Το μαύρο άλογο (The Dark Horse) – Κριτική Ταινίας

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία, το “The Dark Horse”, αποτελεί τη δεύτερη ταινία μεγάλου μήκους του Νεοζηλανδού James Napier Robertson. Ένα ιδιαίτερο δράμα, με έμφαση στην περιθωριοποίηση, την αφοσίωση αλλά και την ελπίδα.

Η ιστορία είναι βασισμένη στη ζωή του Genesis Potini, ενός ιδιοφυούς σκακιστή που έπασχε από διπολική διαταραχή. Το ρόλο του Genesis, ο οποίος υπήρξε υπαρκτό πρόσωπο, καλείται να ενσαρκώσει ο πολυβραβευμένος Cliff Curtis.

Με την κοινωνία να τον στιγματίζει ως “τρελό” και να τον παραγκωνίζει, ο Genesis βρίσκει την ψυχική του διέξοδο καταφέρνοντας να αφοσιωθεί σε ένα σκοπό. Γίνεται ο άνθρωπος (με Α κεφαλαίο) που θα δώσει ελπίδα, αλλά και έμπνευση σε μία ομάδα φτωχών και περιθωριακών παιδιών, καθώς αποφασίζει να τους μάθει σκάκι και να τους προετοιμάσει για να πάρουν μέρος σε ένα τουρνουά στο Όκλαντ.

Ο ίδιος “τρελός” λοιπόν, που δίνει κίνητρο σε αυτά τα παιδιά να θέτουν στόχους στη ζωή τους, είναι και αυτός που θα γλιτώσει και τον ανιψιό του, ονόματι Μana, (κατά κόσμον James Rolleston) οποίος ακολουθώντας τη προδιαγεγραμμένη από τον πατέρα του πορεία, βαδίζει ακούσια στο δρόμο της διαφθοράς.

Η αλήθεια είναι πως δεν την κατατάσσω σε εκείνες τις ταινίες που σε κερδίζουν από το πρώτο λεπτό, αν όμως της δώσετε μια ευκαιρία το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα σας ανταμείψει.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

dvd