Captain America: Εμφύλιος Πόλεμος – Κριτική Ταινίας

Ηγούμενος της νέας ομάδας Εκδικητών ο Captain America βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα περιστατικό το οποίο θέλει την ομάδα να απαντήσει για τις παράπλευρες απώλειες που προκλήθηκαν σε ένα συγκεκριμένο συμβάν. Κυβερνήσεις ανά την υφήλιο συγκεντρώνονται για να βρουν μια λύση όσον αφορά τους εκδικητές και τους περιορισμούς τους οποίους πρέπει να υποστούν για να αποφεύγονται συμβάντα με παράπλευρες απώλειες.

Η λύση που προτείνουν τα ηνωμένα έθνη είναι ένα συμβόλαιο περιορισμένων πρωτοβουλιών, το οποίο ορίζει την δράση και την επέμβαση των εκδικητών μόνο εάν κριθεί απαραίτητη από την ολομέλεια των ηνωμένων εθνών. Η συγκεκριμένη συνθήκη βρίσκει σύμφωνο τον Τονυ Σταρκ (Iron Man), ο οποίος πιστεύει πως έτσι θα δοθεί μια λύση στο πρόβλημα. Όμως, ορισμένα μέλη της ομάδας, μέσα σε αυτούς και ο Στιβ Ροτζερς (Captain America), δεν συμφωνούν πως με αυτόν το τρόπο τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα. Έχοντας έτσι, ως αποτέλεσμα την ρήξη των εκδικητών σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα.

Βγαίνοντας από την αίθουσα είχα πολλά συναισθήματα, κυρίως ικανοποίησης, λόγω της πολυετούς αναμονής και ως comic book fan και ως θεατής, που μου υπόσχονται δύο και κάτι ώρες θεάματος και επικών συγκρούσεων μεταξύ ηρώων.

Η ταινία ήταν άψογα σκηνοθετημένη. Για άλλη μία φορά το τιμόνι της σκηνοθεσίας αναλάμβαναν οι Russo brothers, οι οποίοι κατάφεραν να προσθέσουν άλλη μία εξαίρετη ταινία στο κινηματογραφικό σύμπαν της Marvel.

CAPTAIN-AMERICA-CIVIL-WAR-new-trailer-112-1200x632

Έχοντας κρατήσει τα στοιχεία του πολιτικού θρίλερ οπού υιοθέτησε το “Captain America: Winter Soldier”, αλλά προσθέτοντας περισσότερα, όπως στοιχεία ψυχολογικού θρίλερ, τα οποία “παίζουν” με τα συναισθήματα σου, κάνουν την ταινία να ξεχωρίσει από τον προκάτοχο της. Οι σκηνές δράσης είναι άριστα σκηνοθετημένες και σε κρατούν σε πλήρη αγωνία. Με εντυπωσιακά stunts και δράση που δύσκολα βλέπεις από το σημερινό Hollywood, που το μόνο που θέλει να πετύχει είναι να θαμπώσει τον θεατή με εκρήξεις. Χωρίς λοιπόν να σποιλάρω κάτι, η σκηνή με την αναμέτρηση των δύο ομάδων είναι κάτι που δεν βλέπεις συχνά από θέμα δράσης και τον τρόπο εξέλιξης της. Το σενάριο είναι άρτια δομημένο, χωρίς να αφήνει κανένα χαρακτήρα στο περιθώριο, κάτι που είναι εξαιρετικά δύσκολο όταν οι κεντρικοί χαρακτήρες της ταινίας είναι δώδεκα.

Ας μιλήσουμε λοιπόν για τους χαρακτήρες, ξεκινώντας από τις νέες προσθήκες, αφού είναι κάτι για το οποίο η ταινία συζητιέται πολύ, καθώς προσθέτει δύο πασίγνωστους χαρακτήρες από το σύμπαν της Marvel: τον Spider-Man και τον Black Panther. Εδώ, υπάρχουν κάποιοι που θα διαφωνήσουν για το ποιος χαρακτήρας έκλεψε την παράσταση. Κατά τη γνώμη μου και οι δύο χαρακτήρες ήταν ξεχωριστοί και μοναδικοί με τον δικό τους τρόπο καθώς, ο Tom Holland ως ο πολυαγαπημένος μας Spider-Man αφήνει το στίγμα του στην κινηματογραφική πορεία του ήρωα. Από την άλλη ο Chadwick Boseman ως πρωτοεμφανιζόμενος Black Panther, καταφέρνει να κάνει τον κάθε θεατή – αναγνώστη κόμικ ή μη- να θέλει να δει περισσότερο τον συγκεκριμένο χαρακτήρα στην οθόνη.

Θα δώσω όμως, τα εύσημα της μάχης αυτής στον Tom Holland ο οποίος πραγματικά με κατέπληξε με την ερμηνεία του ως Spider-Man.

captain-america-civil-war-spider-man-shield-official

Γυρνώντας λοιπόν στους γνωστούς από προηγούμενες ταινίες χαρακτήρες, ένιωσα πως όλοι τους βγήκαν αλλαγμένοι από τα συμβάντα της ταινίας. Κυρίως όμως, ο Captain America και ο Iron Man, οι οποίοι βρίσκονται στο κέντρο της διαμάχης με τρίτο σε σειρά τον χαρακτήρα του Bucky Barnes, τον διαβόητο δολοφόνο γνωστό ως Winter Soldier, ο οποίος αφού ξέφυγε από τον έλεγχο της Hydra παλεύει να βρει τον παλιό του εαυτό με την βοήθεια του Cap. Όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, όσο περίεργο και αν ακούγεται, καταφέρνουν να «δέσουν» με πολύ ωραίο τρόπο στην ιστορία έτσι ώστε να μη νιώθεις ότι βρίσκονται εκεί μόνο για να βρίσκονται. Να προσθέσω εδώ πως δεν πιστεύω πως το αποτέλεσμα θα ήταν τόσο καλό αν δεν υπήρχαν τόσο καλές ερμηνείες από σχεδόν όλο το καστ, με αποκορύφωμα τους Evans και Downey, οι οποίοι καταφέρνουν με την τελική τους ιδεολογική – και όχι μόνο – αναμέτρηση να σε κάνουν να ανατριχιάσεις.

Όχι βέβαια πως η ταινία είναι τέλεια. Εννοείται ότι κάποιοι θα θεωρήσουν πως ο κακός της ταινίας δεν επαρκούσε για να επιτελέσει τον σκοπό του – κάτι το οποίο με βρίσκει με αντίθετη άποψη.

Συνοψίζοντας, το “Captain America: Civil War” ήταν όσα περίμενα και ακόμα περισσότερα. Με κράτησε σε αγωνία σε όλη του τη διάρκεια, με έκανε να γελάσω – όποτε έπρεπε – και ήταν ένα “κοκτέιλ” συναισθημάτων. Είχε ορισμένες πολύ συγκινητικές στιγμές διότι μετά από τόσες ταινίες, και ειδικά στη συγκεκριμένη, νοιάζεσαι για το τι θα συμβεί στους χαρακτήρες. Προσωπικά το απόλαυσα και θεωρώ ότι δύσκολα θα ξαναδούμε κάτι τόσο επικό και καλοδουλεμένο, μια άριστη ένωση της έβδομης και ένατης τέχνης.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Na_To_Deis_Sto_Cinema


Advertisement