Deadpool – Κριτική Ταινίας

 

Πριν προχωρήσουμε στην κριτική για το Deadpool, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όσοι έχετε δει την ταινία Χ-Men Origins: Wolverine και θυμάστε εκείνο το έκτρωμα χαρακτήρα που ονόμασαν Deadpool,  βγάλτε το αμέσως από το μυαλό σας και ξεχάστε το. Πείτε ότι δεν υπήρξε ποτέ. Ωραία; Ξεκινάμε!

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Deadpool είναι ένας αντιήρωας των κόμικς της Marvel που συχνά αποτελούσε το κωμικό στοιχείο σε άλλα κόμικς όπου εμφανιζόταν. Αργότερα η δημοτικότητα του ανέβηκε και έχουν κυκλοφορήσει αρκετές σειρές κόμικς με τον ίδιο να πρωταγωνιστεί. Είναι γνωστός σαν “μισθοφόρος με το μεγάλο στόμα” και αποτελεί μία ακραία κάφρικη και ενήλικη εκδοχή του Spiderman όσον αφορά το χιούμορ και τις ατάκες που πετάει σε διόλου κατάλληλες στιγμές. Είναι ο τύπος που θα έρθει σε μία κηδεία και θα ευχηθεί πάντα τέτοια, απλά επειδή το βρίσκει αστείο. Ο Deadpool είναι επίσης γνωστός για το σπάσιμο του τέταρτου τοίχου, το οποίο σημαίνει ότι σε τακτά διαστήματα απευθύνεται κατευθείαν στους αναγνώστες. Στο κομμάτι της πιστότητας στον χαρακτήρα η ταινία κάνει καταπληκτική δουλειά. Είναι ακριβώς όπως έπρεπε να είναι στην μεγάλη οθόνη.

Από τους τίτλους αρχής της ταινίας γίνεται κατανοητό το πνεύμα και η κατεύθυνση του χιούμορ. Οι συντελεστές της, τρολάρουν τους εαυτούς τους με χαρακτηρισμούς όπως: “μία ταινία κάποιου κόπανου”, “Πρωταγωνιστούν: Ο τέλειος βλάκας του Θεού, ένας Άγγλος κακός, μια καυτή γκόμενα” και πολλούς ακόμα, ενώ ταυτόχρονα στην οθόνη βλέπουμε σκηνές βίας και αιματοκυλίσματος.

 

deadpool-trailer-2-56-163948

 

Η υπόθεση ξεκινάει με τον ήρωα μας να βρίσκεται σε ένα ταξί με άγνωστη κατεύθυνση. Στην πορεία μας αποκαλύπτεται πως πάει να βρει κάποιον με το όνομα Francis και φυσικά να τον σκοτώσει! Από εκεί και πέρα η πλοκή κυλάει με αρκετά flashbacks όπου μας γίνεται γνωστό πώς ο Wade Wilson (Ryan Reynolds) από μισθοφόρος τυχοδιώκτης έφτασε να γίνει ο παραμορφωμένος κοκκινοφορεμένος εκδικητής. Υπάρχει και έντονο love story, πού κατά την γνώμη μου χαλάει λίγο την όλη ροή της ταινίας και έχει γίνει ξεκάθαρα για να τραβήξει μεγαλύτερο μέρος κοινού.

Καθ’ όλη την διάρκεια της ταινίας έχουμε άπειρες αναφορές σε ταινίες, κόμικς, τραγούδια και πολλά άλλα κυρίως με κοροϊδευτική και ειρωνική χροιά. Για να αναφέρω λίγα, ο αθυρόστομος Deadpool πιάνει στο στόμα του: X-men, Batman, Wolverine (Hugh Jackman), Lion King, Aliens, Green Lantern, Spiderman, Ryan Reynolds (!), Star Wars. Με τον ίδιο τόνο απευθύνεται και στην τυφλή, υπερήλικα συγκάτοικό του, η οποία όμως του απαντά σε ανάλογο ύφος. Η ταινία έχει πάρει αρκετά στοιχεία από τα κόμικς και έχει εφεύρει ή αλλάξει κάποια άλλα, πάντα όμως με σεβασμό στον original χαρακτήρα του Deadpool.

 

deadpool-gallery-03-gallery-image

 

Στον τεχνικό τομέα, το αποτέλεσμα που βλέπουμε δεν έχει τίποτε να ζηλέψει από ακριβότερες παραγωγές υπερηρωικών ταινιών, χωρίς όμως να έχει υπερβολικά εφέ, όπως αντίστοιχες ταινίες. Η δράση είναι καταιγιστική και ακολουθεί σωστά τον ήρωα, παρουσιάζοντας όλο το μακελειό που δημιουργεί στο διάβα του με τρομερή λεπτομέρεια. Η ερμηνείες είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, με τον Deadpool και τον Colossus (Stefan Kapicic) να είναι ένα κλικ καλύτεροι από το υπόλοιπο καστ. Το soundtrack της ταινίας περιέχει αρκετά γνωστά και αγαπητά κομμάτια, με την υπόλοιπη ηχητική υπόκρουση να μην ενοχλεί αλλά να μην είναι και κάτι ιδιαίτερο. Κορυφαία στιγμή, η σκηνή με το X Gon’ Give It To Ya, του DMX.

Πολλά πράγματα μπορεί να ενοχλήσουν και να μην αρέσουν στο Deadpool. Πρώτα απ’ όλα μπορεί να ενοχλήσει το ίδιο το ύφος της ταινίας. Με άπειρες βρισιές, ωμή αναίτια και πολύ παραστατική βία, με τον ίδιο τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Το αν αρέσει η όχι η ταινία έχει να κάνει ξεκάθαρα με το αν καταρχάς ξέρεις τι πηγαίνεις να δεις και κατά δεύτερον αν σου αρέσει και δέχεσαι από πριν τον ήρωα για αυτό που είναι. Μια συμβουλή για το αντρικό κοινό: μη δείτε την ταινία με την κοπέλα σας (εκτός αν της αρέσει ο Deadpool, γενικά). Προσωπικά επειδή ο Deadpool μου αρέσει έτσι κ αλλιώς, αυτό που με χάλασε στην ταινία, όπως ανέφερα παραπάνω είναι η όλη ιστορία αγάπης που μου φάνηκε τελείως ασύνδετη με το πνεύμα του συνόλου. Επίσης εγώ ήθελα να δω περισσότερους υπερήρωες, με στολή και εξοπλισμό. Από την άποψη αυτή μου φάνηκε λιγάκι φτωχή.

Εν τέλει, το Deadpool είναι μια ταινία που θα ξετρελάνει τους fans του χαρακτήρα και αυτούς οι οποίοι ήθελαν επιτέλους να δουν υπερηρωική ταινία 18+ με την βία που της αρμόζει. Οι υπόλοιποι απλά θα περάσουν καλά και κάποιοι ίσως την βρουν από ανιαρή μέχρι και προσβλητική. Ο γράφων την βρήκε αρκετά καλή και περιμένει με ανυπομονησία το sequel!

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

dvd

 


Advertisement