True Detective: Season 01 – Κριτική Σειράς

Ολοκληρώνοντας την πρώτη σεζόν του ταξιδιού που ονομάζεται True Detective, είχα μείνει με το στόμα ανοιχτό και μία γλυκόπικρη αίσθηση, που σου αφήνει κάτι εξαιρετικό όταν φτάνει στο τέλος του. Ναι, το True Detective είναι ικανό να δημιουργήσει τέτοιες εντυπώσεις και με το παραπάνω.

Από την εισαγωγή της σειράς, με το μελαγχολικό-σκοτεινό country κομμάτι των The Handsome Family και τις μαεστρικά τοποθετημένες εικόνες που το συνοδεύουν, καταλαβαίνεις ότι θα δεις κάτι τουλάχιστον, διαφορετικό.

Τα επεισόδια διαδραματίζονται σε δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους, το 1995 και το 2012, στην Louisiana των Η.Π.Α. Αρχίζουμε να γνωρίζουμε τους δύο πρωταγωνιστές μας μέσα από τις συνεντεύξεις στις οποίες τους υποβάλλουν, τον καθένα ξεχωριστά, δύο νεότεροι ντετέκτιβ για μία υπόθεση απόκρυφης και τελετουργικής δολοφονίας μιας νεαρής κοπέλας την οποία είχαν αναλάβει οι πρωταγωνιστές το 1995. Από την μία έχουμε τον Martin Hart (Woody Harrelson) ο οποίος είναι ο στερεοτυπικός βλάχο-Αμερικάνος ντετέκτιβ, που φαινομενικά ζει με το πρότυπο “πατρίς θρησκεία οικογένεια” και το Αμερικάνικο όνειρο, όμως σύντομα ανακαλύπτουμε πως κρύβονται διάφορα ενδιαφέροντα μυστικά πίσω από αυτό το προσωπείο. Από την άλλη, ο χαρακτήρας που κατά την ταπεινή μου άποψη κλέβει την παράσταση είναι ο Rustin “Rust” Cohle (Matthew McConaughey) ή ο Εφοριακός, όπως τον αποκαλούν κοροϊδευτικά οι συνάδελφοί του αστυνομικοί, λόγω ενός βιβλίου σημειώσεων που κουβαλάει μαζί του και καταγράφει τις λεπτομέρειες των εγκλημάτων. Ο Rust λοιπόν είναι ένας σκοτεινός και γλαφυρός χαρακτήρας που στο 2012 μας παρουσιάζεται περισσότερο με εμφάνιση μηχανόβιου παρά αστυνομικού. Είναι απαισιόδοξος, κυνικός και πολύ φιλοσοφημένος τύπος που δε φαίνεται ότι ακολουθεί πιστά το γράμμα του νόμου. Και οι δύο πρωταγωνιστές, έχουν πλέον (2012) αποσυρθεί από την ενεργό δράση, με τον Hart να είναι ιδιωτικός ντετέκτιβ και τον Rust να δουλεύει σε μπαρ.

Matthew-McConaughey-as-Rust-Cohle-in-True-Detective-Season-1-Episode-8

Η εναλλαγή μεταξύ των δύο περιόδων γίνεται μέσα από την αλλαγή της εξωτερικής εμφάνισης των δύο πρωταγωνιστών. Ο Hart το 2012 έχει χάσει τα μαλλιά του και είναι εμφανώς πιο παχύς, ενώ ο Rust είναι πλέον με μακριά μαλλιά, μουστάκι και γερασμένος. Με τις ερωτήσεις που τους υποβάλλουν οι δύο νέοι ντετέκτιβ, ξεκινάει ουσιαστικά και η πλοκή. Το ενδιαφέρον των νεότερων αστυνομικών περιστρέφεται γύρω από την εξιχνίαση της δολοφονίας του 1995, αλλά και την σχέση των δύο πρωταγωνιστών, οι οποίοι όπως μας αποκαλύπτεται, έχουν 10 χρόνια να μιλήσουν μεταξύ τους, λόγω κάποιου συμβάντος. Δεν είναι μια απλή αστυνομική περιπέτεια, αλλά περισσότερο μία ιστορία μυστηρίου, που σε πολλά της σημεία αγγίζει τα όρια του τρόμου και του μεταφυσικού. Χωρίς να θέλω να αποκαλύψω πολλά για την υπόθεση, στην όλη ιστορία μπλέκονται πολλοί και διαφορετικοί χαρακτήρες, δημιουργώντας έναν ιστό συνομωσίας, με τους ήρωες μας να προσπαθούν απεγνωσμένα να ανακαλύψουν ποιοι και γιατί κρύβονται πίσω από συγκεκριμένα εγκλήματα, ενώ παράλληλα παλεύουν με τους δικούς τους εσωτερικούς δαίμονες.

Το γράψιμο της σειράς είναι αριστοτεχνικό, με πολύ καλά δομημένους χαρακτήρες, σφιχτή πλοκή και έχει όλα τα απαραίτητα συστατικά για να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Οι ερμηνείες των ηθοποιών είναι και αυτές σε πολύ υψηλά επίπεδα, με τους μονολόγους του Rust να δημιουργούν την αίσθηση φιλοσοφικού προβληματισμού και ματαιότητας, ενώ ο Hart χρησιμεύει στο να προσγειώνει τους διαλόγους και την αφήγηση, ώστε να μην γίνεται κουραστικό και αφηρημένο το σύνολο. Η σκηνοθεσία αποτυπώνει με χαρακτηριστικό τρόπο όλη την ατμόσφαιρα της Louisiana, με το βαλτώδες μουντό τοπίο και τους περίεργους κατοίκους της. Μας δίνεται η αίσθηση ότι παντού κρύβεται κάποιο δυσάρεστο μυστικό.

episode-01-1024

Ένα αρνητικό που ίσως ενοχλήσει κάποιους είναι το γεγονός πως στα πρώτα 3 επεισόδια έχουμε αρκετά αργή ροή, με περισσότερη έμφαση στους διαλόγους και το χτίσιμο των χαρακτήρων. Γρήγορα όμως καταλαβαίνουμε πως και αυτό εν τέλει εξυπηρετεί στην καλύτερη εμβάθυνση και κατανόηση της ψυχοσύνθεσης τους, δίνοντας μας δείγματα για το τι είναι ικανοί να κάνουν για να φτάσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Συνοψίζοντας, η πρώτη σεζόν του True Detective, είναι κάτι που διαφέρει αρκετά από την πλειονότητα των αμερικάνικων αστυνομικών σειρών, δίνει νέα πνοή στο είδος και πολλή τροφή για σκέψη στον τηλεθεατή. Έχει όλα τα στοιχεία που το κοινό θέλει να δει σε μία τέτοια σειρά: έγκλημα, μυστήριο, βία, σεξ, συνομωσίες, μα πάνω από όλα εξαιρετικές ερμηνείες και καταπληκτικό σενάριο.

 

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

mustwatch