The Rise Of The Synths: Το παλιό soundtrack μίας νέας γενιάς

“Το παλιό soundtrack μίας νέας γενιάς”

Υποστηρίξτε το “The Rise of the Synths” στο kickstarter εδώ.

Το “The Rise of the Synths” είναι ένα ντοκιμαντέρ για την Synthwave σκηνή, την νοσταλγία και τον κόσμο της δημιουργίας ήχων. Ο σκηνοθέτης Ivan Castell και ο παραγωγός Javier Moreno, μαζί με μία έμπειρη δημιουργική ομάδα, οραματίστηκαν αυτό το πολύ φιλόδοξο εγχείρημα και ζητούν τώρα την βοήθεια όλων των υποστηρικτών της Synthwave σκηνής για την υλοποίηση του.

Η ταινία είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και στις ρίζες της μουσικής σκηνής Synthwave, ένα μουσικό ρεύμα στα μέσα του 2000, μία ακαταμάχητη μίξη της σύγχρονης ηλεκτρονικής μουσικής με την νοσταλγική ποπ των ’80ς, που τα τελευταία χρόνια “αναγεννήθηκε” και γρήγορα αναπτύσσεται σε μία πολύ δημοφιλή σκηνή.

Η ομάδα του “The Rise of the Synths” κατάφερε να μαζέψει ένα καταπληκτικό line-up γνωστών -και μη- καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο. Μερικοί θρυλικοί καλλιτέχνες όπως ο Giorgio Moroder, John Carpenter, Claudio Simonetti (Goblin), Tangerine Dream, Brad Fiedel, Stu Phillips, Harold Faltermeyer, Jan Hammer και φυσικά ο βραβευμένος με όσκαρ Έλληνας συνθέτης Vangelis, έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να συμμετάσχουν στο project.

Μερικοί από τους καλλιτέχνες που θα πάρουν μέρος στο project:

d4d08e931ca02871df21694e92772a57_original

Ο σκηνοθέτης και εμπνευστής του project, Ivan Castell, μίλησε αποκλειστικά στο PAPIYAWN.

Τι σε ενέπνευσε ώστε να δημιουργήσεις αυτό το project;

Ivan: Έγινε τελείως ξαφνικά. Πριν τρία χρόνια, ένας φίλος μου φωτογράφος μου έστειλε ένα κομμάτι για να χρησιμοποιήσω ως “χαλί” για ένα βίντεο στο οποίο δουλεύαμε. Το κομμάτι λεγόταν “Cobretti” του 80s Stallone. Αρχικά, το μίσησα αλλά συνέχισα να το ακούω χωρίς να ξέρω τι μου τραβούσε την προσοχή. Δύο βδομάδες αργότερα είχα την πρώτη μου λίστα στο Youtube με 20-30 synthwave κομμάτια. Τότε σκέφτηκα πως αν αυτή η μουσική είχε τόση επιρροή σε μένα, ως δημιουργό, τότε θα μπορούσε να κάνει το ίδιο και σε άλλους. Άρχισα να ανεβάζω αυτή την μουσική στο facebook και άλλοι δημιουργοί ταινιών άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον. Μέρες αργότερα έπαιρνα πολλά μηνύματα για το πως αυτή η μουσική τους ενέπνευσε δημιουργικά. Τότε κατάλαβα ότι υπάρχει κάτι πιο σημαντικό σε αυτή την μουσική και άρχισα την έρευνα.

Ποιός είναι ο “στόχος” της ταινίας; Τι θέλεις να πετύχεις με την δημιουργία της;

Ivan: Σκοπός μας είναι ο κόσμος να ανακαλύψει αυτό το είδος μουσικής. Σαν δημιουργός ταινιών, αυτή η μουσική είναι ευλογία, σε εμπνέει να γράψεις. Αυτό που θέλω είναι ο κόσμος να ανακαλύψει αυτούς τους συνθέτες και να τους αντιμετωπίσει σαν πραγματικούς καλλιτέχνες.

13055341_465661486970955_8392456251183511180_n

Πόσο σημαντική είναι η synth μουσική στο σινεμά;

Ivan: Η μουσική και το σινεμά πάνε μαζί. Όταν βγαίνει μία ταινία και έχει αξιομνημόνευτο soundtrack μπορεί να γίνει εύκολα διαχρονική. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα, αλλά για να αναφέρω μερικά: “Escape from NY”, “Thief”, “Sorcerer”, “Scarface”, ή και πιο σύγχρονες ταινίες όπως “Drive”, “Maniac” ή “It follows”.

Ποιά ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε ως τώρα;

Ivan: Η πλειοψηφία των καλλιτεχνών δεν έχουν τηλεοπτική εμπειρία και πολύ συχνά κρύβουν την πραγματική τους ταυτότητα. Ήταν αρκετά δύσκολο αρχικά να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους. Είμαστε πολύ περήφανοι για τους καλλιτέχνες που αποφάσισαν να συμμετέχουν στο project.

Η άλλη δυσκολία είναι φυσικά η χρηματοδότηση. Αποφασίσαμε να βασίσουμε τα πάντα στο crowdfunding καθώς δεν μπορούσαμε να βρούμε κάποιον “παραδοσιακό” τρόπο επιχορήγησης. Συνήθως όταν άνθρωποι της βιομηχανίας βλέπουν το teaser ενθουσιάζονται, λατρεύουν το concept, αλλά βρίσκουν πολύ δύσκολη την προώθηση του. Γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι αυτή η ταινία θα έχει κοινό σε όλο τον κόσμο αλλά κάποιος θα πρέπει να πάρει το ρίσκο πρώτος.

Γιατί κάποιος θα πρέπει να υποστηρίξει το “The Rise of The Synths” στο kickstarter;

Ivan: Γιατί πιθανόν αλλιώς η ταινία να μην ολοκληρωθεί. Η ταινία έχει πολλούς υποστηρικτές και κορυφαίοι άνθρωποι της βιομηχανίας του κινηματογράφου έχουν επικοινωνήσει μαζί μας αλλά, στην τελική, δεν παύει να είναι ένα ντοκιμαντέρ υψηλού concept από μία μικρή και αφοσιωμένη ομάδα που αποσκοπεί να προσφέρει την καλύτερη οπτική ποιότητα που υπάρχει και αυτό σημαίνει: budget.

Υποστηρίξτε το “The Rise of the Synths” στο kickstarter και ανταμειφθείτε με υπέροχο merch:

 

Για περισσότερες πληροφορίες: theriseofthesynths.com