Sherlock – Κριτική Σειράς

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί τις ατελείωτες ώρες και τις μεγάλες διαφωνίες στις οποίες όλοι μας έχουμε εμπλακεί κάποια στιγμή στη ζωή μας: ένα κρύο πρωινό, στο σχολείο, στη σχολή, στον καφέ, στην παραλία, στο δρόμο για το σπίτι μετά από μια μεγάλη και αλκοολική νύχτα. Δεν έχει σημασία το μέρος, η ώρα, η κατάσταση. Σημασία έχει ότι όλοι μας το έχουμε κάνει (ή θα το κάνουμε στο μέλλον). Ναι. Όλοι μας έχουμε σηκώσει το ανάστημά μας και έχουμε υπερασπιστεί τη θέση μας για την καλύτερη σειρά όλων των εποχών!! Οι απόψεις πολλές: από τα εξαιρετικά Breaking bad, Game of thrones και House of cards, έως τις πιο “light” επιλογές Sex and the City και Friends. Αυτό το άρθρο υπερασπίζεται τη δική μου μία και μοναδική “καλύτερη”: Sherlock!

Γιατί το Sherlock; Θεωρώ ότι οποιοσδήποτε έχει δει τη σειρά μπορεί να υποψιαστεί πολλούς από τους λόγους. Και ιδιαιτέρως, αν ανάμεσά σας υπάρχει κάποιος ή κάποια που ήταν λάτρης των αναμφισβήτητα εξαιρετικών βιβλίων του sir Arthur Conan – Doyle πριν δει τη σειρά, θα βρει ακόμα περισσότερους λόγους να την ανάγει στην καλύτερη! Καταρχάς, τα διηγήματα του Sherlock Holmes έχουν αποτελέσει πηγή για πάνω από 25 τηλεοπτικές και κινηματογραφικές μεταφορές. Ειδικά το τρίτο βιβλίο του sir Arthur Conan-Doyle, The Hound of the Baskervilles, έχει εμπνεύσει πολλούς σκηνοθέτες και σεναριογράφους! Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν εμπνευστεί από τα διηγήματα συμπεριλαμβάνονται οι δημιουργοί του Sherlock, Mark Gatiss και Steven Moffat.

Ο Sherlock Holmes (Benedict Cumberbatch) είναι ένας ιδιόμορφος και πολύπλοκος χαρακτήρας. Είναι περίεργος, ιδιότροπος, εκρηκτικός, εφευρετικός, ειρωνικός, υπερόπτης, προσβλητικός, αντισυμβατικός, αντικοινωνικός και εξαιρετικά ναρκισσιστής. Ιδιαίτερα γνωστός για τη μνήμη του, χαρακτηρίζει τον εαυτό του ως συμβουλευτικό ντετέκτιβ. Μα τι σημαίνει αυτό; Όπως μας πληροφορεί ο ίδιος στο πρώτο επεισόδιο της σειράς (A study in pink): “Είμαι ο μόνος στον κόσμο. Εγώ εφηύρα το επάγγελμα… Σημαίνει όποτε η αστυνομία είναι έξω από τα νερά της – που πάντα είναι -συμβουλεύονται εμένα!”. Αυτήν την ιδιόμορφη προσωπικότητα πολλοί την χαρακτηρίζουν ως ψυχοπαθή. Και θα μπορούσε. Αλλά όπως επισημαίνει ο Sherlock στο ίδιο επεισόδιο: “Δεν είμαι ψυχοπαθής, είμαι ένας υψηλής λειτουργικότητας κοινωνιοπαθής”. Αυτό πρακτικά μεταφράζεται στον επόμενο διάλογο ανάμεσα στον ίδιο και τον γιατρό John Watson (Martin Freeman):

W.- Μόλις συνάντησα ένα φίλο σου.

S.- Φίλο;

W.- Έναν εχθρό.

S.- Aαα, ποιον από όλους;

86316472_9490883-low_res-sherlock

Πάμε στην υπόθεση. Ο Sherlock Holmes, με τη βοήθεια του γιατρού και φίλου του John Watson, λύνουν υποθέσεις εγκλημάτων. Κατά κύριο λόγο οι υποθέσεις προέρχονται από την Αγγλική Metropolitan Police Servise. Βεβαίως, μια προσωπικότητα σαν τον Sherlock δεν μπορεί παρά να έχει και έναν “μεγάλο εχθρό”, που σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι άλλος από τον Jim Moriarty (Andrew Scott). Η εκδοχή των βιβλίων και των έως τώρα σειρών/ταινιών αποτυπώνει την Αγγλία του 1900 περίπου. Το Sherlock εν αντιθέσει τοποθετεί τη δράση στην σύγχρονη εποχή. Και αυτό είναι ο πρώτος μεγάλος λόγος που το κάνει ασυναγώνιστο. Η μεταφορά στο χρόνο έχει γίνει τόσο προσεγμένα, αλλά ακολουθώντας τη γραμμή των βιβλίων ταυτόχρονα. Μια διάνοια, όπως ο Sherlock, στο σημερινό κόσμο θα έπαιζε στα δάχτυλα τα τεχνολογικά ευρήματα. Και αυτό κάνει. Η σειρά αποτελείται από 3 σεζόν, 3 επεισοδίων η κάθε μία, ενώ την Πρωτοχρονιά του 2016 κυκλοφόρησε ένα επετειακό επεισόδιο, προοίμιο της 4ης σεζόν, την οποία περιμένουμε από το 2014. Περιμένουμε. Από το 2014. Ως το 2017 που θα βγει ξανά στον αέρα. Το 2017!

