Suits (2011– ) – Κριτική Σειράς

To «Suits» είναι μια σειρά του δικτύου USA για κοστούμια. Φάση «Muppets», αλλά μόνο κοστούμια. Πλάκα κάνω. Βασικά, αποπειράθηκα να κάνω ένα αστείο και απέτυχα, όμως μην ανησυχείτε. Το «Suits» αποπειράθηκε να κάνει μια γαμάτη σειρά και τα κατάφερε, όσο εγώ κατάφερα να πάρω πτυχίο στα τέσσερα χρόνια. Δεύτερο αστείο που δεν δουλεύει, επειδή δεν έχετε τις απαραίτητες πληροφορίες για να το καταλάβετε. Τελειώνω πέμπτο έτος και χρωστάω μαθήματα. Τώρα το εξήγησα και χάθηκε κάθε ίχνος μειδιάματος.

Η σειρά ακολουθεί τις περιπέτειες του μπαφάκια αλλά απίστευτα ευφυή Mike Ross, που ξεκινούν όταν ένα αποτυχημένο deal ναρκωτικών τον οδηγεί να γίνει ψεύτικος δικηγόρος και μαθητευόμενος του Harvey Specter, του κορυφαίου δικηγόρου στη Νέα Υόρκη. Δεν θα αναλύσω τι συμβαίνει στον κάθε κύκλο, γιατί δεν θυμάμαι αφού τους παρακολουθούσα, ενώ έπαιζα φιδάκι στο κινητό. Λογικά πάει κάπως έτσι:

Στον πρώτο κύκλο γνωρίζουμε τους χαρακτήρες και τους παρακολουθούμε στις νορμάλ ζωές τους, πριν εμφανιστεί ο Mike και αρχίσουν όλα να αλλάζουν. Το γεγονός ότι ο Mike δεν είναι δικηγόρος δημιουργεί μερικά προβλήματα. Όλοι φοράνε κοστούμια. Τα προβλήματα είναι άλλα. Όχι ότι όλοι φοράνε κοστούμια αν και παίζει να ιδρώνουν πολύ το καλοκαίρι στη Νέα Υόρκη.

suits-tv-show-wallpaper

Στον δεύτερο κύκλο κάποιος μαθαίνει ότι ο Mike δεν είναι πραγματικός δικηγόρος, αλλά κάποιος απειλεί την δικηγορική εταιρεία τους, ο Mike παίζει σημαντικό ρόλο στην σωτηρία της και όλα καλά. Στο εντωμεταξύ στάνταρ υπάρχουν ερωτικά ενδιαφέροντα για τους δικηγόρους μας, ενώ ταυτόχρονα κερδίζουν υποθέσεις, κατά την διάρκεια των οποίων τους γνωρίζουμε καλύτερα. Όλοι φοράνε κοστούμια.

Τρίτος κύκλος: Σοβαρά δεν θυμάμαι τίποτα. Εισάγονται νέοι χαρακτήρες στη σειρά, κάποιοι παλαιότεροι μαθαίνουν το ένοχο μυστικό κι εκβιάζουν τους πρωταγωνιστές. Όλοι φοράνε κοστούμια.
Τέταρτος κύκλος: Υποθέσεις, διάλογοι σε διαδρόμους, έρωτας, εκβιασμοί, αποκαλύψεις και κοστούμια.

Πέμπτος κύκλος: Αυτόν τον θυμάμαι, αλλά λόγω συνοχής θα συνεχίσω να γράφω αόριστα. Εσωτερικές διαμάχες εντός της εταιρείας. Κάποιος μαθαίνει το μυστικό και απειλεί τους βασικούς χαρακτήρες. Όλοι φοράνε κοστούμια.

