Η Τριλογία της Απόκλισης: Αφοσίωση – Κριτική Ταινίας

Το τρίτο μέρος της “Τριλογίας της Απόκλισης”, φέρει τον τίτλο “Αφοσίωση”. Η κινηματογραφική μεταφορά του τρίτου βιβλίου της Veronika Roth σπάει στα δύο, με το πρώτο μέρος να βρίσκει τους πρωταγωνιστές μας να σχεδιάζουν την απόδραση τους από το Σικάγο, το οποίο αποτελεί για αυτούς τον μόνο γνωστό κόσμο. Αντιδρώντας στη διαχείριση της εξουσίας που ασκείται από την Έβελιν (Naomi Watts), η Τρις (Shailene Woodley) και ο Φορ (Theo James) θα εγκαταλείψουν την πόλη που μεγάλωσαν και θα περάσουν στην άλλη πλευρά του τοίχους, ανακαλύπτοντας την αλήθεια πίσω από την “πραγματικότητα” που ζούσαν στο Σικάγο.

Μετά την επιτυχία της πρώτης ταινίας της Απόκλισης, η οποία μας γνώρισε σε έναν κόσμο όπου οι κοινωνική κατάτμηση σε φατριές ήταν η βάση της λειτουργίας για την ιδιόμορφη κοινωνία του Σικάγου, ενώ η διαφορετικότητα, η “απόκλιση”, παίρνει τη μορφή παραπτώματος, ακολούθησε η αποτυχία της δεύτερης ταινίας, η οποία άφησε πικρή γεύση σε πολλούς οπαδούς. Η τελευταία ταινία είναι σαφώς καλύτερη από τη δεύτερη, αλλά η μεγάλη της διάρκεια δεν βασίζεται στη δράση, η οποία στα 121′ καταλαμβάνει τη μικρότερη ώρα, ενώ όταν εμφανίζεται η δράση η ταινία τελειώνει.

ct-new-trailer-released-for-the-divergent-series-allegiant-20150916

Η “Αφοσίωση” κατά κύριο λόγο βασίζεται σε δίπολα τα οποία εμφανίζονται διαρκώς στην πλοκή και την εξέλιξη της ταινίας. Έτσι, οι ήρωες διαπραγματεύονται το καλό και το κακό, τον έρωτα και τη ζήλια, την γενετική καθαρότητα και καταστροφή, την εξουσία και την ισότητα.

Αν και η ταινία γεννάει την περιέργεια και προκαλεί το ενδιαφέρον του θεατή, ωστόσο δεν καταφέρνει να διαφοροποιηθεί από τη “μόδα” των ταινιών αυτών, όπως είναι τα “Hunger Games” και “Maze Runner”. Αυτές οι ταινίες έχουν αρκετά κοινά σεναριογραφικά στοιχεία: ένας τόπος με ιδιαίτερη κοινωνική δομή, δημιουργημένος από μια ανώτερη και ανώτατη τάξη, απόλυτα ελεγχόμενος και εξαρτημένος από αυτήν, ο οποίος τόπος λειτουργεί ως “πείραμα” για το καλό της ανθρωπότητας και κάποιος “διαφορετικός” ήρωας-κλειδί που θα αφοσιωθεί στην σωτηρία του κόσμου του, μέσα από την σύγκρουση με την εξουσία.

Χωρίς να έχει ιδιαίτερες ερμηνείες, η αθωότητα της Τρις και η ομορφιά/γοητεία του Φορ, επιστρατεύονται σκηνοθετικά, με αποτέλεσμα μια ευχάριστη και αγωνιώδης περιπέτεια.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

diver