Lucifer (Season 01) – Κριτική Σειράς

“Στην αρχή… ο άγγελος Lucifer εκδιώχθηκε από τον παράδεισο και καταράστηκε να εξουσιάζει την κόλαση για όλη την αιωνιότητα. Μέχρι που αποφάσισε να πάει διακοπές…”

Με την εισαγωγή αυτή μας καλωσορίζει η καινούργια τηλεοπτική σειρά του FOX, Lucifer. Μια σειρά βασισμένη στο χαρακτήρα που δημιούργησε ο Neil Gainman το 1989 για τη σειρά graphic novels “Sandman” και δημοσιεύτηκε από την οικογένεια DC Comics. Εκτός όμως από τον κύριο χαρακτήρα και την διαβολική ικανότητά του να εκμαιεύει τους πιο σκοτεινούς και ανείπωτους πόθους των κοινών θνητών, η τηλεοπτική σειρά δεν έχει καμία σχέση με τα comics.

Η σειρά τοποθετείται στο Los Angeles όπου ο Διάβολος, κατά κόσμον Lucifer Morningstar, έχοντας εγκαταλείψει την μέχρι τότε ζωή του ως άρχοντας του σκότους, παρουσιάζεται να διευθύνει με μεγάλη επιτυχία το κλαμπ Lux. ( Άλλωστε ένας έκπτωτος άγγελος, μόνο στην πόλη των αγγέλων θα μπορούσε να βρει “καταφύγιο”). Ο λόγος του ερχομού του στη Γη, και της αποστροφής του να επιστρέψει πίσω, αποδίδεται στο γεγονός ότι κουράστηκε με τα καθήκοντά του στην Κόλαση. Αποφασίζοντας έτσι, να τα αφήσει όλα πίσω του, να διώξει όλους τους …“θαμώνες” και να περάσει καλά. (Μήπως όμως υπάρχει και κάποιος βαθύτερος λόγος πίσω από αυτόν που υποστηρίζει;;)

 

fox_Lucifer_L101_hulu

 

Την ενσάρκωση του Εωσφόρου επί Γης, αναλαμβάνει ο Ουαλός ηθοποιός Tom Ellis και φαίνεται πως του ταιριάζει γάντι. Με την απαράμιλλη γοητεία του, το χιούμορ του και την κλασσική λονδρέζικη προφορά του, αποδίδει εξαιρετικά τον εγωκεντρικό, φινετσάτο και φαντασμένο Lucifer. (Γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσε να φανταστεί κανείς τον Διάβολο, παρά με αγγλική προφορά και καλοραμμένα ακριβά κοστούμια).

Απαλλαγμένος λοιπόν, από τις ευθύνες και τις έννοιες της κόλασης απολαμβάνει κάθε στιγμή της επίγειας ζωή του, έχοντας πάντα στο κρεβάτι του αιθέριες υπάρξεις αλλά και το αγαπημένο του πιάνο στο κλαμπ για να χαλαρώνει. Μια ηρεμία που έρχεται να την ταράξει η απώλεια μιας φίλης του τραγουδίστριας, η οποία δολοφονήθηκε στα χέρια του. Θέλοντας να βρει τους υπαίτιους (και να τους περιποιηθεί καταλλήλως, φυσικά) συνεργάζεται με την αστυνομία. (Γιατί άλλη όρεξη δεν είχε ο Διάβολος, να το παίζει Ηρακλής Πουαρό).

Έτσι έρχεται στο προσκήνιο ένα πρόσωπο, η ντεντέκτιβ Chloe Decker (Lauren German) με την οποία και θα συνεργαστεί. Μια συνεργασία, που αναμένεται να τον αλλάξει και να του ξυπνήσει συναισθήματα, που μέχρι τότε αγνοούσε την ύπαρξή τους. Κάτι την κάνει να ξεχωρίζει… Κάτι, την κάνει να αντιστέκεται στην έμφυτη δεξιότητα του Lucifer να διαχειρίζεται με περίτεχνο τρόπο τους ανθρώπους, ιδίως τις γυναίκες(!). Όλες, εκτός από τη συγκεκριμένη.

Lucifer-Coin-600

 

Γιατί, σύμφωνα με τον συγγραφέα Tom Kapinos, ακόμα και ο “έξω από εδώ” έχει αισθήματα και όχι μόνο έχει αλλά αδυνατεί και να τα διαχειριστεί κιόλας. Για το λόγο αυτό, καταφεύγει στη βοήθεια μιας ψυχολόγου, Linda Martin (Rachael Harris) προκειμένου να τον βοηθήσει να κατανοήσει τις αλλαγές στα συναισθήματά του, από πού πηγάζουν, αλλά και το ποιος πραγματικά είναι. (ο παραλογισμός σε όλο του το μεγαλείο). Πώς να αντιμετωπίσεις όμως έναν άνθρωπο, που ισχυρίζεται ότι δεν είναι άνθρωπος αλλά ο Διάβολος (κυριολεκτικά).

Το γεγονός όμως ότι ο Lucifer, έχει αρχίσει να ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους και να εκδηλώνει δείγματα συμπάθειας, συμπόνιας ακόμα και ζήλιας φέρνουν σε ιδιαίτερα αμήχανη θέση τη βοηθό του και δεξί του χέρι Mazikeen, εκ Κολάσεως μεριά, (Lesley-Ann Brandt), η οποία διαρκώς του υπενθυμίζει ότι είναι ο Εωσφόρος και πως θα πρέπει να συμπεριφέρεται αντάξια της φήμης του!

Εν τέλει, το ” Lucifer ” παρόλο που δεν “σκίζει” από πρωτοτυπία, με κάποιον τρόπο διαφοροποιείται από τις κλασικές σειρές μεταφυσικού περιεχομένου και φαντασίας, εστιάζοντας περισσότερο στο χιούμορ.

Άλλωστε, μπορεί να έχουμε δει ουκ ολίγες φορές την ιστορία ατόμου με ιδιαίτερες ικανότητες να συνεργάζεται με την αστυνομία, με σκοπό τη διαλεύκανση υποθέσεων… όχι όμως και τον ίδιο τον Διάβολο.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

dvd.jpg