Το δωμάτιο (2015) / Room – Κριτική Ταινίας

Το Room είναι μία ταινία – βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο – την οποία εάν αποφασίσεις να τη δεις, καλό θα ήταν να έχεις μια καλή ψυχολογική κατάσταση. Δεν είναι το κλασικό δράμα, το οποίο έχει ως σκοπό να σε κάνει να νιώσεις δυστυχία και πόνο, όμως μέσα από τις καταπληκτικές του ερμηνείες και το καθηλωτικό του σενάριο, καταφέρνει να σου περάσει το ένα και μοναδικό του μήνυμα… την ελπίδα.

Η ταινία βρίσκει μία γυναίκα (Brie Larson), η οποία βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια έγκλειστη σε ένα δωμάτιο, όπου την κρατά αιχμάλωτη ο απαγωγέας της. Στη διάρκεια των ετών αυτών η γυναίκα έχει γεννήσει ένα αγοράκι, τον Jack (Jacob Tremblay).

Ο Jack έχει μεγαλώσει μέσα στο δωμάτιο, χωρίς να έχει επίγνωση του έξω κόσμου, παρά μόνο από πράγματα που έχει δει στην τηλεόραση νομίζοντας πως βρίσκονται μόνο μέσα σε αυτή.

'Room' is a journey out of darkness, director says

Η ιστορία ξεκινά δείχνοντας με άριστο τρόπο πως αυτή η γυναίκα που ακούει μονάχα στο όνομα “Ma”, έτσι δηλαδή όπως την αποκαλεί ο πεντάχρονος γιός της , καταφέρνει να μεγαλώσει το παιδί της μέσα σε ένα δωμάτιο, στο οποίο ελάχιστοι θα κατάφερναν να αντέξουν. Έχοντας δημιουργήσει έναν ολόκληρο κόσμο για τον γιo της και μαθαίνοντας του τι είναι σωστό και τι λάθος καθώς και απαντώντας του σε κάθε ερώτηση που ενδεχομένως έχει ένα παιδί στην ηλικία των πέντε ετών, η ταινία καταφέρνει από τα πρώτα λεπτά να σε “εγκλωβίσει” στην ιστορία της, κάνοντας σε και εσένα σαν θεατή να πιστεύεις πως είσαι μέσα στο δωμάτιο.

Η ταινία δεν θέλει να κρύψει ότι οι χαρακτήρες βγαίνουν εν τέλει από το δωμάτιο καθώς η ιστορία εξελίσσεται και ξεδιπλώνει την ομορφιά της, αφού οι χαρακτήρες βγουν από το δωμάτιο, διότι τότε εστιάζει στην προσαρμογή της γυναίκας, αλλά κυρίως του μικρού αγοριού, το οποίο δεν είχε ποτέ στη ζωή του επαφή με τον έξω κόσμο.

Υπάρχουν στιγμές που πραγματικά γίνεσαι ένα με τους πρωταγωνιστές καθώς, η Brie Larson και ο Jacob Tremblay έχουν καθηλωτική χημεία ως μητέρα και γιος. Εκεί είναι που η ταινία μέσα από τις καταστάσεις και τις τεράστιες αλλαγές που βιώνουν τα δύο αυτά άτομα καταφέρνει να σε κάνει αν όχι να βουρκώσεις τουλάχιστον να νιώσεις στο 100% τις δοκιμασίες των δύο ανθρώπων.

Έχοντας δικαίως αποσπάσει το Όσκαρ Α’ γυναικείου, η Brie Larson δίνει ρεσιτάλ ερμηνείας και συναισθημάτων έχοντας στο πλευρό της έναν επίσης ταλαντούχο ηθοποιό τον Jacob Tremblay, οι οποίοι σε συνδυασμό με το σενάριο, το οποίο έγραψε η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου, δημιουργούν ένα εξαίρετο και άκρως συγκινητικό αποτέλεσμα.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Must_Watch


Advertisement