Το Βιβλίο της Ζούγκλας (Jungle Book) – Κριτική Ταινίας

Να πάτε να δείτε το «The Jungle Book». Πρέπει να γράψω παραπάνω; Να δείτε το «The Jungle Book». Δεν θέλω αστειάκια του τύπου «πήγα σε βιβλιοπωλείο και δεν το βρήκα» ή «δεν βρίσκω τη βιντεοκασέτα από το 1967». Να πάτε να δείτε το βιβλίο της ζούγκλας, που παίζεται στους κινηματογράφους τώρα. Βασικά, αν το διαβάζεις μετά το τέλος του Απρίλη του 2016, δεν παίζεται τώρα. Παιζόταν τότε. Τώρα ζήσε με τα απαραίτητα αγαθά.

Η ταινία ακολουθεί την κλασσική ιστορία από το βιβλίο του Rudyard Kipling. Είναι πασίγνωστη, αλλά ας γράψω μια περίληψη, γιατί δεν εκτιμώ το χρόνο μου. Ο Mowgli είναι ένα εγκαταλελειμμένο παιδάκι, που μεγαλώνει στη ζούγκλα ως μέλος μιας αγέλης λύκων, με τη βοήθεια ενός πάνθηρα, του Bagheera. Αλλά ο κακός τίγρης, Shere Khan τον θέλει νεκρό και δεν θα σταματήσει πουθενά, μέχρι να το πετύχει. Ο Bagheera φυγαδεύει τον Mowgli με προορισμό το ανθρώπινο χωριό και στο δρόμο συναντάνε διάφορα ζώα, που στην πραγματικότητα δεν ζούνε στην ίδια ήπειρο, πόσο μάλλον στο ίδιο φυσικό περιβάλλον. Ως εδώ μπορώ να φτάσω, χωρίς να κάνω spoilers. Ναι, ο Baloo είναι στην ταινία. Η ιστορία έχει αρκετές, μικρές διαφορές συγκριτικά με την παλαιότερη έκδοσή της καθώς και λιγότερα τραγούδια.

Το θέμα της ταινίας είναι η αποδοχή της φύσης σου και του εαυτού σου. Αναφέρεται σε ένα ταξίδι μεταφορικό και κυριολεκτικό. Ο Mowgli, για να σωθεί, ταξιδεύει προς το ανθρώπινο χωριό και ταυτόχρονα μαθαίνει ότι για να τα καταφέρει, πρέπει να είναι ο εαυτός του. Η ιστορία πραγματεύεται κι άλλα θέματα, όπως η φιλία, η οικογένεια και η αίσθηση της συλλογικότητας. Την ίδια στιγμή, γίνεται μία εξαίσια φιλοσοφική, ρητορική ερώτηση σχετικά με την καταστροφική κι αυτοκαταστροφική φύση του ανθρώπινου είδους. Κοινώς, μπορεί η Disney να προωθεί την ταινία ως θέαμα για όλη την οικογένεια, αλλά ίσως να μην είναι. Άλλωστε υπάρχουν 2-3 σκηνές που σίγουρα τρόμαξαν εμένα, άρα δεν θα τρομάξουν κάποιον πάνω από 5.

Όσοι έχετε δει το παιδικό του 1967, ξεχάστε το, γιατί ήρθε αυτό το πράγμα. Υποτίθεται ότι η Disney κάνει μία ταινία με ηθοποιούς, αλλά ο μόνος ορατός στην οθόνη είναι Neel Sethi στο ρόλο του Mowgli. Οτιδήποτε άλλο βλέπετε, είναι φτιαγμένο εξ’ ολοκλήρου στον υπολογιστή όπως κι αυτό το κείμενο. Και παρόλα αυτά είναι αληθοφανές. Ένα συχνό ελάττωμα του CGI είναι ότι τα πλάσματα που κατασκευάζονται μέσω αυτού, μοιάζουν να μη διαθέτουν ρεαλιστικό βάρος στις κινήσεις τους. Στη συγκεκριμένη ταινία αυτό δεν υφίσταται, καθώς μετά τα πρώτα 10 λεπτά νόμιζα ότι όντως τα ζώα μιλάνε σε ένα παιδάκι. Το singularity πλησιάζει. Τα ρομπότ μας παίρνουν τις δουλειές.

