Star Wars: Episode VII – The Force Awakens – Κριτική Ταινίας

 

Και τις τρείς φορές που βγήκα από το σινεμά μετά από το Star Wars Episode VII: The Force Awakens, είχα ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη, βαθιά συγκίνηση και τρελή ανυπομονησία. Για το επόμενο επεισόδιο, φυσικά!

Νομίζω πως δε χρειάζονται ιδιαίτερες εισαγωγές και πρόλογοι όταν μιλάμε για ταινία Star Wars. Από πιτσιρίκια 10 ετών, μέχρι και άνθρωποι των 50-60, γνωρίζουν πλέον αυτό το διαστημικό έπος. Ο αντίκτυπος που είχαν και έχουν αυτές οι ταινίες στον κινηματογράφο (και όχι μόνο) μέχρι σήμερα, είναι τεράστιος.

star-wars-7

Όπως μάλλον θα γνωρίζετε, οι τριλογίες βγήκαν λίγο ανάποδα χρονολογικά. Οι πρώτες ταινίες, δηλαδή τα επεισόδια 4, 5, 6 βγήκαν το 1977, 1980 και 1983 αντίστοιχα. Οι επόμενες, τα επεισόδια 1, 2, 3 βγήκαν το 1999, 2002 και 2005. Η πρώτη τριλογία έκανε τεράστια επιτυχία, με το επεισόδιο 5 να μνημονεύεται ως η καλύτερη ταινία επιστημονικής φαντασίας σε πολλές περιπτώσεις. Για την δεύτερη τριλογία έχουν ειπωθεί αρκετά αρνητικά σχόλια. Αυτές οι αντιδράσεις θεωρώ πως είναι σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένες, καθώς η τριλογία ξέφυγε αρκετά από το πνεύμα των πρωτότυπων. Εξαίρεση για μένα αποτελεί το επεισόδιο 3 το οποίο μου άρεσε αρκετά, καθώς παρουσιάζει την ολοκληρωτική μετάλλαξη του Anakin Skywalker σε άρχοντα των Sith, τον γνωστό μας Darth Vader, χρησιμοποιώντας σκοτεινή ατμόσφαιρα και δυνατές συναισθηματικές σκηνές. Μέχρι να δω το επεισόδιο 7, ήταν, μπορώ να πω, η δική μου αγαπημένη ταινία της σειράς.

Η ιστορία του The Force Awakens διαδραματίζεται περίπου 30 χρόνια μετά το τέλος του επεισοδίου 6.  Ο πρωταγωνιστής της original τριλογίας και τελευταίος Jedi εν ζωή, Luke Skywalker (Mark Hamill) έχει εξαφανιστεί. Από τις στάχτες της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας έχει γεννηθεί το First Order, ένας στρατός που έχει ως στόχο την καταστροφή της New Republic. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η Αντίσταση, η οποία με την βοήθεια της Republic προσπαθεί να σταματήσει το First Order. Και οι δύο αντίπαλοι θέλουν απεγνωσμένα να βρουν τον Luke, οι μεν για να τον σκοτώσουν, οι δε για να τους βοηθήσει κατά του First Order. Η πλοκή αρχίζει όταν ένας πιλότος της Αντίστασης, παίρνει στα χέρια του έναν χάρτη που οδηγεί στην τοποθεσία όπου είναι κρυμμένος τόσα χρόνια ο τελευταίος ιππότης των Jedi. Ολόκληρο το σενάριο του επεισοδίου αυτού θυμίζει αρκετά εκείνο του επεισοδίου 4. Πολλοί κατηγορούν το συγκεκριμένο στοιχείο σαν έλλειψη έμπνευσης των συντελεστών, όμως προσωπικά πιστεύω πως είναι περισσότερο φόρος τιμής και υπενθύμιση όλων εκείνων, που έκαναν τα Star Wars σπουδαία.

Στην ταινία έχουμε δύο πρωταγωνιστές: Την Rey (Daisy Ridley) και τον Fin (John Boyega). Η Rey είναι μια νεαρή «ρακοσυλλέκτρια», που ζει πουλώντας μηχανικά εξαρτήματα που βρίσκει στον πλανήτη Jakku όπου μεγάλωσε. Την γνωρίζουμε σε μία τέτοια εξόρμηση σε ένα κατεστραμμένο Star Destroyer. Δεν έχει οικογένεια και ζει μέσα σε ένα παλιό ΑΤ-ΑΤ (εκείνα τα συμπαθέστατα τετράποδα άρματα της Αυτοκρατορίας) το οποίο έχει μετατρέψει σε σπίτι. Ο Fin είναι ένας Stormtrooper, στρατιώτης του First Order, ο οποίος αποφασίζει πως δεν θέλει πλέον να είναι μέλος αυτού του καθεστώτος, οπότε και δραπετεύει για να βρει την τύχη του αλλού. Αυτοί οι δύο συναντιούνται σχετικά νωρίς στην ταινία και από κει και πέρα προχωράνε σαν ομάδα.

