X-Men: Apocalypse – Κριτική Ταινίας

Μία ταινία με το καλύτερο “fan service” που έχουμε δει σε ταινία με υπερήρωες τα τελευταία χρόνια.

Όταν ένας αρχαίος Αιγύπτιος μεταλλαγμένος έρχεται πίσω στη ζωή με μοναδικό σκοπό την αναδημιουργία του κόσμου κατά τη δική του εικόνα, οι X-Men ενώνονται για άλλη μια φορά για να τον ανατρέψουν. Κάπως έτσι τα πράγματα γίνονται απροσδόκητα διασκεδαστικά και άκρως επικά.

Βρισκόμαστε στο 1980, σχεδόν  δέκα χρόνια μετά τα γεγονότα που συνέβησαν στο “X-men: Days of Future Past”, τα οποία έκαναν γνωστή την ύπαρξη και την παρουσία των μεταλλαγμένων στον κόσμο. Όμως, η συγκεκριμένη κατάσταση έχει ωθήσει ορισμένες αιρέσεις να πιστεύουν πως ο πρώτος μεταλλαγμένος γεννήθηκε δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν και προσπαθούν να βρουν στοιχεία για να τον επαναφέρουν στη ζωή. Έτσι και γίνεται. Ο “en sabah nur” όπως τον αποκαλούσαν στην αρχαία Αίγυπτο, που σημαίνει ο πρώτος,  έχει αποφασίσει πως η ανθρωπότητα έχει χάσει το δρόμο της και είναι ο μόνος που μπορεί να επαναφέρει την αρμονία.

Σκεπτόμενος την ταινία τις τελευταίες μέρες προσπαθούσα να κατασταλάξω τις προσδοκίες μου και επηρεασμένος από την προηγούμενη ταινία X-Men – την οποία λάτρεψα και τη θεώρησα ως ένα από τα καλύτερα δείγματα του είδους – μπήκα στην αίθουσα με πιο επίγειες προσδοκίες. Το αποτέλεσμα  όμως, με εξέπληξε ευχάριστα. Ήταν μία ταινία που ως σκοπό της είχε την ικανοποίηση των εκατομμυρίων φαν των ταινιών αυτών, χωρίς να νοιάζεται για την κριτική – την αρνητική κυρίως – που θα δεχόταν από άτομα που δεν είναι οικείοι με ταινίες του είδους.

hqyqxvfnbce8jfpwptqn

Το μεγαλύτερο κυρίως θετικό της ταινίας, κατά τη γνώμη μου, είναι ότι σε έπιανε απροετοίμαστο σε ορισμένες σκηνές κάτι που έκανε την ταινία ακόμα πιο διασκεδαστική. Υπήρξαν σκηνές που δεν έχουμε δει ξανά σε υπερηρωική ταινία, όπως μια πνευματική μάχη που μετατρέπεται σε σωματική με πολύ ωραίο τρόπο, και σκηνές που αγαπήσαμε από προηγούμενες ταινίες να κάνουν την επανεμφάνιση τους χάρη στον πλέον κατάλληλο άνθρωπο για να αναλάβει ταινία X-Men τον Bryan Singer.

Και μιας και αναφέρθηκα σε συντελεστή της ταινίας θα ήθελα να συνεχίσω έτσι, λέγοντας πως το cast δίνει τον καλύτερο του εαυτό, με πρώτο και καλύτερο τον Michael Fassbender, ο οποίος σε ορισμένες σκηνές σε έκανε να ανατριχιάσεις, όχι με τις καταστροφικές δυνάμεις του ως “Magneto” αλλά με την οργή που προσπαθεί να τιθασέψει ο συγκεκριμένος χαρακτήρας. Συνεχίζοντας με τους ηθοποιούς, ο επόμενος που θα αναφέρω είναι επάξια ο James McAvoy, ο οποίος συνεχίζει να εξελίσσει τον ρόλο του ηγέτη των M-Men, Charles Xavier, και να δίνει τον καλύτερο του εαυτό. Επόμενη στη λίστα θα είναι η πλέον καταξιωμένη Jenifer Lawrence ως Raven ή Mystique όπως είναι γνωστή,  η οποία καταφέρνει να εξελίξει τον χαρακτήρα της από ένα μπερδεμένο και φοβισμένο κορίτσι (στην πρώτη ταινία), σε μία οργισμένη και γεμάτη εκδικητικότητα δολοφόνο (στη δεύτερη ταινία) και καταλήγοντας σε μία “οδηγό” για τους νέους μεταλλαγμένους που έρχονται στη σχολή. Τελευταίο άφησα τον Oscar Isaac, ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί ως ένας από τους πιο ανερχόμενους ηθοποιούς του Hollywood. Καθώς δίνει μία άκρως απειλητική ερμηνεία ως ο απόλυτος μεταλλαγμένος “Apocalypse” που αποδεικνύεται αντάξιος αντίπαλος για την ομάδα. Χωρίς να έχω αναφέρει τους υπόλοιπους ηθοποιούς  δεν σημαίνει πως δεν κάνουν καταπληκτική δουλειά.

Η ταινία όπως προείπα κάνει καταπληκτική δουλειά στο “fan service” που παραδίδει. Οδηγεί τους χαρακτήρες που αγαπήθηκαν από τα κόμικ και τις animated μεταφορές τους σε storylines που θέλουμε να τους δούμε καθώς και με την εικόνα που συνηθίσαμε και αγαπήσαμε. Υπάρχει επίσης ένα cameo ενός χαρακτήρα ίσως του πιο αγαπητού χαρακτήρα των fans που κυριολεκτικά έκλεψε την παράσταση και μας έκανε να θέλουμε άμεσα περισσότερο. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να περιμένουμε.

1444660775

Υπάρχει όμως και ένα αρνητικό κλίμα που περικυκλώνει την ταινία με πολλούς να παραπονιούνται πως ορισμένες ατάκες δεν κολλούσαν με την πλοκή και πως ορισμένα αστεία ήταν λίγο “forced” κάτι που το βρήκα ελάχιστα έως καθόλου στη διάρκεια της ταινίας.

Συνοψίζοντας βρήκα το “X-Men : Apocalypse” μία άκρως διασκεδαστική ταινία, κομμένη και ραμμένη ειδικά για τους fans της ομάδας των μεταταγμένων Ηρώων της Marvel. Χωρίς να θέλει να κρύψει αυτό που είναι πίσω από φθηνές σοβαροφάνειες, το “X-Men : Apocalypse” μπαίνει επάξια στις κορυφαίες για μένα τουλάχιστον ταινίες των X-Men.

Υ.Γ. Μείνετε μετά τους τίτλους τέλους.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Na_To_Deis_Sto_Cinema


Advertisement