Hannibal (2013–2015) – Κριτική Σειράς

Όταν έμαθα πως ένας από τους αγαπημένους μου κακούς, θα αποκτούσε δική του σειρά, ήμουν αρκετά σκεπτικός. Κυρίως επειδή ο Hannibal Lecter, ο ‛‛πολιτισμένος κανίβαλος’’, έχει αποτυπωθεί στο μυαλό όλων μας με την γνωστή ερμηνεία του Anthony Hopkins. Αν και δεν ήταν η πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση του συγκεκριμένου χαρακτήρα (έχει εμφανιστεί στην επίσης πολύ καλή ταινία Manhunter το 1986, από τον ηθοποιό Brian Cox), είναι σίγουρα η καλύτερη. Η μετέπειτα νεαρή εκδοχή του στο Hannibal Rising δεν έπεισε και τόσο.

Όλες μου οι αμφιβολίες βέβαια διαλύθηκαν, μόλις έμαθα ότι τον ρόλο θα παίξει ο εξαιρετικός Mads Mikkelsen. Η επιλογή του με ενθουσίασε και ήμουν ιδιαίτερα περίεργος να δω πως θα ερμηνεύσει τον Dr. Lecter. Το υπόλοιπο καστ της σειράς είναι και αυτό λίγο πολύ γνωστό, με τον Hugh Dancy  να ενσαρκώνει τον Will Graham (ρόλο που έπαιξε στο παρελθόν ο πολύ καλός Edward Norton), τον Laurence Fishburne ως επικεφαλής της ομάδας του FBI και την Caroline Dhavernas ως την ψυχίατρο και φίλη του Will, Alana Bloom. Σε αρκετά επεισόδια εμφανίζεται επίσης η Gillian Anderson (X-Files) στον ρόλο της ψυχιάτρου του Hannibal, Bedelia du Maurier.

mads-in-hannibal-mads-mikkelsen-34246524-3660-2742

Πάμε λοιπόν, στο ψητό

Πρώτη  Σεζόν: Η πλοκή της σειράς ξεκινάει όταν ο Jack Crawford, επικεφαλής της ομάδας επιστήμης συμπεριφοράς του FBI, προσεγγίζει τον Will Graham ο οποίος είναι διδάσκων στην ακαδημία του FBI, ώστε ο δεύτερος να βοηθήσει στην υπόθεση ενός serial killer. Η ιδιαιτερότητα του Will Graham, είναι πως διαθέτει μία σπάνια  ενσυναίσθηση, η οποία του επιτρέπει να ταυτίζεται σχεδόν με τους δολοφόνους τους οποίους ερευνάει. Έτσι είναι ικανός να κατανοήσει την ψυχοσύνθεση και τα κίνητρα των δολοφόνων, το οποίο τον κάνει εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο για το FBI. Ο Will είναι αρχικά διστακτικός και φαίνεται να μη θέλει να μπει στην ενεργό δράση, κυρίως γιατί η χρήση του ταλέντου του φαίνεται να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην δική του ψυχολογία. Έτσι ο Jack αποφασίζει να αναθέσει στον γνωστό ψυχίατρο Dr. Hannibal Lecter (δεν γνωρίζει κανείς ακόμη πως και ο ίδιος είναι serial killer) την ψυχιατρική παρακολούθηση του Will, ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες. Ο Will τελικά ξεκινάει να δουλεύει για τον Jack και στην υπόλοιπη σεζόν τον βλέπουμε να αναλαμβάνει διάφορες υποθέσεις, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην σχέση που χτίζεται με τον Hannibal.

Δεύτερη Σεζόν: Η δεύτερη σεζόν εξελίσσεται με τον Will να βρίσκεται έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική για εγκληματίες. Την θέση του στο FBI έχει πάρει ο Hannibal, καθώς όλοι πιστεύουν πως ο Will δεν άντεξε την πίεση και την φθορά της δουλειάς, έχασε τα λογικά του και ταυτίστηκε τόσο πολύ με τους δολοφόνους, με αποτέλεσμα να δολοφονήσει και ο ίδιος. Προσπαθεί να αποδείξει την αθωότητα του και ταυτόχρονα να αποκαλύψει το πραγματικό πρόσωπο του Hannibal. Έχουμε και σε αυτή τη σεζόν διάφορες εξιχνιάσεις εγκλημάτων από κατά συρροή δολοφόνους, ενώ γνωρίζουμε τον Mason Verger, έναν ζάμπλουτο έμπορο κρεάτων με αρκετές… ιδιαιτερότητες. Σαν σύνολο, μία δυνατή σεζόν, με πολύ ωραίο τέλος.

Τρίτη Σεζόν: Η τελευταία σεζόν του Hannibal, μοιάζει να προσπαθεί να χωρέσει τρεις σεζόν μαζί σε μία. Αυτό έγινε εξαιτίας του γεγονότος πως ενώ η σειρά ήταν να συνεχιστεί, ανακοινώθηκε πως θα είναι ξαφνικά η τελική σεζόν. Σαν αποτέλεσμα έχουμε τα πρώτα επεισόδια να κυλάν αργά και χωρίς ιδιαίτερη εξέλιξη, με έμφαση στο παρελθόν του Hannibal και την διαμονή του, πλέον, στην Ευρώπη. Αργότερα εισάγεται ο χαρακτήρας του κατά συρροή δολοφόνου Francis Dolarhyde aka Tooth Fairy (Richard Armitage), με την ιστορία από εκεί και πέρα να διαδραματίζεται γύρω από αυτόν. Είναι ιδιαίτερα εμφανές σε αρκετά αν όχι σε όλα τα επεισόδια, ότι οι συντελεστές βιάστηκαν να κλείσουν με αξιοπρεπή τρόπο τη σειρά. Εν τέλει το πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, όμως έμεινα με το παράπονο. Παράπονο γιατί η σειρά αν συνεχιζόταν είχε ακόμη πάρα πολλά να δώσει.

Συνοψίζοντας λοιπόν, το Hannibal είναι μια πολύ καλή σειρά. Οι ερμηνείες όλων των ηθοποιών είναι αυτές που πρέπει, με το ντουέτο των πρωταγωνιστών να δίνει ρέστα. Σκηνοθετικά, εκτός από μερικές χαώδεις και ονειρικές σκηνές που παρατραβάνε, τα πάει επίσης πολύ καλά. Ο Hannibal του Mikkelsen ανταγωνίζεται στα ίσα αυτόν του Anthony Hopkins. Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός πως η σειρά μας παρουσιάζει την ιστορία του Hannibal αλλά και τον ίδιο, αρκετά διαφορετικά από ότι το υλικό που έχει προηγηθεί με τις ταινίες. Έχει δηλαδή την δική της, μοναδική προσωπικότητα.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Must_Watch


Advertisement