Ας έρθουμε τώρα στον μεγαλύτερο λόγο που αυτή η σειρά είναι η καλύτερη. Ηθοποιοί. Το Sherlock αποτελείται από ένα cast που πραγματικά δίνει ρεσιτάλ σε κάθε επεισόδιο. Φυσικά, θα ξεχωρίσω τέσσερις. Πρώτος, ο ένας και μοναδικός  Benedict Cumberbatch, ο οποίος υποδύεται τον Sherlock. Από που να αρχίσω; Είναι η καλύτερη απόδοση του ρόλου που έχω δει και πιστέψτε με τους έχω δει σχεδόν όλους. Ο Cumberbatch έχει καταπιεί τον Sherlock. Στην απόδοση του ρόλου συμμετέχει όλο του το σώμα: μορφασμοί, πρόσωπο, κορμί, φωνή, χέρια, πόδια. Ο Sherlock είναι ένας χαρακτήρας που διακατέχεται από ακρότητες, καθώς (όσοι έχετε διαβάσει τα βιβλία θα το ξέρετε καλά) είναι ένας τύπος με τόσο δραστήριο μυαλό, που για να μην σκέφτεται την περίοδο που δεν έχει υποθέσεις κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. Η κάθε μικρή προέκταση ενός τόσο ιδιόμορφου ατόμου γίνεται κατανοητή από τον τρόπο που τον ενσαρκώνει ο Cumberbatch. Δεύτερος, ο Martin Freeman (το μικρό μας Hobbit), που υποδύεται τον John Watson, έναν πρώην στρατιωτικό γιατρό που καταφέρνει να γίνει ο μοναδικός φίλος του Sherlock Holmes. Σε αυτήν την ενσάρκωση θα ξεχωρίσω τις έντονα συναισθηματικές σκηνές. Ιδιαιτέρως την απόλυτη στιγμή που, πάνω από τον τάφο, ψιθυρίζει (The Reichenbach Fall): “Μην…είσαι..νεκρός”.

Επόμενος στη λίστα μου ο μοναδικός Andrew Scott, δηλαδή ο Jim Moriarty. Υποδύεται καταπληκτικά τον κακό Sherlock. Διότι οι δύο χαρακτήρες έχουν κάτι κοινό: είναι παρανοϊκές διάνοιες. Ο Moriarty όμως είναι η κακή εκδοχή. Δεν θα πω πολλά, είναι καταπληκτικός. Και το αποδεικνύει από την πρώτη σκηνή που εμφανίζεται. Τέλος, δεν θα μπορούσα να παραλείψω την τρίτη διάνοια της σειράς, τον πειθαρχημένο Mycroff Holmes, αδελφό του Sherlock. Τον υποδύεται ο Mark Gattis (ένας εκ των δημιουργών και συγγραφέων της σειράς και ταυτόχρονα υπεύθυνος παραγωγής). Φυσικά πέρα από αυτούς η σειρά απαρτίζεται από πολύ καλές υποκριτικές παρουσίες. Θα αναφέρω μόνο την Una Stubbs (επειδή τη λάτρεψα), η οποία υποδύεται υπέροχα την σπιτονοικοκυρά του Holmes, Mrs Hudson, και ενσαρκώνει με απίθανο τρόπο την αγγλίδα μεσήλικα: βαθιά αγγλική προφορά, τσάι και ευγένεια!

Αν στην ηθοποιία προσθέσεις τη συγγραφική ομάδα και τη σκηνοθεσία, έχεις ένα πολύ δυνατό αποτέλεσμα. Φυσικά, δε γίνεται να μην αναφερθώ στο χιούμορ της σειράς, το οποίο είναι πολύ έξυπνο και ίσως αρκετά “αγγλικό” πολλές φορές. Η σειρά έχει πολλά σκηνοθετικά τρικ που την ξεχωρίζουν, ενώ η μουσική της επένδυση είναι πολύ προσεγμένη και της δίνει μια ατμοσφαιρική διάσταση.  Άρα, Sherlock:

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Must_Watch


Advertisement