Ζωούπολη (Zootopia) – Κριτική Ταινίας

Βρισκόμαστε στην πόλη Zootopia, όπου οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει οτιδήποτε. Με αυτή τη σκέψη στο μυαλό, η Judy Hopps (Ginnifer Goodwin), ένα δυναμικό και έξυπνο λαγουδάκι, αποφασίζει, όταν μεγαλώσει, να γίνει αστυνομικός και να κάνει τον κόσμο καλύτερο. Κανένα πρόβλημα! Ή μήπως υπάρχει κάποιο;

Στη Zootopia συνυπάρχουν αρμονικά όλα τα είδη ζώων: από τα μικροσκοπικά ποντικάκια έως τους γιγαντόσωμους ελέφαντες. Τί το ιδιαίτερο όμως έχει αυτή η μητρόπολη; Τα ζωάκια είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με στερεότυπα: το λιοντάρι είναι ο βασιλιάς της ζούγκλας, άρα και ο δήμαρχος της Zootopia είναι λέοντας· τα λαγουδάκια, ως φιλήσυχα ζωάκια, είναι καλλιεργητές λαχανικών· οι αστυνόμοι είναι άγρια ζωάκια: ταύροι, αρκούδες, ελέφαντες, ρινόκεροι και λύκοι. Λαγουδάκι; Όχι, όχι. Τα λαγουδάκια είναι για τα λαχανικά! Από την πρώτη στιγμή που ανέφερε η μικρή μας Judy το όνειρό της να γίνει αστυνομικός έβρισκε αντιδράσεις. Το πόσο έντονα είναι τα στερεότυπα γίνεται κατανοητό από τα λόγια του μπαμπά λαγού: “Judy, αναρωτήθηκες ποτέ γιατί η μαμά σου και εγώ γίναμε τόσο ευτυχισμένοι; Παρατήσαμε τα όνειρά μας και συμβιβαστήκαμε. Αν δεν δοκιμάσεις κάτι νέο, ποτέ δεν θα αποτύχεις”.

Η μικρή μας λαγουδίτσα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ δύστροπη κοινωνία, λοιπόν. Αλλά πεισματάρα και αποφασισμένη που είναι, καταφέρνει να αποφοιτήσει πρώτη από τη σχολή αστυνόμων και να πάει να εργαστεί στο κεντρικό αστυνομικό τμήμα της Zootopia, το ZPD! Και έτοιμη να αντιμετωπίσει το έγκλημα, να κυνηγήσει τους κακούς, να σώσει την πόλη και να κάνει τον κόσμο καλύτερο, περιμένει τη μεγάλη στιγμή που θα πάρει την πρώτη υπόθεσή της και θα πάει στο πόστο της. Και αυτή η στιγμή έρχεται και η μικρή μας Judy αναλαμβάνει το καταπληκτικό πόστο…της υπεύθυνης του χώρου στάθμευσης! Και αυτό διότι είναι λαγουδάκι. Και ως λαγουδάκι, δεν έχει τα φόντα να γίνει ένας καλός αστυνομικός. Αλλά η μικρή μας λαγουδίνα ρισκάρει τη δουλειά της για να λύσει μια υπόθεση εξαφάνισης και να αποδείξει την αξία της! Θα τα καταφέρει άραγε;

maxresdefault7

Μπορώ να πω ότι ξαναβλέπω ένα από τα αριστουργήματα της Disney. Αυτή η ταινία τα έχει όλα. Πρώτα από όλα, ο καθένας μπορεί να δει και να ευχαριστηθεί τη Zootopia: μικρός, μεγάλος, άντρας, γυναίκα. Η Zootopia απευθύνεται σε όλους. Το χιούμορ και η δομή της ταινίας αγγίζει κάθε ηλικία. Αρχικά, υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία κριτικάρουν την κοινωνία μας και σίγουρα δεν δημιουργήθηκαν για να γίνουν κατανοητά από τα παιδάκια, αλλά από τους γονείς που θα τα συνοδέψουν στο σινεμά! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι βραδύποδες στη δημόσια υπηρεσία. Ναι. Βραδύποδες. Στη δημόσια υπηρεσία. Ακριβώς όπως οι περισσότεροι δημόσιοι υπάλληλοι στην καθημερινή ζωή. Και σίγουρα δεν ήρθαν εδώ οι συντελεστές της ταινίας για να το εμπνευστούν. Μάλλον το δημόσιο είναι παντού έτσι!!!

Αν είστε γονείς, πάρτε τα παιδάκι σας και πάτε σινεμά! Αν είστε παιδάκια, πάρτε τους γονείς σας και πάτε σινεμά! Αλλιώς δείτε το μόνοι σας. Όπως και να το δείτε, όπου και να το δείτε, δεν γίνεται να μην γελάσετε με τη Zootopia. Σίγουρα από τις καλύτερες ταινίες κινούμενων σχεδίων των τελευταίων ετών. Disney το έκανες πάλι το θαύμα σου!

Na_To_Deis_Sto_Cinema


Advertisement