Batman v Superman: Dawn of Justice – Κριτική Ταινίας

Το “Batman v Superman: Dawn of Justice” (για το οποίο θα μου επιτρέψετε να χρησημοποιώ την συντομογραφία “BvS” για ευνόητους λόγους) είναι μία ταίνια που είχε τεράστιο “hype” και πολλές επιφυλάξεις. Κάποιοι την λάτρεψαν (κυρίως οι σκληροπυρινηκοί φανς της DC) και κάποιοι άλλοι την μίσησαν (κυρίως οι κριτικοί)

Φεύγοντας και εγώ λοιπόν από την αίθουσα μετά το τέλος της προβολής, είχα μπερδεμένα συναισθήματα για την ταινία. Και αυτό ίσως επειδή μπέρδεψε πολλά πράγματα μαζί, μερικά από τα οποία πέτυχε και άλλα στα οποία απέτυχε. Το BvS είναι λίγο απ’όλα. Φαντάζει σαν δύο ταινίες σε μία. Αρχίζει σαν ένα κοινονικοπολιτικό δράμα και καταλήγει σε μία sci-fi σουπερηρωική επική ταινία. Όλο αυτό από ότι καταλαβένετε μπερδεύει τα πράγματα από μόνο του.

watch-the-final-batman-v-superman-dawn-of-justice-trailer-now-835757

Η ταινία ξεκινάει “δυνατά” και με πολύ ενδιαφέρον. Από τις πρώτες λήψεις καταλαβαίνεις το πόσο μεγάλος οπτικός καλλιτέχνης είναι ο Snyder και για ποιό λόγο η DC του εμπιστεύτηκε όλα τα μεγάλα απερχόμενα project της. Καθ’όλη την διάρκεια της ταινίας ξεπετάγωνται καρέ βγαλμένα από σελίδες κόμικ και αυτό δίνει μία ιδιαίτερη μαγεία στην όλη εμπειρία. Η τελευταία μάχη όπου βλέπουμε την “τριάδα” της DC – Batman, Superman, Wonder Woman – να εναντιώνονται στον Doomsday είναι ότι πιο “επικό” έχει συμβεί στην ιστορία των κινηματογραφικών αποδόσεων των κόμικ. 

Στα θετικά της ταινίας επίσης, θα πρόσθετα όλες τις ερμηνείες, ανεξαιρέτως. Ο Ben Affleck είναι μακράν ο καλύτερος Batman – Bruce Wayne που έχουμε δει μέχρι τώρα, ο Henry Cavill είναι “σωστός” ως σούπερμαν, η Gal Gadot είναι εξαιρετική ως Wonder Woman και ο Jesse Eisenberg είναι ένας πολύ ενδιαφέρον Lex Luthor.

Γρήγορα όμως καταλαβαίνεις και τα προβλήματα της ταινίας. Η πλοκή μεταπηδάει χωρίς ροή και λογική από το ένα πράγμα στο άλλο. Δομικά είναι απαράδεχτη, με ένα αρκετά προχειρογραμένο σενάριο.

Είναι πολύ ωραίο και αναζωγονιτικό το γεγονός ότι οι δημιουργοί προσπάθησαν να καταπιαστούν με ένα μεγαλύτερο θέμα από το “σούπερ ήρωες σώζουν τον κόσμο”. Παρουσιάζουν τους χαρακτήρες σαν Θεούς και διαβόλους και προσπαθούν να αναλύσουν την ανθρώπινη φύση μέσα από αυτούς. Δυστυχώς όμως, η ταινία δεν κατάφερε με ικανοποιητικό τρόπο να αναλύσει κάτι τέτοιο στο βάθος που χρειαζόταν, και έτσι, σου δίνει την ψευδαίσθηση μίας υποκρισίας και “δηθενιάς”. 

maxresdefault.jpg

Έπειτα, η ταινία θα μπορούσε να είχε αρκετά μικρότερη διάρκεια (150′) κάτι που θα την γλύτωνε από την μικρή κοιλιά που παρουσίασε στην μέση της ιστορίας. Βρήκα υπερβολικά πολλά, τα καλογυρισμένα όμως, “οράματα” – όνειρα και αρκετές σκηνές μου εδίναν την αίσθηση ότι βλέπω μια director’s cut εκδοχή της ταινίας.

Ναι, το Bvs είναι μία ταινία που θα μπορούσε να ήταν 100 φορές καλύτερη. Αυτό δεν την σταματάει όμως, από το να παραμένει καλή, διασκεδαστική, πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα. Οι όμορφες εικόνες του Snyder σε συνδιασμό με την καταπληκτική μουσική των Hans Zimmer & Junkie XL και την επική υπόσταση των ηρώων κάνει το “Batman v Superman: Dawn of Justice” μία ταινία που αξίζει τον χρόνο σας.

ΤΕΛΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ:

Foil-stamp-logo-mockup

BvSas

Advertisement