 

rey__bb_8_star_wars_the_force_awakens-HD-1600x900

 

Τους πρωταγωνιστές πλαισιώνουν οι γνωστοί και μη εξαιρετέοι Han Solo (Harrison Ford) και Chewbacca (Peter Mayhew). Την εμφάνιση της κάνει και η Princess Leia (Carrie Fisher) όπως και τα συμπαθέστατα ρομπότ C3PO και R2-D2, με την προσθήκη του καινούργιου BB8.  Είναι πολύ σημαντικό ότι επέστρεψαν οι ίδιοι ηθοποιοί στους ρόλους αυτούς, καθώς δημιουργούν ένα συναίσθημα συνέχειας και νοσταλγίας, που τουλάχιστον εμένα με συγκίνησε. Ο «κακός» της ταινίας είναι ο Kylo Ren (Adam Driver), που θυμίζει αρκετά τον Darth Vader, καθώς είναι ψηλός, μαυροφορεμένος και επιβλητικός, ενώ καλύπτει το πρόσωπο του με μάσκα-κράνος στα πρότυπα του προκατόχου του.

Όλοι οι ηθοποιοί μας χαρίζουν πολύ καλές ερμηνείες, ιδίως οι νεότεροι, με την εξαίρεση της Princess Leia η οποία έχει μια πολύ επίπεδη και με λίγα κομμάτια διαλόγου παρουσία. Η ταινία έχει σωστό ρυθμό και ίσες ποσότητες δράσης και διαλόγων χωρίς να κουράζει σε κανένα της σημείο. Ο σκηνοθέτης, J.J Abrams έκανε πολύ καλή δουλειά στο να κρατήσει το ύφος και το πνεύμα Star Wars στην ταινία του και σε πολλά σημεία φαίνεται να ξεπερνάει τις προσδοκίες και να εξελίσσει ακόμα παραπάνω όσα του δόθηκαν σαν παρακαταθήκη από τις προηγούμενες ταινίες. Το ταλέντο του φαίνεται ξεκάθαρα στις σκηνές καταδίωξης και μάχης στο διάστημα, που μοιάζουν 100% πραγματικές. Το soundtrack της ταινίας είναι και πάλι πόνημα του John Williams και κυμαίνεται στα ίδια εξαιρετικά επίπεδα που μας έχει συνηθίσει. Ολόκληρη η ταινία ποντάρει ξεκάθαρα στην νοσταλγία και την αγάπη των οπαδών της και κάνει ότι καλύτερο μπορεί για να αποδείξει ότι είναι άξια συνέχεια του ονόματος που κουβαλάει.

 

720x405-des0135.PUB.4K.final.1267

 

Μου είναι αρκετά δύσκολο να βρω αρνητικά στο The Force Awakens. Το μοναδικό πράγμα που δε μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν η ερμηνεία της Carrie Fisher η οποία όμως δεν είναι κακή, απλά αδιάφορη. Κάτι που μπορεί να μην αρέσει σε μερικούς είναι ο χαρακτήρας του Kylo Ren, συγκεκριμένα κάποια στοιχεία που μπορούν να τον κάνουν να φανεί αστείος και να μην πείθει σαν σκοτεινός άρχοντας. Επίσης μπορεί να φανεί αρνητική όλη αυτή η μνεία που γίνεται στο επεισόδιο 4, καθώς αρκετοί χαρακτήρισαν το έργο απλή αντιγραφή. Προσωπικά πιστεύω πως και τα δύο τελευταία χαρακτηριστικά έχουν γίνει με σκοπό τέτοιο, ώστε να δοθεί η καλύτερη εξέλιξη τους στα επόμενα επεισόδια και να δέσουν το παλιό με το φρέσκο που ο κόσμος περιμένει να δει.

Συνοψίζοντας, το Star Wars παίρνει μια θέση στα καλύτερα της σειράς με το … φωτόσπαθό του. Έχει όλα εκείνα που μας έκαναν να αγαπήσουμε το franchise και με το παραπάνω. Δυνατές μάχες με lightsaber, επικές σκηνές στο διάστημα, καλό χιούμορ και πειστικές ερμηνείες, φοβερή σκηνοθεσία και υπέροχο soundtrack. Πάνω απ’ όλα είναι μια ταινία που φαίνεται πως φτιάχτηκε για αυτούς που αγαπάνε τα Star Wars και το σύμπαν του και πετυχαίνει απόλυτα το στόχο της.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

mustwatch


Advertisement