THE JUNGLE BOOK
The Jungle Book, King Louie & Mowgli.©2016 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.

Ο σκηνοθέτης του «Iron Man», Jon Favreau ξοδεύει 175 εκατομμύρια και προσφέρει ένα οπτικό αριστούργημα-επίτευγμα του κινηματογράφου. Ο ρεαλισμός της κίνησης του περιβάλλοντος της ζούγκλας και των ζώων δεν υπερκαλύπτει την ιστορία, αλλά πετυχαίνει το αντίθετο. Δημιουργεί μια εκπληκτική ατμόσφαιρα και η σκηνοθεσία του Favreau καταφέρνει να μετατρέψει ένα παιδικό παραμύθι σε μία ισορροπημένη και αγωνιώδη περιπέτεια.

Όσο για την υποκριτική, ο μικρός Neel Sethi δίνει μία ικανοποιητική ερμηνεία παίζοντας απέναντι σε μπλε πανιά και κλεισμένος σε ένα στούντιο. Δεν το λες και μικρό επίτευγμα για ένα παιδάκι. Ο Ben Kinglsey ως η φωνή του Bagheera είναι η αρσενική μάνα που πάντα ήθελα. Ο Giancarlo Esposito ή ευρέως γνωστός ως ο κακός με το μισό πρόσωπο από το «Breaking Bad» χαρίζει τη φωνή του στον Akela τον ηγέτη της αγέλης των λύκων. Ο Christopher Walken γίνεται ο γιγάντιος King Louie και τραγουδάει τζαζ και ο Idris Elba είναι ο Shere Khan και κάθε φορά που εμφανίζεται στην οθόνη, βουρκώνω και θέλω τη μαμά μου, τον Bagheera. Παρόλα αυτά, ένας είναι ο νικητής του Oscar για voice over, το οποίο είναι το βραβείο που μόλις δημιούργησα. Ο Baloo! Σα να μην έφτανε το προαναφερθέν casting, ο Baloo παίζεται από τον Bill Murray ή για την ακρίβεια, τον Baloo τον «τερματίζει» ο Bill Murray και του αξίζει μία παράγραφος.

Ο Bill Murray είναι αστείος, διασκεδαστικός, συναισθηματικός και η ερμηνεία του θυμίζει τον ασυγκράτητο Robin Williams στο ρόλο του τζίνι από τον «Aladdin». Φυσικά, μεγάλο κομμάτι της χαρισματικότητας του χαρακτήρα του οφείλεται στη συγγραφή αυτού, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι ένας κωμικός όπως o Murray αυτοσχεδίασε μεγάλο κομμάτι του διαλόγου του. Αν κάποιος εκ των υπολοίπων ηθοποιών διεκδικεί το πολυπόθητο βραβείο voice over, είναι ο Idris Elba. Η φωνή του Shere Khan κάνει την παιδική ψυχούλα μου να τρέμει σαν τζάμι, όταν από δίπλα περνάει νταλίκα.

the-jungle-book-gets-an-incredible-and-spirited-full-super-bowl-trailer

Τα μόνα αρνητικά που βρήκα, είναι ότι αν ο Shere Khan δεν παιζόταν από ηθοποιό του επιπέδου του Idris Elba, θα μετατρεπόταν σε έναν κοινότυπο κακό, που απλώς υπάρχει για χάρη της ύπαρξης. Σαν την ομάδα ποδοσφαίρου του Άρη. Η κλιμάκωση της ταινίας λίγο πριν την τελευταία αναμέτρηση, μοιάζει κάπως βιαστική και ανόητη, αφήνοντας ορισμένες τρύπες στην πλοκή.

Εν κατακλείδι, το «The Jungle Book» μία εξαιρετική, κινηματογραφική εμπειρία που αντικαθιστά το animation της Disney ως το κλασσικό παραμύθι που θα θυμόμαστε για χρόνια.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

natodeistocinema