Δεν θα αναφερθώ ιδιαίτερα στην υποκριτική, γιατί δεν αξίζει την αναφορά μου. Ω, τι είπα… Στο ρόλο του αήττητου, όμορφου, επιτυχημένου, χαρισματικού και κάτοχο πολλών ακόμα επιθέτων συνώνυμων του «γαμάτου», Harvey Specter είναι ο Gabriel Macht. Συνεχίζοντας να κάνω scroll down στη σελίδα του Imdb, τον θεωρητικό πρωταγωνιστή-διάνοια Mike Ross υποδύεται ο Patrick J. Adams. Το πρώην μοντέλο Meghan Markle παίζει την Rachel Zane, ενώ η Sarah Rafferty αναλαμβάνει τον ρόλο της γραμματέως του Harvey, Donna Paulsen και διαθέτει όλα τα εκπληκτικά επίθετα που χαρακτηρίζουν το αφεντικό της. Η αρχηγός του δικηγορικού crew είναι η Jessica Pearson, την οποία ενσαρκώνει η Gina Torres. Ολοκληρώνοντας την παράγραφο, κράτησα ειδική θέση για τον αγαπημένο μου φλώρο δικηγόρο, που λατρεύω να μισώ, να αγαπάω, να μισώ και τελικά να αγαπάω με λίγο μίσος, Louis Litt. Ο Rick Hoffman ίσως και να είναι έτσι στην πραγματική του ζωή.

nup_171805_0195

Σχετικά με τα τεχνικά ζητήματα δεν υπάρχει κάτι άξιο προσοχής, αφού το μεγαλύτερο μέρος των γυρισμάτων λαμβάνουν χώρα σε στούντιο και η φαντασία απουσιάζει πλήρως από την σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και τη μουσική. Προφανώς πρόκειται για μια δικηγορική σειρά, αλλά λίγο ρίσκο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Σόρι, Ίκαρε.

Το «Suits» ξεκινά γραπώνοντας το ενδιαφέρον. Έχει ξεκάθαρο χιούμορ, στυλ και φινέτσα, αλλά δυστυχώς ελάχιστες φορές γίνεται κάτι παραπάνω από μία επαναλαμβανόμενη σαπουνόπερα ή φτηνή απομίμηση δημιουργήματος του Sorkin. Οι χαρακτήρες είναι ξεκάθαροι, αλλά παρά τις όποιες προσπάθειες παραμένουν μονοδιάστατοι, ενώ το σενάριο όταν δεν είναι προβλέψιμο, είναι αδιάφορο. Επίσης, είναι η πρώτη σειρά περί νομικής, που δεν έχει σχεδόν καθόλου σκηνές δικαστηρίου. Αφενός αυτό είναι φρέσκο, αφετέρου είναι σαν παραλία γυμνιστών χωρίς την παραλία. Ένα ακόμη πρόβλημα του δημιουργήματος του Aaron Kosh είναι ότι δεν διαθέτει ξεκάθαρο θέμα. Μιλάει περί ηθικής, ανθρωπίνων σχέσεων, φιλίας, αλλαγής, χρημάτων, δύναμης, διαφθοράς; Δεν έχω ιδέα και μάλλον ούτε οι συγγραφείς. Το μεγαλύτερο παράπονό μου είναι ότι παρά το δυνατό, γεμάτο ελπίδες ξεκίνημα, η σειρά δεν εκμεταλλεύεται αυτό που την κάνει διαφορετική. Τον ιδιοφυή Mike Ross. Ο τύπος έχει τραυματικό παρελθόν, έχει κάνει λάθη και είναι διάνοια. Δείξ’ τον εν δράσει, καθώς προχωράει η ιστορία και ανεβαίνει στην ιεραρχία. Αντ’ αυτού, γίνεται η επιλογή να αντικατασταθεί ως πρωταγωνιστής άτυπα από τον Harvey Specter, επειδή είναι πιο cool.
Βλέποντας «Suits» θα ξεχάσετε ότι έχετε λίγα λεφτά και ότι τα ρούχα σας είναι χάλια ή πως είναι να βλέπεις ενδιαφέροντες χαρακτήρες, καλό σενάριο και υποκριτική. Ίσως όμως αποκτήσετε μια βαθύτερη κατανόηση των χαμένων ευκαιριών και του φιδακίου.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Markia_Kai_Agapimenoi


Advertisement