράσει το κοινό.

Σκηνοθέτης και σεναριογράφος της ταινίας είναι ο πρωτάρης Robert Eggers. Και στους δύο τομείς η ταινία παίρνει άριστα. Αξίζει να σημειωθεί πως έγινε πάρα πολύ μεγάλη έρευνα από τον ίδιο γύρω από το θέμα ώστε να το αποτυπώσει όσο το δυνατόν πιστά στην παράδοση. Μεγάλο μέρος των διαλόγων μεταφέρεται αυτούσιο από κείμενα και μαρτυρίες της εποχής. Η ανάπτυξη των χαρακτήρων, μέσα από τις πολύ καλές ερμηνείες των ηθοποιών αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τις ταινίες τρόμου, που πάσχουν από ρηχούς χαρακτήρες. Το soundtrack της ταινίας είναι άκρως υποβλητικό και σε πολλά του σημεία μπορεί από μόνο του να σε κάνει να ανατριχιάσεις.

Δεν ξέρω αν υπάρχει αρνητικό σημείο στην ταινία, αλλά ειλικρινά, εγώ δεν κατάφερα να βρω κάτι. Το γεγονός πως ο Robert Eggers έχει αναλάβει και το remake του κλασικού “Nosferatu” με ενθουσίασε και περιμένω πως και πως τα επόμενα δημιουργήματά του. Κατά τη γνώμη μου, αν συνεχίσει στο ίδιο μονοπάτι, όπως αυτό του “The Witch”, ίσως καταφέρει να ανατρέψει τον σημερινό «ορισμό» της ταινίας τρόμου.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Must_Watch


Advertisement